Tελικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το περσινό αντηλιακό σου; Υπάρχει «σωστός τρόπος» για να εφαρμόσεις το αντηλιακό; Απαντάμε στις πιο συχνές απορίες σου για τα αντηλιακά προϊόντα.
«Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια που μπορείς να εκθέσεις την επιδερμίδα σου τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής σου»
Αλήθεια: Θεωρητικά, στη «μνήμη» της επιδερμίδας κάθε ανθρώπου καταγράφονται όλες οι ώρες έκθεσης στον ήλιο, από την παιδική ηλικία έως τα γεράματα. Παρομοίωσέ το με κοντέρ, που μετρά και καταγράφει την ακτινοβολία που μπορεί να δεχθεί ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του ανάλογα με τον φωτότυπό του. Καθορίζεται γενετικά και ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ επηρεάζεται και από τη διάρκεια και τη συχνότητα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Όσο λοιπόν πιο αργά «γεμίζεις» αυτό το «κοντέρ» με ώρες ηλιοθεραπείας τόσο σε πιο μεγάλη ηλικία θα τερματίσει. Σε κάθε περίπτωση μην αμελείς την αντιηλιακή σου προστασία. Καθημερινά άπλωνε στο πρόσωπό σου μετά την ενυδατική σου κρέμα ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
«Χρησιμοποιώντας αντιηλιακή κρέμα με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας δε θα αποκτήσεις χρυσαφένια επιδερμίδα, όση ώρα κι αν εκτεθείς στον ήλιο»
Μύθος: Τα προϊόντα με υψηλό SPF δεν εμποδίζουν το μαύρισμα, απλώς πολλαπλασιάζουν την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας σου στις επιθέσεις της UV ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει ότι μαυρίζεις σταδιακά και ομοιόμορφα, έχοντας και ένα αβαντάζ ισχυρότερης άμυνας απέναντι στον καρκίνο του δέρματος.
«Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σου τόσο λιγότερο κινδυνεύεις από καρκίνο»
Μύθος: Από 15 έως 30 λεπτά είναι ο χρόνος της κυτταρικής αντοχής μιας σκούρας επιδερμίδας χωρίς αντιηλιακό. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά οι βλάβες είναι ίδιες για κάθε τύπο επιδερμίδας. Μολονότι τα σκουρόχρωμα δέρματα διατηρούν ισχυρότερη άμυνα κατά των ακτίνων UVA, εντούτοις δεν προστατεύονται από τις UVB, που ευθύνονται για τις κυτταρικές αλλοιώσεις. Αν η επιδερμίδα σου είναι ανοιχτόχρωμη, κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες. Είναι πιο επιρρεπής στη φωτογήρανση, στα ηλιακά εγκαύματα και το μελάνωμα, γι’ αυτό γενικά και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είσαι πολύ πιο προσεκτική, ειδικά αν έχεις φυσικά πυρόξανθα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια.
«Την ώρα που κολυμπάς ή κάνεις κατάδυση δε χρειάζεσαι αντηλιακό»
Μύθος: Η δροσιά που νιώθεις όταν βρίσκεσαι μέσα ή κάτω από το νερό είναι καθαρά θέμα εγκεφαλικών ερεθισμάτων και όχι ένδειξη επιδερμικής αντοχής απέναντι στις ύπουλες UV ακτίνες. Περίπου το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά το νερό και το 50% διεισδύει σε βάθος περίπου 3 µέτρων, γι’ αυτό ένα αντιηλιακό, αδιάβροχο και ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα σε σώζει κάθε φορά που απολαμβάνεις την κολύμβηση ή την κατάδυσή σου. Να θυμάσαι: τα αδιάβροχα προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά στο νερό, αλλά και αυτά χάνουν 30% της δράσης τους ύστερα από 20 λεπτά παραμονής στο νερό. Γι’ αυτό οι συχνές επαναλήψεις είναι και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητες.
«Τα αντηλιακά σού επιτρέπουν να μένεις στον ήλιο χωρίς χρονικό περιορισμό»
Μισή αλήθεια: Στα 20 λεπτά παραμονής σε έντονο ήλιο η επιδερμίδα σου αρχίζει να αφυδατώνεται ραγδαία, οι ελεύθερες ρίζες αρχίζουν να «ροκανίζουν» το κολλαγόνο και την ελαστίνη (βασικές πρωτεϊνικές δομές που χαρίζουν στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα), ενώ αισθητήρες, αιμοφόρα αγγεία και νευρικές ίνες αποσυντονίζονται. Όταν χρησιμοποιείς αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ο χρόνος εμφάνισης των βλαβών απλά καθυστερεί κατά μερικά λεπτά της ώρας (ανάλογα με το SPF του προϊόντος). Τότε είναι που πρέπει να επαναλάβεις τη χρήση αντιηλιακού, να καθίσεις στη σκιά για αρκετή ώρα και να ξαναβγείς στον έντονο ήλιο για ένα ακόμη μισάωρο, το πολύ.
Διάβασε επίσης: Tα λάθη που κάνεις σε σχέση με το αντηλιακό σου
«Ο τρόπος που απλώνεις το προϊόν παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντηλιακή σου προστασία»
Αλήθεια: Καλό είναι να συνδυάσεις την αντιηλιακή κρέμα με ενυδατικό προϊόν. Προτίμησε κάποιο ελαφρύ, σε μορφή λοσιόν και περίμενε 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί τελείως πριν απλώσεις την αντιηλιακή σου. Η τελευταία κρέμα που θα απλώσεις πρέπει να είναι η αντιηλιακή και όχι να βάζεις πάνω από αυτήν και άλλες κρέμες. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πάνω από αυτήν ένα ελαφρύ make-up, υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιώσεις την ομοιογένεια του αντηλιακού. Προσπάθησε όσο μπορείς οι κινήσεις σου να είναι ταμποναριστές και απαλές. Αν φοράς αντιηλιακή με SPF 15 και ένα make-up με SPF 10, αυτό δε σημαίνει ότι ο βαθμός προστασίας ανέρχεται στο 25. Ανεβαίνει βέβαια ο βαθμός, αλλά χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο ακριβώς. Ακόμη κι αν δε βρίσκεσαι σε παραλία, αλλά πρόκειται να παραμείνεις όλη μέρα κάτω από τον ήλιο, φρόντιζε να φρεσκάρεις το αντιηλιακό σου κάθε 2 ώρες τουλάχιστον.
«Θα χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντιηλιακό. Δεν έχει τελειώσει»
Μύθος: Τα αντηλιακά έχουν διάρκεια 2-3 χρόνια, αλλά μόνο αν φυλαχτούν σε δροσερό μέρος και δεν ανοιχτεί η συσκευασία τους. Άρα, το περσινό και ταλαιπωρημένο γαλάκτωμα σου έχει τουλάχιστον ξεθυμάνει.
«Μπορώ και μόνη μου να προστατευτώ από τις ενοχλητικές πανάδες»
Αλήθεια: Η παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα οδηγεί σταδιακά στην απόκτηση του πολυπόθητου μαυρίσματος. Όμως, συχνά σε όσες έχουν ανοιχτόχρωμο ή ευαίσθητο δέρμα παρατηρείται ακανόνιστη παραγωγή μελανίνης (κυρίως στο πρόσωπο, τους ώμους και στο ντεκολτέ), με συνέπεια το σχηματισμό πανάδων. Για να τις αποφύγεις, προστάτεψε την επιδερμίδα σου με αντιηλιακά που περιέχουν συστατικά όπως εκχυλίσματα σόγιας και έχουν υψηλό δείκτη. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι, έτσι και δημιουργηθούν, είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν τελείως. Γι΄ αυτό προσοχή, όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο ντεκολτέ και στα στα χέρια.
Πηγή: Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr