Τριχοφυΐα στο πρόσωπο | Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Όλα όσα θέλεις να μάθεις, αλλά ντρέπεσαι να ρωτήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις άσχημα: Η αλήθεια είναι πως η πλειονότητα των γυναικών έχει τριχοφυΐα στο πρόσωπο σε έναν βαθμό. Παρόλο που λατρεύουμε τα πλούσια φρύδια και τις πυκνές βλεφαρίδες, σαν κοινωνία έχουμε μάθει να νιώθουμε ντροπή όταν παρατηρούμε ανεπιθύμητες τρίχες στο πάνω χείλος, τις φαβορίτες και το πηγούνι. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αυτό το taboo beauty ζήτημα και να μάθουμε τα πάντα για την τριχοφυΐα στο πρόσωπο, από το τι την προκαλεί, μέχρι πώς αντιμετωπίζεται.

Οι καλύτερες συμβουλές μακιγιάζ για γυναίκες άνω των 50

Τριχοφυΐα στο γυναικείο πρόσωπο | Οι αιτίες

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες της εμφάνισης υπερβολικής τριχοφυΐας σε περιοχές όπως το πηγούνι. Όλοι έχουμε θύλακες τριχών στο πρόσωπο, ακριβώς όπως έχουμε σε όλο μας το σώμα. Σε αντίθεση με τα πόδια, οι θύλακες τριχών σε εκείνο το σημείο δημιουργούν λεπτές, πιο «διάφανες» τρίχες. Οι γυναίκες ωστόσο που έχουν γεννηθεί με σκουρόχρωμη και χοντρή τρίχα, ίσως παρατηρήσουν πιο έντονες τρίχες στο πρόσωπο.

Τα πιο αποτελεσματικά tips για εσένα που τα μαλλιά σου δεν μακραίνουν με τίποτα

Μία από τις πιο συνήθεις αιτίες της τριχοφυΐας στο πρόσωπο είναι οι ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό παράγουν υπερβολικές ποσότητες αρσενικών ορμονών, που ονομάζονται ανδρογόνα, οι οποίες προκαλούν -μεταξύ άλλων και- αυτό το πρόβλημα. Για να μάθεις βέβαια αν πάσχεις από το εν λόγω σύνδρομο θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείς το γιατρό σου και να υποβληθείς στις απαραίτητες εξετάσεις. Η απουσία της περιόδου, η έντονη ακμή και οι σκουρόχρωμες τρίχες στο πρόσωπο, είναι ωστόσο μερικά πολύ καλά σημάδια.

Στον αντίποδα, οι γυναίκες που βιώνουν περιμενοπάθεια ή εμμηνόπαυση μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν αύξηση στις τρίχες του προσώπου λόγω της μείωσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη τριχών.

Πώς φεύγουν τα μαύρα στίγματα; Οι καλύτερες συμβουλές και τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα

Τριχοφυΐα στο πρόσωπο | Οι λύσεις

Εάν πάσχεις από σύνδρομο πολυκηστικών ωοθηκών ή αν βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση, αναζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου. Εκείνος είναι ο μόνος, που αφού σε εξετάσει, μπορεί να σε κατευθύνει κατάλληλα.

Εάν πάλι δεν έχεις τριχοφυΐα σε βαθμό που να πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου, μπορείς να διαλέξεις μία από τις παρακάτω μεθόδους αποτρίχωσης:

Τσιμπιδάκι

Η αποτρίχωση με τσιμπιδάκι ενδείκνυται κυρίως για τις τρίχες στο πηγούνι, που τυπικά είναι λιγότερες.

Κλωστή

Πρόκειται για μια αρχαία μέθοδος αποτρίχωσης που έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και συνήθως περιλαμβάνει ένα μόνο κομμάτι βαμβακερής κλωστής. Αφού η περιοχή καθαριστεί με οινόπνευμα, η αισθητικός κρατά την κλωστή και στα δυο χέρια της και τη στριφογυρίζει,. Έτσι δημιουργεί ένα μικρό "λάσο", το οποίο ανοιγοκλείνει ώστε να τραβάει τις ανεπιθύμητες τρίχες από τη ρίζα. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδανική τόσο για το πάνω χείλος, όσο και για τις φαβορίτες.

Laser

Μπορεί να κοστίζει αρκετά παραπάνω από τις παραπάνω μεθόδους, ωστόσο η αποτρίχωση με laser είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Θα πρέπει να επισκέπτεσαι τον αισθητικό σου κάθε 6 εβδομάδες και να έχεις υπομονή, γιατί μπορεί να χρειαστούν 8-12 μήνες για να δεις αποτελέσματα.

Προσοχή

Θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις την αποτρίχωση με κερί σε εκείνες τις περιοχές, καθώς η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη και μπορεί να την τραυματίσεις. Επιπλέον, το συχνό τράβηγμα των ταινιών θα προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος aka ρυτίδες γύρω από το στόμα σου.

10 tips που κάνουν το foundation να μοιάζει με δέρμα