Μήπως κάθε φορά που κάνεις μπάνιο, βουλώνει το φρεάτιο ή μήπως το πάτωμά σου έχει καλυφθεί από ένα αυτοσχέδιο χαλί από τρίχες; Έχει συμβεί σε όλες μας, μην ανησυχείς. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως αν έχεις αποκλείσει ως πιθανές αιτίες την κληρονομικότητα και την ηλικία; Όχι, δεν θα μείνεις καραφλή, αλλά πρέπει σίγουρα να βρεις την αιτία του προβλήματος ώστε τελικά να καταλάβεις και πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Γιατί πέφτουν τα μαλλιά σου έτσι ξαφνικά λοιπόν; Πάμε να δούμε μαζί τις τρεις πιο συχνές αιτίες:
Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου; Οι 3 πιο συχνοί λόγοι
Τοκετός
Μετά την εγκυμοσύνη, τα μαλλιά δεν μακραίνουν με διαφορετικό ρυθμό, αλλά μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές στον κύκλο ανάπτυξής τους λόγω ορμονικών μεταβολών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων συχνά επιβραδύνουν την πτώση των μαλλιών, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να φαίνονται πιο πυκνά και υγιή. Ωστόσο, μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, προκαλώντας μια φυσιολογική φάση "τηλογενούς τριχόπτωσης", όπου πολλά μαλλιά εισέρχονται στον κύκλο πτώσης ταυτόχρονα.
Τελικά επιτρέπεται το ημιμόνιμο μανικιούρ στην εγκυμοσύνη; Τι λένε οι ειδικοί
Αν και αυτή η φάση μπορεί να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο λεπτά, είναι προσωρινή. Ο φυσιολογικός κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών αποκαθίσταται μέσα σε λίγους μήνες έως έναν χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια υγιεινή διατροφή, σωστή ενυδάτωση και η χρήση κατάλληλων προϊόντων περιποίησης μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Αν όμως παρατηρείς έντονη ή παρατεταμένη τριχόπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείς έναν ειδικό.
Αλλαγή εποχής
Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως κάποιες περιόδους του χρόνου, τα μαλλιά σου πέφτουν πιο πολύ απ' ότι άλλες. Είναι αυτό που ονομάζουμε "εποχική τριχόπτωση", η οποία ξεκινά τον Ιούλιο. Πρόκειται για το μήνα ανάπαυσης της τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού, τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο τους μήνες της άνοιξης και του χειμώνα.
Ορμονικές διαταραχές
Δεν αποκλείεται τα μαλλιά σου να πέφτουν λόγω κάποιας ορμονικής διαταραχής. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι γυναίκες τυπικά εμφανίζουν πιο συχνά τριχόπτωση σε σύγκριση με τους άντρες. Τσέκαρε μήπως έχεις κάποιο θέμα με το θυροειδή σου ή αν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαφορετικά έχε κατά νου ότι τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας μπορεί να επηρεάσει επίσης η εγκυμοσύνη, όπως προείπαμε, ο θηλασμός, αλλά και η εμμηνόπαυση.
Τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις και πάλι πλούσια μαλλιά
Για να μειώσεις την τριχόπτωση, μπορείς να ξεκινήσεις να παίρνεις κάθε μέρα ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και να γεμίσεις το καθημερινό διαιτολόγιό σου με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και καλά λιπαρά. Φυσικά, θα σε συμβουλεύαμε να εμπλουτίσεις την hair care ρουτίνα σου με προϊόντα περιποίησης ειδικά σχεδιασμένα για μαλλιά με τριχόπτωση, όπως σαμπουάν, μάσκες, έλαια και αμπούλες. Αν η απώλεια τριχών επιμείνει, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.
Face Taping | Η φυσική εναλλακτική του botox που κάνει θραύση στο εξωτερικό