Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να φοράς αντηλιακό όλο το χρόνο; Πώς θα σιγουρευτείς ότι είναι κατάλληλο για τη δική σου επιδερμίδα; Τι λένε οι μελέτες για τη δράση συγκεκριμένων συστατικών; Επειδή δεν πρέπει φέτος να επιτρέψεις να σου συμβεί ένα «αθώο» κοκκίνισμα –και, ακόμα χειρότερα, έγκαυμα–, μάθε τα νεότερα στην αντηλιακή προστασία.
Η έρευνα
Για χρόνια οι δερματολόγοι τονίζουν ότι το αντηλιακό μας προστατεύει, αλλά τα συμπεράσματα έρευνας του 2008 τάραξαν τα νερά. Η αμερικανική Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε σε σχεδόν 1.000 αντηλιακά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, διαπίστωσε ότι τέσσερα από τα πέντε προσφέρουν ανεπαρκή προστασία από τον ήλιο ή περιέχουν συστατικά που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η έρευνα συνιστά ως απολύτως ασφαλείς μόνο 143 μάρκες. Οι περισσότερες από αυτές περιέχουν φίλτρα από τιτάνιο και ψευδάργυρο, δύο φυσικά συστατικά, τα οποία είναι αποτελεσματικοί αναστολείς της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι ερευνητές έδειξαν ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια μιας ένωσης που ονομάζεται οξυβενζόνη, βασικό συστατικό φίλτρων UV στα πιο δημοφιλή αντηλιακά. Ακόμη και σήμερα, 8 χρόνια μετά, οι υπεύθυνοι του EWG θεωρούν την οξυβενζόνη αλλεργιογόνο ουσία και ορμονικό διαταράκτη και ζητούν την αφαίρεσή της από τη σύσταση των αντηλιακών.
- Ο αντίλογος: Πολλοί δερματολόγοι που εξέτασαν αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας αναφέρουν ότι δε διέπεται από επιστημονικά standards.
Υψηλό SPF πάση θυσία
Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν ανεπιφύλακτα αντηλιακά με υψηλό SPF από 30 έως 50 και ένα συνδυασμό αβοβενζόνης και οξυβενζόνης, χημικών συστατικών που προστατεύουν το δέρμα από τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, τη UVA και τη UVB. Τα χημικά συστατικά tinosorb και mexoryl, που επίσης έχουν πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούνται ισχυρά, με υψηλή προστασία ευρέος φάσματος και πιο φωτοσταθερά από την αβοβενζόνη, η οποία αλλοιώνεται γρήγορα όταν έρθει σε επαφή με τον ήλιο. Πέρα από όλα αυτά, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι το αντηλιακό μας δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατέψεις το δέρμα σου.
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στα αντηλιακά και να τα χρησιμοποιούν μόνο όταν πηγαίνουν διακοπές. Η “μάχη” με τον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος στηρίζεται σε ένα συνολικό πακέτο προστασίας. Καπέλο, γυαλιά με αντηλιακά φίλτρα, αποφυγή της “ηλιοθεραπείας” και η συνήθειά μας να μην κυκλοφορούμε έξω τις θερμές ώρες της ημέρας είναι σημαντικά κομμάτια της όλης ιστορίας. Δεν είναι μόνο το αντηλιακό» λέει ο Dr. Warwick Morison, καθηγητής Δερματολογίας στο Johns Hopkins.
Ευρώπη VS Αμερική
Σύμφωνα με τις μελέτες του EWG, οι Ευρωπαίοι έχουμε καλύτερη προστασία από τις υπέρυθρες ακτίνες UVA από τους Αμερικανούς. Οι UVA ακτίνες έχουν λιγότερη ενέργεια και δεν καίνε το δέρμα αλλά προκαλούν γήρανση, δημιουργούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και συντελούν στη δημιουργία μελανώματος. Παράλληλα, οι Οδηγίες της Ευρωπαΐκής Επιτροπής έχουν ενισχυθεί και πλέον τα αντηλιακά στις χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να προσφέρουν UVA προστασία τουλάχιστον στο ένα τρίτο της δύναμης του SPF (μονάδα μέτρησης που δείχνει την ικανότητα για προστασία ενάντια στην UVB ακτινοβολία που καίει το δέρμα). Αυτό σημαίνει ότι, αν ένα αντηλιακό έχει SPF 30, η προστασία από τις UVA πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.
Πώς θα διαλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό
Ο τύπος της επιδερμίδας καθορίζει την επιλογή σου. Σε κλινικές έρευνες καταγράφεται η σκουρόχρωμη επιδερμίδα έως 50% πιο ξηρή και γερασμένη με έντονη παρουσία πανάδων και ρυτίδων. Επίλεξε μέτρια προστασία στο σώμα (SPF 10-25) και υψηλή στο πρόσωπο (SPF 25-30) με αντηλιακά που εμπεριέχουν αντιοξειδωτικούς και ενυδατικούς παράγοντες (βιταμίνες C και Ε, πράσινο τσάι, εκχύλισμα ροδιού και κουκούτσι σταφυλιού).
Οι ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος συνήθως παρουσιάζουν έντονο κοκκίνισμα, κνησμό, ηλιακές κηλίδες έως και φωτοδερματίτιδα, μιας και οι ποσότητες μελανίνης που παράγει ο οργανισμός είναι φτωχές. Εδώ απαιτείται υψηλή αντηλιακή κάλυψη (SPF 30-50) με φυσικά φίλτρα (οξείδιο του τιτανίου ή ψευδαργύρου) αποφεύγοντας σκευάσματα με οινόπνευμα ή άρωμα. Οι πολλαπλές ορμονικές διαταραχές μιας εγκύου σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία οδηγούν σε υπερπαραγωγή μελανίνης και εμφάνιση σκούρων στιγμάτων. Είναι αναγκαία η κάλυψη των εκτεθειμένων σημείων με αντηλιακό υψηλής προστασίας και ήπια συστατικά, όπως ηλίανθος ή λάδι ελιάς.
Πηγή: Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr