Θυμάμαι τη φίλη και συνάδελφο Φαίη να μου λέει με νοσταλγία ότι τα καλύτερα πινέλα που έχει στη κατοχή της είναι ένα σετ πινέλων Guerlain που της είχε κάνει δώρο μια συνάδελφος πριν από πολλά πολλά χρόνια και τα οποία τα είχε αγοράσει στο Παρίσι. Αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να έχει καταφέρει η Φαίη να διατηρεί τα πινέλα της σε άψογη κατάσταση; Το μυστικό είναι ένα: μόνο με το συχνό και σωστό καθαρισμό, μπορείς να διατηρήσεις τα πινέλα σου σε καλή κατάσταση, αλλά και να προστατεύεις την επιδερμίδα σου από αλλεργίες.
Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεις τα πινέλα
Μέρα με τη μέρα, χρήση με τη χρήση, τα πινέλα γίνονται καταφύγιο για τα βακτήρια, τα έλαια της επιδερμίδας και τα υπολείμματα των προϊόντων μακιγιάζ. Το πόσο συχνά λοιπόν πρέπει να τα καθαρίζεις έχει να κάνει αποκλειστικά με εσένα, δηλαδή με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς και τι τύπο προϊόντων μακιγιάζ χρησιμοποιείς.
Οι makeup artists καθαρίζουν τα πινέλα τους κάθε φορά που τα χρησιμοποιούν, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο για εμάς τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες.
Αν λοιπόν χρησιμοποιείς τα πινέλα σου καθημερινά, προσπάθησε να τα καθαρίζεις κάθε 10 με 15 ημέρες. Επίσης, αν έχεις λιπαρή με τάση για ακμή επιδερμίδα, το πινέλο του foundation και της πούδρας σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται καθάρισμα μια φορά την εβδομάδα. Να έχεις επίσης υπόψη σου ότι τα πινέλα που έχουν συνθετικές τρίχες δεν χρειάζονται συχνό καθάρισμα, συγκριτικά με εκείνα με φυσικές τρίχες, τα οποία θέλουν καθάρισμα κάθε εβδομάδα περίπου.
Πώς καθαρίζεις τα πινέλα
Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά προϊόντα καθαρισμού. Πώς τα χρησιμοποιείς;
- Τοποθετείς το πινέλο σου πάνω σε χαρτί και ψεκάζεις στο τριχωτό του το προϊόν καθαρισμού.
- Με απαλές κινήσεις τρίβεις τις τρίχες του πάνω στο χαρτί, αφαιρώντας έτσι τη βρωμιά.
- Επαναλαμβάνεις τις κινήσεις και το ψέκασμα προϊόντος, μέχρι το πινέλο σου να είναι εντελώς καθαρό.
- Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ένα brush cleanser είναι ότι στεγνώνει γρήγορα, γιαυτό ακούμπησε το πινέλο σου όρθιο σε ένα ποτήρι και άφησε το λίγη ώρα να στεγνώσει.
Αν το budget σου δεν σου επιτρέπει να αγοράσεις ένα εξειδικευμένο προϊόν, δοκίμασε εναλλακτικά το κλασικό καθαριστικό των πιάτων.
- Βάλε λίγη ποσότητα σε ένα μικρό μπολ, ενώ σε ένα μεγάλο μπολ βάλε χλιαρό νερό.
- Πέρασε πρώτα το πινέλο στο μικρό μπολ με το προϊόν, μετά στο μεγάλο με το νερό και στη συνέχεια καθάρισέ το πιέζοντας το απαλά στην παλάμη σου.
- Μόλις βεβαιωθείς ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα κατάλοιπα και η βρωμιά, ξέβγαλέ το με νερό.
- Στη συνέχεια με μια καθαρή πετσέτα σκούπισε την λαβή και το τριχωτό και άφησε το πινέλο σε μια επίπεδη επιφάνεια, με τις τρίχες να μην ακουμπούν πάνω της, αλλά να είναι στον αέρα.
- Άφησε το να στεγνώσει φυσικά και μη χρησιμοποιείς σεσουάρ. Το ιδανικό είναι να κάνεις αυτή τη δουλειά το βράδυ, ώστε το πρωί να τα βρεις καθαρά, στεγνά και έτοιμα για νέες περιπέτειες.
Extra tip: Να θυμάσαι ότι τα πινέλα με φυσικές τρίχες είναι πιο ευαίσθητα, γιαυτό οι κινήσεις σου πρέπει να είναι πιο απαλές προκειμένου να μην μαδάνε.
Πώς να διατηρείς καθαρά μετά το πλύσιμο
Απέφυγε να έχεις τα πινέλα σε χώρους όπου η υγρασία ενθαρρύνει την δημιουργία των βακτηρίων, όπως για παράδειγμα το μπάνιο.
Όσον αφορά την αποθήκευσή τους, αν τα πινέλα σου έχουν δική τους θήκη, τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα.
Διαφορετικά ανακύκλωσε τα βάζα των κεριών που έχεις και μετά τη χρήση τους μετέτρεψε τα σε πινελοθήκες. Η λύση πάντως που εξασφαλίζει ότι δεν θα σκονίζονται είναι εκείνη ενός ντουλαπιού ή ενός μεγάλου κουτιού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr