Γύρισες από τις διακοπές σου ξεκούραστη και χαρούμενη μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις ότι μικρά σπυράκια (ή ακόμα και ακμή) έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο πρόσωπό σου, απειλώντας να χαλάσουν την όμορφη διάθεση που σε διακρίνει. Μην ανησυχείς, έχει συμβεί σχεδόν σε όλες μας, ενώ είναι πολύ σύνηθες να παρατηρείς ξεσπάσματα ακμής αμέσως μετά τις διακοπές - ή ακόμα και κατά τη διάρκειά τους.
4 beauty λάθη που (πιθανότατα) κάνεις στις καλοκαιρινές διακοπές σου
Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι οι παρακάτω:
#1. Τα αντηλιακά
Φυσικά, το ίδιο το αντηλιακό δεν προκαλεί σπυράκια και ακμή, και με αυτό δεν υπονοούμε ότι δεν πρέπει να το φοράς. Το αντηλιακό το φοράμε καθημερινά όλο τον χρόνο, και μάλιστα οφείλουμε να το ανανεώνουμε συχνά μέσα στη μέρα, όπου κι αν είμαστε, διαφορετικά είναι σαν να μην βάλαμε καθόλου. Αυτό που ωστόσο μπορεί να προκαλέσει break-outs είναι το γεγονός να μην το αφαιρείς σωστά στο τέλος κάθε ημέρας, κάνοντας δηλαδή βαθύ ντεμακιγιάζ, ακόμα κι αν δεν είσαι βαμμένη. Κι αυτό γιατί κάποιες συνθέσεις αντηλιακών ενδέχεται να είναι πιο παχύρρευστες και "βαριές", με αποτέλεσμα να φράσσουν τους πόρους και να προκαλούν σταδιακά ακμή, αν δεν απομακρυνθούν σωστά. Αυτό βέβαια αφορά κυρίως μικτές ή λιπαρές επιδερμίδες και επιδερμίδες με τάση ακμής.
Τι να κάνεις: Το double cleansing είναι μια ωραία λύση για να εξασφαλίσεις ότι έχεις απομακρύνει αποτελεσματικά το αντηλιακό από την επιδερμίδα σου - και κάθε υπόλειμμα skincare ή μακιγιάζ, που καλό είναι να μην παραμένουν στο πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της νύχτας.Προτείνουμε να γίνεται ακόμα κι αν φοράς μόνο ενυδατική κρέμα ή αντηλιακό, καθότι απομακρύνονται και τα βακτήρια και ρύποι που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο καθημερινά - που επίσης μπορεί να φράξουν τους πόρους.
Το μικρό μυστικό της Βάσιας Κωσταρά για ενυδατωμένη και λαμπερή επιδερμίδα (ακόμα και) στις διακοπές
#2. Το κινητό
Το πρόβλημα με το κινητό είναι είναι η οθόνη του, που ακουμπάει στο πρόσωπο και, συχνά, είναι αρκετά βρώμικη. Σκέψου μόνο σε πόσες επιφάνειες το αφήνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και πόσες φορές έχουν αλληλεπιδράσει τα δάχτυλά σου με την οθόνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και τις στιγμές που δεν έχεις προλάβει να πλύνεις τα χέρια σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι το κινητό μας είναι πιο βρώμικο ακόμα και από μια λεκάνη τουαλέτας.
Γι' αυτό είναι πιθανό να βλέπεις μικρά σπυράκια συνήθως στα πλαϊνά του προσώπου σου (τα σημεία δηλαδή που ακουμπούν στην οθόνη του κινητού).
Η λύση: Προτίμησε τα ακουστικά όταν μιλάς και προσπάθησε να καθαρίζεις την οθόνη με αντισηπτικά μαντηλάκια, τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.
#3. Η συχνή εναλλαγή προϊόντων
Το να δοκιμάζεις συχνά διάφορα προϊόντα και να τα αλλάζεις ακόμα συχνότερα (νωρίτερα δηλαδή από το δίμηνο που προτείνεται για να δεις αποτέλεσμα), έχει τις συνέπειές του στο δέρμα, ιδίως αν η επιδερμίδα σου τείνει να παρουσιάζει ευαισθησία. Εκτός του ότι οφείλεις να χρησιμοποιείς τα προϊόντα που απευθύνονται στις δικές σου ανάγκες, καλό είναι να μην εφαρμόζεις απανωτά διάφορες κρέμες και ορούς που μπορεί να "μπερδέψουν" το δέρμα σου και να βαρύνουν τον επιδερμικό φραγμό. Μείνε πιστή σε ένα ή δύο προϊόντα που "δουλεύουν" για σένα και περίμενε τρεις μήνες μέχρι να το αλλάξεις. Ούτως ή άλλως, στους τρεις μήνες βλέπεις τα αποτελέσματα που υπόσχεται μια κρέμα ή ένας ορός.
Note: Μπορεί επίσης να τύχει να σε πειράξει η σύνθεση ενός προϊόντος για διάφορους λόγους: είτε εξαιτίας κακής ποιότητας, είτε λόγω κάποιων συστατικών που θεωρούνται πιο "ερεθιστικά" από άλλα (βλ. AHAs). Αυτό είναι υποκειμενικό και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, πάντως είναι γεγονός ότι δεν μπορούν όλες οι επιδερμίδες να ανεχτούν όλα τα συστατικά και τις συνθέσεις, αντιδρώντας με αλλεργικά συμπτώματα ή σπυράκια. Σε αυτή την περίπτωση, τα σπυράκια θα εμφανιστούν άμεσα οπότε καλό είναι να αναζητήσεις ποιο προϊόν μπορεί να σε πείραξε και να διακόψεις κατευθείαν τη χρήση του.
#4. Η κακή υγιεινή
Και με αυτό εννοούμε να μην αλλάζεις συχνά τις μαξιλαροθήκες ή τις πετσέτες προσώπου, ή ακόμα και να ακουμπάς σε βρώμικες επιφάνειες ενώ, για παράδειγμα, κάνεις ηλιοθεραπεία. Πόσες φορές μπορεί να ξάπλωσες μπρούμυτα σε πετσέτα που προηγουμένως είχες απλώσει σε ξαπλώστρα ή στην άμμο; Μπορεί να πρόκειται για λεπτομέρεια, όμως πολλές φορές αυτά τα μικρά πράγματα προκαλούν τα μικρά σπυράκια που απεχθανόμαστε.
SOS: Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν αποκλείσουμε ορμονικούς λόγους (πχ περίοδο, εφηβεία κλπ), που φυσικά παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εμφάνιση ακμής και εξανθημάτων. Για ό,τι διαφορετικό ή παράξενο εντοπίσεις πάντως, καλό είναι να συμβουλευτείς αμέσως τον δερματολόγο σου.