Παρατηρείς σπυράκια στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα, στη γραμμή των μαλλιών; Έχεις λευκά στίγματα στην περιοχή γύρω από τα μάτια και στα ζυγωματικά; Αν κάνεις υπερβολική ή συχνή χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, αν χρησιμοποιείς προϊόντα ομορφιάς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του δικού σου δέρματος, τότε όλα δείχνουν πως έχεις ακμή από καλλυντικά.
Μπορώ να πάθω ακμή από καλλυντικά;
“Η ακμή από καλλυντικά,” εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς, “προκαλείται σε δέρματα με προδιάθεση για ακμή και στα οποία χρησιμοποιούνται καλλυντικά που δεν είναι κατάλληλα για τα δέρματα αυτά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συμβαίνει υπερκερατινοποίηση (αυξημένη συσσώρευση νεκρών κυττάρων), να κλείνουν οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων και να δημιουργούνται ακνεϊκές βλάβες στην επιδερμίδα. Αν παράλληλα συντρέχουν ορμονικές ανακατατάξεις και δράση ανδρογόνων, οι σμηγματογόνοι αδένες ευαισθητοποιούνται και μεγεθύνονται, επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση. Ωστόσο, το δέρμα με προδιάθεση για ακμή, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, θα εμφανίσει ακνεϊκές βλάβες από τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών.”
Η πρώτη σκέψη σου είναι να αλλάξεις μάρκα καλλυντικών και να αγοράσεις άλλα προϊόντα ομορφιάς. Με ποιο κριτήριο θα επιλέξεις; Είσαι σίγουρη ότι η ακμή σου θα εξαλειφθεί με τα νέα καλλυντικά που θα αγοράσεις; Μήπως το δέρμα σου “κρύβει ευαισθησίες” που δεν γνωρίζεις; Μήπως συντρέχουν και άλλοι λόγοι που πυροδοτούν την ακμή από καλλυντικά;
“Η ακμή από καλλυντικά προσβάλλει ενήλικες γυναίκες αλλά και έφηβες που κάνουν συχνή χρήση ακατάλληλων καλλυντικών,” επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς. “Τις περισσότερες φορές δεν συσχετίζουν την έναρξη της ακμής τους με τα καλλυντικά και συνεχίζουν την χρήση τους με αποτέλεσμα η ακμή να επιδεινώνεται. Ως δερματολόγος, πάντα προτείνω στις ασθενείς μου να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά για τις ανάγκες καθαρισμού και φροντίδας του δέρματός τους. Για την σωστή επιλογή των δερμοκαλλυντικών πρέπει να ξέρουν τι τύπο δέρματος έχουν: ξηρό ή λιπαρό, ευαίσθητο ή ανθεκτικό, με τάσεις υπερμελάγχρωσης ή με τάση για ρυτίδες. Και φυσικά να γνωρίζουν πως κανένας τύπος δέρματος δεν είναι στατικός. Επηρεάζεται από το περιβάλλον, από τις διατροφικές αλλαγές, από πιθανές ορμονικές διαταραχές. Συνεπώς, τα δερμοκαλλυντικά πρέπει να προτείνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τύπου δέρματος.”
Τι προτείνει ο Dr. Τζερμιάς αν μια γυναίκα έχει ακμή από καλλυντικά: “Η κλινική εξέταση και η δερμoανάλυση με ψηφιακό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας είναι απαραίτητες ώστε να αξιολογηθούν με ακρίβεια οι ακνεϊκές βλάβες. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα καθορίσουν το πρόγραμμα θεραπείας, βασισμένο στη χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής.
Σε περιπτώσεις ασθενών που δεν πρέπει να χορηγηθούν φάρμακα ή που οι ίδιες δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα, προτείνεται η φωτοθεραπεία που συνδυάζει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, το θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση της ακμής για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να τηρείται με συνέπεια από την ασθενή, η οποία φυσικά θα χρησιμοποιεί τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά.”
Συμβουλεύει ο Dr. Τζερμιάς, δερματολόγος εξειδικευμένος στα LASER και επιστημονικός διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).
Info:
IQ Skin Clinics