Πιθανόν να έχεις παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι τα σπυράκια σου δείχνουν να υποχωρούν, κάνοντάς σε να πιστεύεις ότι το νερό της θάλασσας και ο ήλιος είναι ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση της ακμής.
Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πολλές νέες κοπέλες που υποφέρουν από (εφηβική ή ενήλικη) ακμή, και που ανεβάζουν κάθε λογής skincare hacks στους λογαριασμούς τους στα social media, με στόχο να αποδείξουν στο ευρύ κοινό ότι οι εύκολες λύσεις φέρνουν αποτελέσματα στο δέρμα τους.
Βρήκαμε τι να κάνεις για να μην ξαναμπείς στον πειρασμό να σπάσεις τα σπυράκια σου
Έτσι έγινε και πρόσφατα με το spray αλατόνερου που έχει γίνει viral στο TikTok και προτείνεται από πολλές ως η υπέρτατη λύση για να απαλλαγεί κανείς από τα αντιαισθητικά σπυράκια. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το μείγμα θαλασσινού αλατιού και νερού κάνει θαύματα όταν ψεκαστεί στο πρόσωπο, μιας και εξισορροπεί το pH επιδερμίδας και σκοτώνει τα βακτήρια, ενώ δρα όπως και το θαλασσινό νερό που ξηραίνει τα σπυράκια και κάνει ελαφριά απολέπιση στο δέρμα.
Ο αντίλογος
Φυσικά εμείς πάντα κρατάμε διστακτική στάση απέναντι στα κάθε λογής "γιατροσόφια" που βλέπουμε και διαβάζουμε στο διαδίκτυο, μιας και θεωρούμε ότι οι δερματολόγοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Σύμφωνα με τους τελευταίους λοιπόν, ένα δέρμα με ακμή μπορεί άτυπα να επωφεληθεί από το θαλασσινό αλάτι και τις απολεπιστικές και καθαριστικές του ιδιότητες. Εκτός του ότι απολεπίζει ελαφριά το δέρμα, καθαρίζει τους πόρους απομακρύνοντας τη λιπαρότητα αλλά και ξηραίνει πράγματι τα σπυράκια. Κι ενώ μπορεί να καταπραΰνει προσωρινά την ερυθρότητα και τυχόν ερεθισμούς, δεν προτείνεται ως η κύρια θεραπεία για την ακμή. Απεναντίας, αυτή η "θεραπεία" με το αλατόνερο μπορεί να καθυστερήσει τη σωστή ίαση του προβλήματος και να χειροτερέψει την ακμή, προκαλώντας ακόμα και μολύνσεις ή μόνιμα σημάδια στο δέρμα. Εξάλλου, είναι άλλο πράγμα το να εκτεθεί κανείς απευθείας στο θαλασσινό νερό και άλλο το να χρησιμοποιεί ένα αυτοσχέδιο μείγμα με αλατόνερο.
Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τις DIY συνταγές και γιατροσόφια που ακούμε στο ίντερνετ - κι εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Μπορεί το αλατόνερο να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες αλλά δεν είναι τόσο ισχυρές ώστε να καταπολεμήσουν ένα τόσο περίπλοκο δερματικό θέμα όπως είναι η ακμή. Εξάλλου, το αλατόνερο έχει αλκαλικό pH 8, το ίδιο ακριβώς pH με αυτό της επιδερμίδας που υποφέρει από ακμή. Επομένως, προτιμάται η χρήση όξινων pH για την εξισορρόπησή της, όπως είναι το γλυκολικό ή το σαλικιλικό οξύ. Άρα ο ισχυρισμός της TikToker ότι το αλατόνερο εξισορροπεί την επιδερμίδα καταρρίπτεται.
Πότε λήγουν τα καλλυντικά μου; Ένας γρήγορος οδηγός για να ξέρεις πότε να πετάξεις τι
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr