Και εκεί που πέρασες επιτέλους την εφηβεία και νόμιζες πως ξεμπέρδεψες με τα σπυράκια, αρχίζει να εμφανίζεται ακμή στο πηγούνι. Μα καλά τι πήγε λάθος; Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το συγκεκριμένο είδος ακμής, από τις αιτίες εμφάνισης μέχρι τους τρόπους αντιμετώπισης.
Θεραπεία ακμής με χάπια | Πώς να αντιμετωπίσεις τις ενοχλητικές παρενέργειες
Ακμή στο πηγούνι | Οι αιτίες
Τις περισσότερες φορές τα εν λόγω σπυράκια μετά τα 25 οφείλονται σε ορμονολογικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων κάνουν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περίσσιο σμήγμα, το οποίο οδηγεί συχνά σε ανάπτυξη βακτηριδίων που εγκλωβίζονται στους πόρους, προκαλώντας σπυράκια.
Tα καλύτερα καθαριστικά προσώπου για ακμή από 10€ | Τέλος η λιπαρότητα και τα σπυράκια
Ακμή στο πηγούνι | Η αντιμετώπιση
Καθαρισμός
Ο καθαρισμός είναι το παν ανεξάρτητα με τον τύπο της επιδερμίδα σου, πόσο μάλλον αν αυτή είναι ακνεϊκή. Φρόντισε να καθαρίζεις καλά την επιδερμίδα σου κάθε μέρα, έτσι ώστε να αφαιρείς καλά το μακιγιάζ και να απομακρύνεις τους ρύπους, ενώ μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι το δερματολόγο ή την αισθητικό σου για ένα βαθύ καθαρισμό και εξυγίανση των πόρων.
Ενεργά συστατικά
Χρησιμοποίησε εξειδικευμένα προϊόντα για την ακμή στο σημείο που εμφανίζονται τα σπυράκια. Μερικά από τα συστατικά-κλειδιά που αξίζει να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου είναι το σαλικυλικό οξύ, το οποίο εισχωρεί στους πόρους και μειώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν ακμή. Εξίσου αποτελεσματικά συστατικά για την περίπτωσή σου είναι τα AHA, όπως το γλυκολικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου, αλλά και τα ρετινοειδή.
Η συμβουλή του δερματολόγου
Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα επιμένει, τότε δεν έχεις παρά να κλείσεις ραντεβού με το δερματολόγο σου, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να εξετάσει από κοντά την επιδερμίδα σου και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσένα.
Bonus Tips
-Στάματα να αγγίζεις διαρκώς το πρόσωπό σου και να σπείρεις τα βακτήρια. Μπορεί να το κάνεις ασυναίσθητα, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις!
-Φρόντιζε να καθαρίζεις συχνά την οθόνη του κινητού σου με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι κι απόφυγε να μιλάς ακουμπώντας το τηλέφωνο στο πρόσωπό σου και προτίμησε hands free.
-Ρίξε μια ματιά στη διατροφή σου. Δοκίμασε να αποκλείσεις από αυτή τα γαλακτοκομικά για να δεις αν περιορίζετε το πρόβλημα.
-Επισκέψου το γυναικολόγο σου και κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις για να δεις αν πάσχεις από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
-Η ακμή στο πηγούνι σε εποχή COVID-19 δεν αποκλείεται να ευθύνεται και στην πολύωρη χρήση προστατευτικής μάσκας. Μάθε περισσότερα για τη maskne.
Photo credits: istockphoto.com