Υπάρχει τρόπος για να διορθώσεις το ρινικό διάφραγμα, ώστε να αναπνέεις σωστά και να μη ροχαλίζεις, χωρις αιμορραγία και πόνο από το χειρουργείο; Υπάρχει!
Το ρινικό διάφραγμα αποτελείται από χόνδρο και κόκαλο και χωρίζει στα δύο τη ρινική κοιλότητα. Το 80% του πληθυσμού πάσχουν από κάποιου βαθμού σκολίωση του διαφράγματος, που μπορεί είτε να οφείλεται σε τραυματισμό είτε να είναι ιδιοπαθής, με αποτέλεσμα να αναπνέουν από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, να ροχαλίζουν και να έχουν στεγνό στόμα.
Παρ’ όλ’ αυτά, πολύς κόσμος αποφεύγει το χειρουργείο, καθώς έχει συνδυαστεί με έντονο μετεγχειρητικό πόνο, δυσφορία από τα ενδορρινικά ταμπόν, αιμορραγία. Όμως,
οι νέες τεχνικές έχουν εξαλείψει τα προβλήματα αυτά.
-Αφαιρείται μόνο ο ιστός που αποφράσσει (κυρίως οστό), ελάχιστος χόνδρος, ενώ ο υπόλοιπος διαμορφώνεται κατάλληλα με απορροφήσιμα ράμματα και ειδικά εργαλεία (cartilage scoring-swinging door technique) χωρίς να αφαιρείται. Έτσι, ελαττώνεται ο κίνδυνος να «πέσει» η μύτη, να δημιουργηθούν τρύπες στο διάφραγμα και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής αιμορραγίας.
-Δεν υπάρχουν ενδορρινικά ταμπόν, τα οποία προκαλούν έντονη δυσφορία, εμποδίζουν την αναπνοή και είναι επικίνδυνα για λοιμώξεις. Υπάρχουν μόνο λεπτά φύλλα σιλικόνης, τα οποία δεν αντιλαμβάνεται ο ασθενής και αφαιρούνται συνήθως σε μία εβδομάδα.
-Οι ρινικές κόγχες δεν ακρωτηριάζονται αποφεύγοντας έτσι τη μετεγχειρητική ξηρότητα της μύτης, η οποία είναι ενοχλητική, καθώς και τον κίνδυνο μετεγχειρητικής αιμορραγίας.
-Χρησιμοποιείται μια ειδική λαβίδα διαθερμίας, η οποία συρρικνώνει τις κόγχες χωρίς να προκαλεί βλάβη στον βλεννογόνο και εξαλείφοντας τον κίνδυνο δημιουργίας συμφύσεων με το διάφραγμα. Έτσι, μετεγχειρητικά υπάρχει φυσιολογική λειτουργία των ρινικών κογχών και υγραίνεται ο εισπνεόμενος αέρας.
-Μετεγχειρητικά ο ασθενής δε χρειάζεται να πάρει κανένα παυσίπονο, παρά μόνο να κάνει πλύσεις με φυσιολογικό ορό.
-Ο ασθενής επιστρέφει το ίδιο βράδυ στο σπίτι.
-Δεν υπάρχουν εξωτερικές μελανιές ή πρήξιμο.
Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ξανά το πρόβλημα;
Παρότι ο χόνδρος του διαφράγματος έχει μνήμη και την τάση να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα, αν αφαιρεθεί το οστικό κομμάτι που αποφράσσει και δοθεί το κατάλληλο σχήμα στο χόνδρο, σχεδόν ποτέ δε δημιουργείται παρεκτόπιση που να προκαλεί προβλήματα. Επανεγχειρήσεις στο διάφραγμα γίνονται συνήθως λόγω ανεπαρκούς ή τραυματικού χειρουργείου.
Μετά τη διόρθωση υπάρχει σημαντική βελτίωση του ύπνου, ελάττωση της στοματικής αναπνοής, της ξηρότητας του στόματος και του ροχαλητού.
Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Αλεξάνδρου, πλαστικό-κρανιοπροσωπικό χειρουργό, με εκπαίδευση στην Ιαπωνία και στο New York University των ΗΠΑ στην αισθητική και κρανιοπροσωπική χειρουργική, διευθυντή του Ελληνικού Κρανιοπροσωπικού Κέντρου (www.kostasalexandrou.gr, www.craniofacial.org).