Είναι αλήθεια ότι ο όρος "ευαίσθητη επιδερμίδα" χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές γυναίκες για να περιγράψουν τον τύπο δέρματός τους, ακόμα κι αν η επιδερμίδα τους δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι μια παραχρησιμοποιημένη φράση που όμως περιγράφει μια (προσωρινή) κατάσταση της επιδερμίδας και όχι κάποιον τύπο δέρματος. Μπορεί να έχεις λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα και αυτή να εμφανίσει ευαισθησία κατά καιρούς, όπως ακριβώς και ένας κανονικός ή ξηρός τύπος επιδερμίδας.
Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή όχι;
Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος που θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις. Οι δερματολόγοι προτείνουν να περάσεις τα δάχτυλά σου με μια ελαφριά έως μέτρια πίεση από το πρόσωπό σου σαν να το "βουρτσίζεις". Αν το δέρμα κοκκινίσει, τότε είναι ευαίσθητο.
Αν πάλι είσαι σκουρόχρωμη και η ερυθρότητα δεν ξεχωρίζει εύκολα, μπορείς να καταλάβεις τυχόν ευαισθησία με έναν εξίσου εύκολο τρόπο. Συνήθως, η πλειονότητα των καλλυντικών προϊόντων θα σου προκαλεί τράβηγμα, αίσθημα καύσου ή φαγούρα, ακόμα και ξηρότητα. Και όταν λέμε η πλειονότητα, εννοούμε από foundations και ρουζ μέχρι ενυδατικές κρέμες προσώπου και cleansers.
Επίσης, ευαισθησία μπορεί να εμφανίσει φυσιολογικά το δέρμα στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, πράγμα που δεν πρέπει να σε κάνει να θεωρήσεις ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα. Ακόμα και η υπερβολική χρήση πολλών προϊόντων ή η συχνή εναλλαγή τους μπορεί να κάνει το δέρμα να είναι πιο επιρρεπές στα προαναφερθέντα συμπτώματα.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν, τα συμπτώματα της ευαίσθητης επιδερμίδας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς και να εμφανίζονται σε προσωρινή βάση, κατ’ επανάληψη ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με την επιδερμίδα να καθίσταται, σε γενικές γραμμές, λιγότερο ευαίσθητη καθώς μεγαλώνουμε.
Tips για αδιάβροχο μακιγιάζ | Πήραμε ιδέες από τα κορίτσια της συγχρονισμένης κολύμβησης