Τα κοσμήματα είναι παντοτινά | Tips για να τα προστατέψεις

Πρακτικές συμβουλές για να προστατέψεις από τη φθορά τα πιο πολύτιμα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου, τα κοσμήματά σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Ανεξάρτητα από το αν έχεις ένα συρτάρι γεμάτο κοσμήματα ή μόνο ένα "αληθινό" κομμάτι στην κοσμηματοθήκη σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πολύτιμα αξεσουάρ είναι φτιαγμένα για να περνούν από τη μια γενιά στην άλλη και να ζουν για πάντα! Έχεις, λοιπόν, την... υποχρέωση να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθούν σε τέλεια κατάσταση. Κι αυτά είναι τα tips που θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις:

Σωστή φύλαξη

Πάντα να φυλάς κάθε κομμάτι ξεχωριστά μέσα σε κουτάκι ή στα ειδικά υφασμάτινα πουγκιά. Μην τα βάζεις όλα μαζί, γιατί μπορεί γρατζουνιστούν από την επαφή μεταξύ τους. Όταν πρόκειται για κολιέ με πέρλες ή άλλες πέτρες, απόφυγε να τα αποθηκεύεις κάπου κρεμασμένα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χαλαρώσει το νήμα στο οποίο είναι περασμένες. Μην αφήνεις τα κοσμήματά σου σε σημεία όπου τα χτυπάει ο ήλιος και φρόντισε να μην εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσοχή στο νερό

Εάν δεν αποχωρίζεσαι τα κοσμήματά σου ούτε όταν πηγαίνεις στη θάλασσα ή στην πισίνα, μην παραλείπεις ποτέ να τα ξεβγάζεις σχολαστικά με τρεχούμενο νερό, γιατί το αλάτι ή το χλώριο μπορεί να τα κάνει να θαμπώσουν. Εάν είναι από ασήμι ή ροζ χρυσό, πρόσεξε να μη βραχούν αλλά και να μην τα ακουμπήσεις με το άρωμά σου ή τις κρέμες που χρησιμοποιείς στο πρόσωπο και το σώμα. Μη φοράς ποτέ στο μπάνιο ή στο ντους κοσμήματα με πορώδεις πέτρες, όπως τιρκουάζ, λάπις λάζουλι, mother of pearl, οπάλιο και όνυχα.

Πλένουμε χέρια -αλλά χωρίς τα δαχτυλίδια

Αφαίρεσε τα δαχτυλίδια σου πριν πλύνεις τα χέρια και πριν απλώσεις κρέμα χεριών. Το σαπούνι και οι λοσιόν μπορεί να τρυπώσουν σε σημεία που δύσκολα καθαρίζονται και να κάνουν τόσο το μέταλλο όσο και τις πέτρες να δείχνουν πιο θαμπά.

Pearls of wisdom

Τα μαργαριτάρια είναι οργανικά υλικά και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οποιαδήποτε χημική ουσία. Όταν επιλέγεις ένα κόσμημα με μαργαριτάρια, φρόντισε να είναι το τελευταίο που φοράς –μετά από όλα τα ρούχα και, φυσικά, το άρωμά σου– και το πρώτο που αφαιρείς. Τέλος, βεβαιώσου ότι η θήκη όπου τα φυλάς δεν κλείνει αεροστεγώς, γιατί έχουν ανάγκη να "αναπνέουν".

Εξασφαλίζοντας τη χαμένη λάμψη

Πριν φορέσεις κάτι χρυσό που έχει μείνει για πολύ καιρό στο κουτάκι του, κάν’ το να λάμψει ξανά καθαρίζοντάς το με λίγη σαπουνάδα και τρίβοντάς το με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά και σκούπισέ το με μαλακό πανί.

Επιχείρηση: καθαρά κοσμήματα

Κάθε 6 μήνες βάλε τα κοσμήματα που φοράς συχνά μέσα σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό και κρεμοσάπουνο και άφησέ τα μέσα όλη τη νύχτα. Το πρωί χρησιμοποίησε ένα κομμάτι μαλακό ύφασμα (ένα παλιό T-shirt είναι ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά) για να απομακρύνεις τις βρομιές και στη συνέχεια ξέβγαλέ τα καλά με χλιαρό νερό. Για να τα στεγνώσεις, ρίξε τους αέρα με το σεσουάρ των μαλλιών σου, αφού το ρυθμίσεις στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Εάν έχεις κάποιο κόσμημα-αντίκα με μεγάλη αξία (είτε οικονομική είτε συναισθηματική), είναι προτιμότερο να αναθέσεις το καθάρισμά του σε κάποιον ειδικό.

Extra tip:

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις τα κοσμήματα σε καλή κατάσταση είναι να τα φοράς. Τα φυσικά έλαια του δέρματος τα κάνουν να παραμένουν λαμπερά!

Πηγή: Madamefigaro.gr

Tags