Follow us

Ακμή στο τριχωτό της κεφαλής | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το συχνό αυτό φαινόμενο

Είναι μεν συχνό, πολλοί όμως ντρέπονται - και αποφεύγουν - να μιλήσουν γι' αυτό.

hair iStock

Η ακμή, καθώς και οι περισσότερες δερματικές παθήσεις, μπορεί να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, όχι μόνο στο πρόσωπο και στην πλάτη. Κι ενώ είναι αυτές οι περιοχές που απασχολούν, τουλάχιστον φαινομενικά, τους περισσότερους, υπάρχει και η μερίδα εκείνων των ενηλίκων που εμφανίζουν σπυράκια στο τριχωτό - ντρέπονται όμως να μιλήσουν γι' αυτό ακόμα και στον δερματολόγο τους, με αποτέλεσμα το θέμα να μην παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εν ολίγοις, μιλάμε συνέχεια για τις εξάρσεις ακμής και τα σπυράκια στο πρόσωπο και ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία, και μάλιστα να προκαλέσει ακόμα και μολύνσεις αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως.

Γνώριζες ότι πρέπει να απλώνεις την κρέμα σώματος συγκεκριμένη ώρα της ημέρας; Δες τι λένε οι ειδικοί

Τι ακριβώς είναι η ακμή τριχωτού; Τι μπορεί να την προκαλέσει;

Ό,τι ακριβώς προκαλεί τα σπυράκια και την ακμή στο πρόσωπο, ευθύνεται και για την ακμή στο τριχωτό. Πρόκειται για σπυράκια και μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα του τριχωτού, ανάμεσα στα μαλλιά, και μπορεί να καταλαμβάνουν ολόκληρο το κρανίο ή μερικά σημεία του. Προκαλούνται συνήθως από την υπερρέκριση σμήγματος, που με τη σειρά του, και σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα, φράσσουν τους πόρους.

Ταυτόχρονα, η σκόνη, οι ρύποι από το περιβάλλον, τα υπολείμματα προϊόντων περιποίησης, τα βακτήρια και τα φυσικά έλαια του τριχωτού μπορούν να προκαλέσουν επίσης ακμή.

Τέλος, ορισμένες φορές τα σπυράκια μπορεί να προκληθούν και από ξηροδερμία στο τριχωτό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δεις έναν δερματολόγο, ιδίως αν υποφέρεις για καιρό, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει την κατάστασή σου και να σε καθοδηγήσει καταλλήλως.

Όσα μπορείς να κάνεις εσύ (προληπτικά και κατασταλτικά)

Πέρα από τη συμβουλή του γιατρού σου, που θα σου γράψει την κατάλληλη αγωγή αλλά και τα σωστά φαρμακευτικά σαμπουάν, υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που πρέπει να προσέξεις απ' την πλευρά σου για να βελτιώσεις την κατάσταση αλλά και για να μην ξαναεμφανίσεις ακμή μελλοντικά - ή να την προλάβεις αν έχεις δέρμα με τάσεις για ακμή.

Η Χριστίνα Μπόμπα με "glazed" mani - pedi | Η τάση στα νύχια που κάνει θραύση στα social media τώρα

#1. Επίλεξε με προσοχή τα σαμπουάν και όλα τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που έρχονται σε επαφή με το τριχωτό. Ο γιατρός θα σου συστήσει ειδικά σαμπουάν, τα οποία όμως δεν ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση. Αυτό σημαίνει ότι στα ενδιάμεσα λουσίματα θα πρέπει να λούζεσαι με διαφορετικά σαμπουάν, που καλό είναι να είναι καλής ποιότητας αλλά όχι "σκληρά" για το τριχωτό.

#2. Μην ξεχνάς να ξεπλένεις πολύ καλά το κεφάλι σου στο λούσιμο ώστε να μην αφήνεις κανένα υπόλειμμα από σαμπουάν, conditioner, μάσκες κλπ. Το σαπούνι και τα χημικά τους, εκτός του ότι φράσσουν τους πόρους, δημιουργούν και έντονη λιπαρότητα ακόμα και στα πιο ξηρά μαλλιά.

#3. Προμηθεύσου ένα scrub μαλλιών ειδικό για την απολέπιση του τριχωτού, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Κάνε ελαφρύ μασάζ με το προϊόν σε βρεγμένα μαλλιά, λίγο πριν το τελευταίο ξέβγαλμα με το σαμπουάν. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να το παρακάνεις: Μια φορά την εβδομάδα αρκεί, διαφορετικά θα επιβαρύνεις την κατάσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ