Και εκεί που ευχαριστείς την καλή σου τύχη που στα 25 χρόνια της ύπαρξής σου έχεις γλιτώσει από τα "δόντια" της δαιμόνιας ακμής, τσουπ! ένα ένα τα σπυράκια άρχισαν να κατοικοεδρεύουν στο πηγούνι και τα μάγουλά σου. Κι εσύ έχεις μείνει σοκαρισμένη μπροστά στον καθρέφτη αναρωτώμενη "γιατί έβγαλα ξαφνικά σπυράκια στο πρόσωπο;". Welcome to the club! Πάμε να δούμε αναλυτικά τι μπορεί να φταίει..
Ακμή; 5 tips για να ξεκινήσεις να την αντιμετωπίζεις από σήμερα κιόλας
Ας γνωρίσουμε τον "εχθρό"
Σε αντίθεση με όσα μπορεί να έχεις ακούσει κατά καιρούς, η ακμή δεν αποτελεί χαρακτηριστικό αποκλειστικά της εφηβείας. Σύμφωνα με μελέτες, το 41% με 54% των γυναικών παρουσιάζουν ακμή η οποία τις ακολουθεί από την εφηβεία, ακμή που εμφανίστηκε για 1η φορά στην ενήλικη ζωή ή ακμή που εξαφανίστηκε μετά την εφηβεία και ξανακάνει την εμφάνισή της στην ενήλικη ζωή. Οπότε, όχι, δεν είσαι μόνη σου! Η αιτία εμφάνισης όμως της ακμής δεν είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.
5 αποτελεσματικοί τρόποι να καταπολεμήσεις τη maskne
Γιατί έβγαλα ξαφνικά σπυράκια στο πρόσωπο;
Τυπικά η ακμή οφείλεται στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος, και στο προπιονικό βακτήριο της ακμής που δημιουργεί τοπική φλεγμονή. "Καλά όλα αυτά", θα μας πεις, "αλλά τι γίνεται με εμένα που έβγαλα ξαφνικά σπυράκια στο πρόσωπο σε τέτοια ηλικία;".
Δεν αποκλείεται τα σπυράκια σου να οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα στρες. Ναι, καλά διάβασες! Σύμφωνα με την δερματολόγο Caroline Robinson, η ακμή μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το σώμα σου μπορεί να αντιδράει στα συναισθήματά σου. "Υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο άγχος και την ακμή που έχει καθιερωθεί με την πάροδο των ετών και από τη βιβλιογραφία γνωρίζουμε ότι η ακμή μπορεί να προκύψει ή ακόμη και να επιδεινωθεί παρουσία ενός αγχωτικού γεγονότος", λέει. "Τα επίπεδα άγχους μας μπορούν μας κάνουν να παράγουμε περισσότερα ανδρογόνα, επιδεινώνοντας την ακμή."
Όπως εξηγεί, αυτού του είδους η ακμή τείνει να εμφανίζεται στο κάτω μισό του προσώπου και να είναι πιο φλεγμονώδης ή ακόμη και κυστική και συνήθως δεν χαρακτηρίζεται από λευκά σπυράκια. Για να βεβαιωθείς ότι το αυξημένο στρες είναι η αιτία εμφάνισης της ακμής σου καλό θα ήταν βέβαια να επισκεφθείς το δερματολόγο σου.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ακμή | Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Τι να κάνω για να καταπολεμήσω την ακμή;
Το σημαντικότερο που μπορείς να κάνεις είναι... να ηρεμήσεις! Αυτό όμως το ξέρεις ήδη. Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις από άποψη skincare: Φρόντισε να κάνεις καλό ντεμακιγιάζ κάθε βράδυ και να πλένεις το πρόσωπό σου με ένα cleanser με σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί και εισχωρεί βαθειά στους πόρους απελευθερώνοντας το περιττό σμήγμα. Μπορείς επίσης να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου έναν ορό με νιασιναμίδη που μειώνει τα σημάδια της ακμής και ελέγχει τη λιπαρότητα, αλλά και μια λεπτόρευστη oil free ενυδατική κρέμα για να "κλειδώσεις" την υγρασία.
Αν η ακμή είναι πραγματικά πολύ έντονη, τότε θα σε συμβουλεύαμε να επισκεφθείς το δερματολόγο σου, έτσι ώστε, αφού εξετάσει την επιδερμίδα σου, να σου προτείνει τη θεραπεία που της ταιριάζει καλύτερα.
Σημάδια ακμής; Τα 3 ενεργά συστατικά που πρέπει να εντάξεις στη ρουτίνα σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr