Follow us

5 μύθοι για την ακμή που ο δερματολόγος σου θα ήθελε να σταματήσεις να πιστεύεις

Για το καλό της επιδερμίδας σου και μόνο.

πώς προκαλείται η ακμή iStock

"Πώς προκαλείται η ακμή;" Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για το σχετικό ερώτημα που βασανίζει άπαντες εδώ και χρόνια. Όπως επίσης βασανίζει όλους και το πώς αντιμετωπίζεται, ποια σκευάσματα είναι τα καταλληλότερα για την αντιμετώπισή της, τι κάνουμε όταν εμφανιστεί κάποιο σπυράκι κ.ο.κ. Απαντήσεις για όλα τα παραπάνω θα βρεις άπειρες στο διαδίκτυο - ενώ φυσικά, το σωστότερο θα ήταν να εμπιστεύεσαι μόνο τον δερματολόγο σου. Επειδή όμως οι περισσότερες ανατρέχουμε στο ίντερνετ για τις απορίες μας, καλό είναι να λυθούν τώρα μερικές από τις πιο διαδεδομένες προκαταλήψεις που κυκλοφορούν σχετικά με την ακμή και την αντιμετώπισή της.

Δες παρακάτω τους 5 επικρατέστερους μύθους που κάθε δερματολόγος θα ήθελε να σταματήσεις να πιστεύεις:

Μύθος #1. Όποιος έχει ακμή, έχει "βρώμικη" επιδερμίδα

Είναι σύνηθες να πιστεύεται από πολλούς ότι τα σπυράκια και η ακμή προκαλούνται είτε από το γεγονός ότι δεν πλένει κανείς το πρόσωπό του, είτε από σεντόνια και μαξιλαροθήκες που δεν αλλάζονται συχνά, είτε επειδή τρώει πολλές λιπαρές τροφές. Και ενώ μια λερωμένη πετσέτα ή μαξιλαροθήκη μπορεί όντως να μεταφέρει βακτήρια στο δέρμα σου, ή η παράλειψη της περιποίησης του προσώπου σου είναι πιθανό να φράξει τους πόρους οδηγώντας σε κάποιο πιθανό "ξέσπασμα" ακμής, από μόνες τους αυτές οι περιστάσεις δεν αρκούν για να προκαλέσουν το πρόβλημα.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι πραγματικά υπεύθυνοι για τα σπυράκια σου είναι οι ορμόνες που ειδικά στην εφηβεία κάνουν πάρτι, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή σμήγματος και λιπαρότητας που προφανώς θα προκαλέσει ακμή. Αλλά και στην ενήλικη ζωή είναι πιθανό να δεις σπυράκια στο πρόσωπό σου τις ημέρες της ωορρηξίας, τις μέρες λίγο πριν την περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου και πάλι οι ορμόνες "τρελαίνονται".

Τα 10 πιο κοινά skincare λάθη που κάνουμε στο δέρμα μας, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Μύθος #2. Εξάλειψε το σπυράκι που εμφανίστηκε ξαφνικά με οδοντόκρεμα

Άλλος ένας μύθος - ή καλύτερα γιατροσόφι - που καλά κρατεί εδώ και χρόνια. Πιθανόν να έχει μείνει από τα παλιά χρόνια που χρησιμοποιούσαν την οδοντόκρεμα για να καταπραΰνουν οποιοδήποτε έγκαυμα ή κοκκινίλα εμφανιζόταν στο δέρμα. Στην πραγματικότητα, τα συστατικά της οδοντόκρεμας μπορούν μεν να ξηράνουν το σπυράκι, ταυτόχρονα όμως είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα σου, αφήνοντας ενοχλητικές κοκκινίλες, ξηρότητα, ακόμα και να προκαλέσουν ξεφλούδισμα. Προτίμησε να εφαρμόζεις κάποια κρέμα που να περιέχει σαλικιλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου.

Βρήκαμε τι να κάνεις για να μην ξαναμπείς στον πειρασμό να σπάσεις τα σπυράκια σου

Μύθος #3. Βοήθησε την ακμή να εξαφανιστεί πειράζοντας μόνη σου τα μαύρα στίγματα

Ίσως από τις κάκιστες συμβουλές, το να βάζεις χέρι στο πρόσωπό σου, είτε για να πιέσεις τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα είτε για να σπάσεις το σπυράκι εξάγοντας το πύον. όχι μόνο δεν θα εξαφανίσει το πρόβλημα, αλλά θα το εντείνει κάνοντας χειρότερη την κατάσταση. Κινδυνεύεις να πολλαπλασιάσεις τα σπυράκια που ήδη έχεις αλλά και να δημιουργήσεις μόνιμα σημάδια στο δέρμα. Επισκέψου έναν δερματολόγο για να σου δώσει τις σωστές συμβουλές σχετικά με το πώς να διαχειρίζεσαι τα σπυράκια σου και τι να κάνεις αν τυχόν σπάσει κάποιο. Επίσης, άσε στην αισθητικό σου τη διαδικασία καθαρισμού του προσώπου σου από τα μαύρα στίγματα.

Μύθος #4. Πρόλαβε την εμφάνιση ακμής (ή εξαφάνισέ τη) πλένοντας συχνά το πρόσωπό σου

Ενώ ο καλός και βαθύς καθαρισμός του προσώπου σου είναι εξαιρετικά σημαντικός για να μην εμφανίσεις ή να μη χειροτερέψεις την ακμή σου, το να το πλένεις συνέχεια μέσα στην ημέρα μόνο καλό δεν θα σου κάνει. Ίσα ίσα που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ξηραίνοντας μάλιστα την επιδερμίδα σου και προκαλώντας ενοχλητικό τράβηγμα, ακόμα και ξεφλούδισμα. Ρώτα τον δερματολόγο σου πόσες φορές την ημέρα σού προτείνει να καθαρίζεις το δέρμα σου, αλλά και ποιο καθαριστικό είναι το ιδανικότερο για σένα και τις δικές σου ανάγκες.

Μύθος #5. Οι πόροι μπορούν να εξαφανιστούν

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: οι πόροι δεν γίνεται να εξαφανιστούν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μικρύνει το μέγεθός τους ή να καμουφλαριστούν, με τη βοήθεια ειδικών προϊόντων που είτε βοηθούν στην σμίκρυνσή τους είτε τους καλύπτουν (βλ. primers ή foundations που έχουν blurring effect).

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πόρους, απλά ανάλογα τον τύπο επιδερμίδας του καθενός αυτοί είναι μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, εμφανείς ή σχεδόν ανύπαρκτοι στο μάτι. Ειδικά με την πάροδο του χρόνου που η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της φυσιολογικά, οι πόροι είναι πιθανόν να διασταλούν ακόμα περισσότερο. Προσπάθησε να το προλάβεις εφαρμόζοντας skincare προϊόντα που βοηθούν στο να γίνουν οι πόροι σου πιο διακριτικοί στο μάτι. Θα σε συμβουλεύαμε να μην εμπιστεύεσαι προϊόντα ή θεραπείες που υπόσχονται την εξάλειψή τους, καθώς αυτό είναι αδύνατον.

Τα κλασικά - και πολύ βασικά - προϊόντα που χαρίζουν μια υγιή επιδερμίδα και δεν πρέπει να λείπουν απ' το νεσεσέρ σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr