Όσες φορές και αν το έχω σκεφτεί καταλήγω πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: το μυστικό για να είσαι καλοντυμένη πάντα χωρίς να περνάς ώρες μπροστά από τον καθρέφτη δεν κρύβεται μόνο στη σωστή shopping list αλλά ακόμη περισσότερο βρίσκεται στο πόσο καλά οργανωμένη είναι η ντουλάπα σου.
Γιατί τι νόημα έχει η σωστή γκαρνταρόμπα αν δεν μπορείς να βρεις τα κομμάτια που με σκέψη έχεις αποκτήσει ή αν ακόμα και τα πιο ακριβά σου ρούχα είναι τόσο στριμωγμένα που μοιάζουν με κουρέλια;
Tι χρώμα φόρεμα να βάλω σε γάμο; | Πάρε έμπνευση από τις καλύτερες εμφανίσεις της Kate Middleton
Πώς να οργανώσεις την ντουλάπα σου
Αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις το style impact σου η οργανωμένη ντουλάπα είναι μονόδρομος και ευτυχώς η διαδικασία είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι φαντάζεσαι.
Οι κρεμάστρες
Το πρώτο πράγμα που κάνω εγώ στην αρχή της κάθε σεζόν είναι το πολυδοκιμασμένο κόλπο της κρεμάστρας: Αν δεν το ξέρεις, είναι πολύ απλό:
- Αρχικά φροντίζεις να έχεις τις κρεμάστρες των ρούχων σου προς την ίδια φορά
- Στη συνέχεια, ανάλογα με τον όγκο των ρούχων σου ορίζεις ένα διάστημα (π.χ 1 μήνα) στη διάρκεια του οποίου ντύνεσαι όπως συνήθως.
- Η μόνη διαφορά είναι ότι όποιο ρούχο χρησιμοποιείς το επιστρέφεις στη ντουλάπα με την κρεμάστρα προς την αντίθετη φορά.
- Έτσι στο τέλος του διαστήματός που όρισες θα ξέρεις ακριβώς ποια είναι τα ρούχα που φοράς και ποια είναι εκείνα που παραμελείς (και άρα δεν χρειάζεσαι εκτός φυσικά από τα statement ή επίσημα κομμάτια που προφανώς δεν έχεις την ευκαιρία να φοράς σε καθημερινή βάση).
Το ξεχώρισμα
Αφού ξεχωρίσω τα ρούχα της σεζόν που δε χρειάζομαι (υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη, αξίζει να αναζητήσεις οργανώσεις που τα συλλέγουν), αυτά που ενδεχομένως χρειάζονται κάποια επιδιόρθωση και αυτά που έχουν παρα-τσαλακωθεί και θέλουν ένα φρεσκάρισμα, προχωράω στο δεύτερο βήμα.
Ναι, είναι μάλλον πολυτέλεια, αλλά οι ίδιες κρεμάστρες πέρα από την "ομορφιά" συμβάλλουν και στην καλύτερη οργάνωση της ντουλάπας αφού δεν μπλέκονται μεταξύ τους και διατηρούν την πολυπόθητη ομοιομορφία.
Η τακτοποίηση
Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορα φιλόδοξα είδη ταξινόμησης (ανα χρώμα, ύφασμα, περίσταση) αλλά παρά τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών πάντα καταλήγω ότι the simpler the better.
Μην ξεχνάς άλλωστε, ότι θα πρέπει να υιοθετήσεις ένα σύστημα που να είναι εύκολο να διατηρηθεί μέσα στον πανικό της καθημερινότητας.
Τρία tips για να είναι το μαγιό σου πάντα σαν καινούργιο
Τα ρούχα
Βάζω λοιπόν όλα τα ρούχα ανά είδος και problem solved! Τα πουλόβερ μπαίνουν πάντα διπλωμένα για να μην "κρεμάνε" ενώ το ίδιο ισχύει και για τα t-shirts αν και για να είμαι ειλικρινής αν είχα περισσότερο χώρο (εντάξει, λιγότερα ρούχα) θα τα κρεμούσα και αυτά.
Τα αξεσουάρ
Τα αξεσουάρ είναι λίγο πιο περίπλοκη υπόθεση. Στην πρόσφατη μετακόμισή μας συνειδητοποίησα ότι είχα άπειρα κοσμήματα στιβαγμένα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην τα φοράω αλλά να τα αφήνω να σκονίζονται χωρίς λόγο. Για να γλιτώσω τα διάφορα αξεσουάρ από τη φθορά λοιπόν (και εμένα από το ξεσκόνισμα – να τα λέμε και αυτά) αποφάσισα να αφήσω έξω μόνο τα κομμάτια που φοράω σε καθημερινή βάση και να αποθηκεύσω επιμελώς τα υπόλοιπα σε χάρτινα κουτιά. Έτσι, αφενός τα προστατεύω και αφετέρου ξέρω που θα τα βρω όταν τα χρειάζομαι!
Τα γυαλιά ηλίου
Τα γυαλιά ηλίου που σε μεγάλο βαθμό παραμελώ το χειμώνα χαίρουν ειδικής μεταχείρισης με το που κάνει δυναμική εμφάνιση ο ήλιος: Αφού τα καθαρίσω με το ειδικό spray τα τακτοποιώ στο συρτάρι μου ώστε να είναι έτοιμα να συνοδεύσουν κάθε σύνολο και παρόλο που έχω πάντα μια θήκη κοντά προτιμώ να τη χρησιμοποιώ μόνο όταν θέλω να τα βάλω στην τσάντα μου για να γλιτώνω χρόνο αλλά και να έχω καλύτερη οπτική.
Τα άλλα μικρο-αξεσουάρ
Όσο για τα άλλα μικρο-αξεσουάρ που έχω στο συρτάρι, αφού έχω δοκιμάσει ό,τι διαχωριστικό κυκλοφορεί στην αγορά, έχω καταλήξει πως μου αρέσει περισσότερο να τα βάζω σε κάτι τα κεραμικά μπολάκια που έχω πάρει από την Έφεσσο (Κουσάντασι) ή τελος πάντων σε οτιδήποτε μη πλαστικό και άχαρο.
Οι τσάντες
Οι τσάντες τώρα, είναι καλύτερο να φυλάσσονται σε προστατευμένο χώρο για να μη σκονίζονται και σε κάθε περίπτωση να έχεις το νου σου να στέκονται καλά για να μην φθείρονται χωρίς λόγο. Εννοείται ότι όσες τσάντες συνοδεύονται από το ειδικό προστετευτικό πουγκάκι είναι καλύτερο να παραμένουν εκεί, ενώ για τα πιο ευαίσθητα κομμάτια (π.χ τσάντες από Plexiglas ή από μαλακό δέρμα ή λουστρίνι) το ιδανικό είναι να έχουν το δικό τους κουτί.
Η αλλαγή χειμωνιάτικων – καλοκαιρινών
Νομίζω ότι η σταδιακή προσέγγιση είναι η καλύτερη μέθοδος, σε συνδυασμό πάντα με την οργανωμένη αποθήκευση. Έτσι, με το που αρχίσουν τα πρώτα δείγματα της (σταθερής) αλλαγής του καιρού, αρχίζω με τη σειρά να πλένω και να αποθηκεύω μια δόση χειμερινών (ξεκινώντας από τα πιο χοντρά ρούχα) και αντίστοιχα να προετοιμάζω και να τοποθετώ στη ντουλάπα μια δόση «καλοκαιρινών» (ξεκινώντας από τα πιο ανοιξιάτικα). Έτσι, η αλλαγή γίνεται λίγο – λίγο χωρίς κόπο και άγχος.
Περιττό βέβαια να πω ότι κομμάτια όπως πασμίνες ή το πασπαρτού δερμάτινο jacket παραμένουν σε επιφυλακή όλο το χρόνο (και με σώζουν σε άπειρες περιπτώσεις)!
Μία ιδέα για κάθε εποχή
Αν έχεις χώρο διαθέσιμο, ένας εξωτερικός καλόγερος θα σε σώσει. Το χειμώνα βάζω εκεί όλα μου τα πανωφόρια και τα ρούχα όπως π.χ τα τζιν που έχω ήδη φορέσει μία φορά (αλλά δεν χρειάζονται πλύσιμο) ενώ το καλοκαίρι φιλοξενεί τα καφτάνια και γενικά όλα τα ανάλαφρα, αέρινα κομμάτια που θέλω να έχουν το χώρο τους για να μην τσαλακώνονται.
Καλή επιτυχία!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr