Είτε ανήκεις στις beauty addicts είτε όχι, το πιο πιθανό είναι ότι έχεις στα συρτάρια σου περισσότερα καλλυντικά απὀ αυτά που χρειάζεσαι. Πώς μπορείς λοιπόν να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα καλλυντικών, εύκολα και γρήγορα;
Οι γενικοί κανόνες του decluttering εφαρμόζονται και στα προϊόντα ομορφιάς, αφού τα κύρια πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις είναι η ημερομηνία λήξης τους αλλά και το πόσο χρήσιμα ή μη σού είναι.
Για αρχή, ας πάρουμε το εξής ως δεδομένο: Με τα περισσότερα από αυτά έχεις μια σχέση αγάπης ενώ κάποια άλλα τα κρατάς με στόχο να τα δοκιμάσεις στο μέλλον, μονολογώντας στον εαυτό σου ότι σίγουρα θα έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα σου φανεί χρήσιμο το μπλε eyeliner, το φούξια κραγιόν ή το τρίτο σέρουμ που αποφάσισες να αγοράσεις επειδή είχε προνομιακή τιμή. Έχει συμβεί σε όλες μας και σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Το ερώτημα είναι αν όντως χρειάζεσαι όλα αυτά τα καλλυντικά που στοιβάζονται στα ντουλάπια και σε διάφορα τσαντάκια - νεσεσέρ εδώ κι εκεί κι αν προλαβαίνεις να τα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, ή αν θα είναι καλύτερο γι᾽αυτά (αλλά και για σένα) να τα δωρίσεις σε κάποια φίλη σου που ενδεχομένως να τα χρησιμοποιήσει περισσότερο.
Γιατί και τα καλλυντικά χαλάνε με το πέρασμα του χρόνου, όσο κάθονται στο μπάνιο ή στο μπουντουάρ σου, ακόμα κι αν δεν είναι ανοιγμένα. Πόσω μάλλον όταν είναι και χρησιμοποιημένα, έστω στο ελάχιστο. Δες εδώ πώς θα μάθεις τη διάρκεια ζωής τους.
Οι βασικοί κανόνες του (beauty) decluttering aka πώς να κάνεις ένα καλό "ξεσκαρτάρισμα":
#1. Δες την ημερομηνία λήξης τους κοιτώντας το ανοιγμένο βαζάκι που έχουν σχεδόν όλα στο πίσω μέρος τους. Ο αριθμός που αναγράφεται δείχνει τους μήνες ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμα.
#2. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τα πετάς αν έχουν περάσει 2 χρόνια από την αγορά τους, είτε είναι ανοιγμένα είτε όχι (αφορά κυρίως τα skincare προϊόντα).
#3. Αν δεν θυμάσαι πότε αγόρασες κάποιο προϊόν γιατί έχει περάσει καιρός (λογικό), κάνε το λεγόμενο sniff test: Μύρισέ το και παρατήρησε το χρώμα και την υφή του - αν διαπιστώσεις οποιαδήποτε αλλοίωση ή κάτι σου φανεί περίεργο, καλό είναι να το πετάξεις ακόμα κι αν είναι σχετικά καινούριο. Αυτό αφορά και πάλι κυρίως skincare προϊόντα και προϊόντα σε μορφή υγρού- κρέμας (σέρουμ, λάδια, σαμπουάν-conditioner, αφρούς και τζελ, κρεμώδη ρουζ και άλλα προϊόντα μακιγιάζ με αντίστοιχη υφή).
Tip: Θα βοηθούσε να κολλάς ετικέτες με ημερομηνία αγοράς στο κάθε προϊόν ή να τα οργανώνεις σε συγκεκριμένες κούτες με ημερομηνίες απ᾽έξω, ώστε να ξέρεις πότε αγόρασες τι.
#4. Αν χώρος φύλαξής τους είναι το μπάνιο, όπου αναπτύσσονται συνήθως υψηλές θερμοκρασίες αλλά και υγρασία, ο χρόνος ζωής τους μειώνεται ακόμα περισσότερο.
#5. Τα καλλυντικά που αφορούν τα μάτια (κρέμες και σέρουμ ματιών, μάσκαρα, σκιές, μολύβια ματιών) πρέπει να ανανεώνονται συχνά, καθώς έρχονται σε επαφή με μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου ενώ μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν μολύνσεις στο μάτι. Ξύνε συχνά τα μολύβια σου ενώ αν δεις ότι η μάσκαρα έχει ξεραθεί και το χρώμα δεν απλώνεται εύκολα, πέταξέ την αμέσως.
#6. Τα αρώματα δεν λήγουν τυπικά, όμως μετά από χρόνια αλλοιώνεται η μυρωδιά τους.
How to | Απόκτησε νεανική όψη στο πρόσωπό σου με μόλις 2 προϊόντα μακιγιάζ
Σε γενικές γραμμές, προτείνουμε να συγκεντρώσεις όποια καλλυντικά δεν φοράς τόσο συχνά ή θεωρείς ότι πλέον δεν σου ταιριάζουν και να τα χαρίσεις σε μια φίλη που ενδεχομένως τα χρειάζεται περισσότερο.