Πότε λήγουν τα καλλυντικά μου; Ένας γρήγορος οδηγός για να ξέρεις πότε να πετάξεις τι

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην τα κρατάς αφού λήξουν;

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Πιθανόν να έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές "πότε λήγουν τα καλλυντικά" σου, γνωρίζοντας ήδη ότι, όπως ακριβώς και τα τρόφιμα, έχουν ημερομηνία λήξης, με το πέρας της οποίας καλό είναι να πετάγονται. Ξέρεις όμως πώς μπορείς να βρίσκεις πότε λήγει το κάθε προϊόν, ανάλογα και με το είδος του;

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αν μπαίνεις στον πειρασμό να τα κρατήσεις ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης καλό είναι να το ξανασκεφτείς, καθώς η χρήση τους μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στο δέρμα σου. Καταρχάς, τα συστατικά αλλά και οι φόρμουλές τους αποδυναμώνονται με τον καιρό με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία δραστικότητα και αποτελεσματικότητα στο δέρμα σου. Με λίγα λόγια, δεν επιφέρουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσεις ακμή, μικρά σπυράκια ακόμα και μολύνσεις.

Τι πρέπει να κάνεις;

Καταρχάς, να κοιτάς πάντα την ημερομηνία λήξης στο πίσω ή κάτω μέρος της συσκευασίας. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα εικονίδιο με ένα ανοιγμένο κουτάκι που φέρει έναν αριθμό συνοδευόμενο με το γράμμα Μ. Αυτό πρακτικά αναφέρει τους μήνες που το προϊόν μπορεί να αντέξει μετά το άνοιγμά του. Αν για παράδειγμα βλέπεις το "24Μ", αυτό σημαίνει ότι το προϊόν θα λήξει 24 μήνες ή δύο χρόνια μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Σπανιότερα θα υπάρχει γραμμένη ολόκληρη η ημερομηνία λήξης στην συσκευασία.

Face mist | Το προϊόν με τα μοναδικά οφέλη που θα σε "σώσει" στον καύσωνα

Φυσικά, καλό είναι να ελέγχεις και την υφή ή το άρωμα του προϊόντος, καθώς αν έχει αλλάξει το χρώμα, σου μυρίζει περίεργα ή έχει χαλάσει εμφανώς η υφή και η αίσθησή του στο δέρμα, τότε χρειάζεται πέταμα το συντομότερο. Προτείνουμε τη φύλαξή τους σε δροσερά και σκιερά μέρη, ενώ πιο ευαίσθητα προϊόντα όπως οι ενυδατικές προσώπου και τα κραγιόν μπορείς να τα φυλάς και στο ψυγείο.

Tip: Σημείωνε σε μια μικρή αυτοκόλλητη ετικέτα την ημερομηνία που άνοιξες κάποιο προϊόν πρώτη φορά και κόλλησέ τη στο πίσω ή κάτω μέρος της συσκευασίας.

Σε γενικές γραμμές πάντως έχε στο νου σου τα παρακάτω:

Η ημερομηνία λήξης των skincare προϊόντων ποικίλει, καθώς το κάθε προϊόν είναι διαφορετικό. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς την υφή και το άρωμά τους για τυχόν αλλοιώσεις.

Τα αντηλιακά καλό είναι να αλλάζονται κάθε χρόνο. Πάντως, αν χρησιμοποιείς σωστά και εντατικά το αντηλιακό σου, λογικά δεν θα πρέπει να σου μένει πάνω από χρόνο, αφού θα το τελειώνεις νωρίτερα.

Αντηλιακή προστασία | Τα 7 πιο κοινά λάθη που κάνουμε με τη χρήση αντηλιακού

Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα μακιγιάζ όπως τα κραγιόν, τα lip gloss, οι πούδρες, οι σκιές και τα foundations, που κανονικά πρέπει να αλλάζονται μια φορά τον χρόνο. Ειδικότερα για τις μάσκαρα, αυτές καλό είναι να αλλάζονται ακόμα συχνότερα (κάθε 6 μήνες), ιδίως μάλιστα αν έχεις κάποια μόλυνση στο μάτι ή αν παρατηρείς ότι έχουν στεγνώσει. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να τις πετάξεις ακόμα και πριν το πέρας του εξαμήνου.