Αμηχανία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολύ άγχος είναι μερικά από τα "αποτυπώματα" που αφήνει η ακμή και πιο συγκεκριμένα οι ουλές της στη συναισθηματική υγεία των ατόμων που αποφασίζουν να αναζητήσουν θεραπεία. Τα καλά νέα είναι ότι η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία δίνει απαντήσεις στην αντιμετώπιση των ουλών της ακμής, βελτιώνοντας σημαντικά την υφή του δέρματος και κάνοντας μας να νιώθουμε καλά.
Ουλές: Μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας
Οι ουλές που μένουν στο δέρμα μετά την ακμή είναι στην ουσία ένα μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του δέρματος. Καθώς το δέρμα καθαρίζει από την ακμή το σώμα προσπαθεί να επιδιορθώσει τη βλάβη παράγοντας κολλαγόνο. Παράγοντας πολύ ή λίγο κολλαγόνο μπορεί να εμφανιστεί το δέρμα μια ουλή, δηλαδή μια περιοχή αποχρωματισμένου ινώδους ιστού, όπου έχει διαταχθεί η παραγωγή κολλαγόνου. Από την ποσότητα του κολλαγόνου που παράγεται εξαρτάται και ο τύπος της ουλής που θα σχηματιστεί τελικά.
Πολύ σημαντικό ρόλο, πάντως, στην πρόληψη της εμφάνισης ουλών έχει η άμεση αντιμετώπιση της ακμής και όχι αφήνοντας την κατάσταση να γίνει πιο σοβαρή γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες ουλές.
Ποιοι είναι πιο ευαίσθητοι σε ουλές και σημάδια
Σίγουρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος θα εμφανίσει ουλές από την ακμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση ουλών ακμής, όπως:
-Η φλεγμονώδης ακμή, η οποία χαρακτηρίζεται συχνά από κύστες και οζίδια, τα οποία δημιουργούνται βαθιά στο δέρμα, προκαλώντας βλάβες.
-Η καθυστέρηση στη θεραπείας της ακμής είναι ανάλογη της πιθανότητας να παρουσιαστούν ουλές. Δηλαδή όσο αργεί ή πρώτη, αυξάνεται και η δεύτερη.
-Το απαγορευμένο "πείραγμα", "τσίμπημα", πίεση στα σπυράκια μπορεί να δημιουργήσει ουλές ακμής.
-Το οικογενειακό ιστορικό με ουλές ακμής.
Οι παραπάνω παράγοντες δεν συνεπάγονται παράλληλα και την εμφάνιση ουλών, αφού υπάρχουν άτομα που έχουν την προδιάθεση αλλά δεν παρουσιάζουν τελικά ουλές.
Θεραπεία για τις ουλές και την… αυτοπεποίθηση
Η θεραπεία των ουλών ή των σημαδιών της ακμής είναι θέμα υποκειμενικό. Κάποιοι φαίνεται να μην ενοχλούνται από τις ουλές που τους άφησε η ακμή, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής τους, την ψυχολογία τους.
Την δεύτερη αυτή κατηγορία ασθενών συναντούν πολύ συχνά οι δερματολόγοι, οι οποίοι ζητάνε συμβουλές για τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες αντιμετώπισης των ουλών.
Dermapen προσώπου : Το "στυλό" που… σβήνει ουλές
To Dermapen προσώπου αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των ουλών που προκαλεί η ακμή. Όπως προκύπτει από την ονομασία της συσκευής, μοιάζει με στυλό (pen) που βασίζεται στην εφαρμογή του microneedling, To Dermapen δρα στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, με σκοπό την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης προκειμένου να βελτιώσει τις ουλές ακμής.
Οι θεραπείες Dermapen έχουν αθροιστική δράση. Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο.
Morpheus8: Το Fraction RF, στη διάθεση της ομορφιάς
Η ευελιξία που χαρακτηρίζει τον χειρισμό το Morpheus, η εξατομικευμένη αντιμετώπιση που μπορεί να προσφέρει σε κάθε περίπτωση και η ευεργετική του δράση σε σειρά απαιτητικών δερματικών καταστάσεων, όπως οι ουλές τραυμάτων, οι δυσχρωμίες, η αντιγήρανση, η σύσφιξη του οβάλ του προσώπου, το αναδεικνύουν μία από τις πλέον δημοφιλείς θεραπείες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Μorpheus8 αποτελεί μια υπερσύγχρονη θεραπεία που πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικής κεφαλής, η οποία εκπέμπει ραδιοσυχνότητες μέσω πολύ μικρών βελόνων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Προάγει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, την ανάπλαση και την αναζωογόνηση του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και σύσφιξη.
Πρόκειται για καινοτόμο τεχνολογία με πολύ μικρό χρόνο αποθεραπείας (1-2 ημέρες), ενώ χρειάζεται πολύ λιγότερες συνεδρίες σε σχέση με αντίστοιχες μεθόδους. Συνήθως 1-3 συνεδρίες είναι αρκετές για να εξαφανιστούν οι ουλές στο δέρμα του προσώπου.
Συζητώντας με ένας από τους δερματολόγους της Facemed Clinic, θα ενημερωθείτε για το ποια θεραπεία είναι η ιδανική για την δική σας περίπτωση αλλά και για τον αριθμό των θεραπειών που κρίνονται απαραίτητες.