Follow us

"Ξάνοιγμα" μαλλιών με χυμό λεμονιού | Είναι καλό για την τρίχα ή όχι;

Μπορείς να κάνεις πιο ξανθά τα μαλλιά σου με αυτό το hair hack και πόσο ωφελεί την τρίχα;

hair iStock

Ακόμα κι αν είσαι ορκισμένη μελαχρινή ή να μην θέλησες ποτέ να βάψεις τα μαλλιά σου, ο χυμός λεμονιού στα μαλλιά αποτελεί ίσως ένα από τα παλαιότερα beauty hacks τόσο για να φωτίσεις το ήδη ξανθό χρώμα όσο και για να δημιουργήσεις sunkissed ανταύγειες με φυσικό τρόπο. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν πράγματι κάνει δουλειά και αν, περαιτέρω, ωφελεί την τρίχα ή είναι καλύτερα να το αποφεύγεις.

Πέφτοντας πάνω σε ένα ΤikΤok video μιας καστανόξανθης κοπέλας που δείχνει στην κάμερα πώς ακριβώς τοποθέτησε τον χυμό του λεμονιού στα μαλλιά της για μια συνεχόμενη βδομάδα, ισχυριζόμενη ότι τα μαλλιά της άνοιξαν φυσικά, αναρωτηθήκαμε κατά πόσο πράγματι ένα λεμόνι μπορεί να αντικαταστήσει τον... κομμωτή μας, ή τέλος πάντων, μια βαφή που προορίζεται γι' αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι προστατεύει και από τον ήλιο, χάρη στον φυσικό δείκτη προστασίας που περιέχει (;). Διάφορα ερωτήματα πέρασαν απ' το κεφάλι μας (και ίσως και απ' το δικό σου), μεταξύ των οποίων το κατά πόσο είναι ασφαλές το λεμόνι, αν κάνει για όλα τα χρώματα μαλλιών (ακόμα και τα πιο σκούρα), αν προστατεύει τα μαλλιά...

Θέλεις να μακρύνεις τα μαλλιά σου; 5 SOS συνήθειες που θα σε βοηθήσουν σημαντικά

Αρχικά να πούμε ότι το λεμόνι μπορεί πράγματι να επιφέρει ξάνοιγμα χρώματος, δημιουργώντας αυτές τις ξανθές ανταύγειες. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις καθώς η τρίχα πράγματι ταλαιπωρείται αφάνταστα, με αποτέλεσμα πιο αδύναμα και θαμπά μαλλιά.

Ο χυμός λεμονιού περιέχει κυρίως κιτρικό οξύ, έναν φυσικό λευκαντικό παράγοντα που λευκαίνει και επομένως φωτίζει τα μαλλιά, αλλά δεν είναι ακριβώς ακίνδυνος καθώς όταν έρθει σε επαφή με το φως του ήλιου, συμβαίνει μια χημική αντίδραση που ξηραίνει τα μαλλιά και τα κάνει πιο ευαίσθητα. Το κιτρικό οξύ επιτίθεται και ανοίγει τη δομή της τρίχας, καθιστώντας την πορώδη και τραχιά, ό,τι δηλαδή κάνει ο ήλιος, ο αέρας, το αλάτι της θάλασσας αφήνοντάς τα ξηρά και αφυδατωμένα, σαν άχυρο.

6 ανάλαφρες κρέμες προσώπου με υαλουρονικό οξύ για baby soft skin το καλοκαίρι

Γι' αυτό ακριβώς δεν ισχύει το επιχείρημα του ότι το λεμόνι κάνει πιο λαμπερά και δυνατά τα μαλλιά μας. Η οξύτητα του χυμού του θα λειτουργήσει αρχικά σαν ξύδι και κατά την πρώτη εφαρμογή μπορεί μεν να δώσει μια εντύπωση λάμψης, όμως οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές κιτρικού οξέος βλάπτουν τις ίνες της τρίχας. Φυσικά, αν τα μαλλιά σου είναι ήδη αποδυναμωμένα από τις βαφές ή από άλλες τεχνικές εργασίες, είναι ακόμα πιο πιθανό να διαπιστώσεις μια θαμπάδα.

Όσο για το αν μπορείς να το κάνεις ούσα μελαχρινή, καλύτερα να μην το τολμήσεις καθώς το κιτρικό οξύ λειτουργεί μόνο σε φυσικά ανοιχτόχρωμα μαλλιά: ανοιχτόξανθα, σκούρα ξανθά ή καστανόξανθα. Αν έχεις σκούρα μαλλιά, το αποτέλεσμα μπορεί να βγει πορτοκαλί ενώ αν είσαι βαμμένη (σε οποιοδήποτε χρώμα), το λεμόνι μπορεί να αλλοιώσει τη βαφή.

Απόφυγε όσο μπορείς λοιπόν τον χυμό λεμονιού και προτίμησε τα έμπειρα χέρια του κομμωτή σου για όποια αλλαγή θες να κάνεις, εκτός αν είσαι κατάξανθη και το δοκιμάσεις για μια δυο φορές μόνο μέσα στο καλοκαίρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ