Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος για το πιο διαχρονικό fashion item του Χειμώνα

Μήπως ήρθε η ώρα να δεις αλλιώς τη φυσική γούνα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

Μετά τους Calvin Klein, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Armani και Stella McCartney ακόμα περισσότεροι μεγάλοι οίκοι ανακοίνωσαν φέτος πως θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν φυσική γούνα στις συλλογές τους. Τελευταία παραδείγματα; Οι οίκοι Gucci, Michael Kors και Jimmy Choo.

Και ενώ πολλοί έσπευσαν να χειροκροτήσουν την απόφασή τους, υπάρχουν και πολλοί σκεπτικιστές. Έχεις σκεφτεί ποτέ, πώς και πόσο κακό κάνει τελικά η φυσική γούνα στο περιβάλλον και πώς αυτοί οι οίκοι καλύπτουν το κενό που δημιουργείται;

Αν και προσωπικά δεν έχω νιώσει ποτέ την ανάγκη να φορέσω γούνα, δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι για τις πραγματικές επιπτώσεις και την ουσία όλων των παραπάνω. Μίλησα για αυτό με τον νεαρό δημιουργό Αλέξανδρο Κωτούλα, που βρίσκεται πίσω από το νέο brand Alexquisite ο οποίος και επιβεβαίωσε όλα όσα... υποπτευόμουν. Οι τσάντες του, κατασκευασμένες από δέρμα και φυσική γούνα, έγιναν πρόσφατα κομμάτι της καμπάνιας Fur Now, δίπλα σε δημιουργίες των οίκων Fendi, Miu Miu, Balenciaga και Valentino. Πώς, όμως, εξηγεί ο ίδιος το κίνημα;

Συνόψισα τις απαντήσεις του σε 5 σημεία κλειδιά και ομολογώ πως η γνώμη μου για τη φυσική γούνα άλλαξε!

#1 Το μέλλον της αειφορίας κρύβεται στο κίνημα slow fashion, που αφορά διαχρονικά προϊόντα που δεν προορίζονται να διαρκέσουν για μια σεζόν. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος χρησιμοποιεί πάντα δέρμα και γούνα μιας και αυτά είναι τα μόνα υλικά που θα παραμείνουν αναλείωτα στο πέρασμα των χρόνων και δεν θα βλάψουν το περιβάλλον με την απόσυρσή τους.

#2 Η εναλλακτική των high street brands αλλά και των περισσότερων μεγάλων οίκων στην χρήση φυσικής γούνας, δεν είναι άλλη από τη συνθετική γούνα, που πολύ λανθασμένα αποκαλείται οικολογική. Πρόκειται για ένα από τα πιο βλαβερά προϊόντα της μόδας, κατασκευασμένο κατά βάση από πετρέλαιο και αδύνατο να βιοδιασπαστεί σε λιγότερο από 500-1000 χρόνια.

#3 Σε αντίθεση, το αυθεντικό υλικό που χρησιμοποιείται και από τους περισσότερους οίκους μόδας, προέρχεται πλέον από πιστοποιημένες φάρμες της Ε.Ε. με εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης, και σαφώς καλύτερες από αυτές των ζώων που προορίζονται για την τροφή μας.

#4 Η φυσική γούνα αποτελεί ίσως το πιο βιώσιμο υλικό στη μόδα αυτή τη στιγμή. Πολύ σπάνια θα βρεις κάποιο άλλο είδος ρουχισμού που φοριέται για δύο ή και τρεις γενιές, που κληρονομείται από τη γιαγιά στην κόρη και έπειτα στην εγγονή. Απόδειξη τόσο της αξίας του όσο και της ποιότητάς του. Σε πολλές περιπτώσεις το αρχικό παλτό μπορεί να μεταποιηθεί μία και δύο φορές ώστε να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του, και το σημαντικότερο είναι ότι μόλις αυτό πεταχτεί, ως φυσικό υλικο, δεν βλάπτει το περιβάλλον παρά αποσυντίθεται φυσικά σε εξαιρετικα σύντομο χρονικό διάστημα.

#5 Η κατασκευή της γούνας, που ράβεται εξολοκλήρου στο χέρι, αποτελεί μία εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που απο μόνη της ανάγει το τελικό προϊόν σε αντικείμενο υψηλής ραπτικής. Είμαστε τυχεροί να έχουμε στην Καστοριά τους καλύτερους ίσως τεχνίτες παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, με ιστορία που χάνεται βαθιά στους αιώνες και εμπειρία αναγνωρισμένη από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας Ευρώπης και Αμερικής.

Το καλύτερο που μπορείς, λοιπόν, να κάνεις προκειμένου να προστατέψεις το περιβάλλον με τις επιλογές σου, είναι να πεις όχι στη μανία του fast fashion που έχει κατακλύσει τη μόδα την τελευταία δεκαετία.

Αν, λοιπόν, κάτι μέρες σαν αυτή που το κρύο είναι πραγματικά τσουχτερό, σκέφτεσαι να υποκύψεις στην αγορά εκείνης της "οικολογικής" γούνας... ξανασκέψου το!

Και επειδή αυτή εδώ η fashion editor είναι όχι μόνο υπέρ της οικολογίας αλλά και του cruelty free κινήματος, θα σου προτείνω μία ακόμα εναλλακτική, σε περίπτωση που δεν θέλεις να αποχωριστείς τη γούνα από την ντουλάπα σου.

Tip 1. Γιατί δεν αποκτάς μία φυσική γούνα με διαχρονικό σχέδιο από κάποια vintage boutique της Αθήνας; Η υψηλή ποιότητα αλλά και η ουσιαστική ανακύκλωση και επανάχρηση ενός παλιού ρούχου συμβάλει άμεσα στην αειφορία.

Tip 2. Πριν αποκτήσεις ένα δερμάτινο ή γούνινο αξεσουάρ ή ρούχο φρόντισε να ενημερωθείς για τον τρόπο που προμηθεύεται το εκάστοτε υλικό η κάθε εταιρεία ή οίκος.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει μέσα από προκάτ λύσεις αλλά μέσα από κριτική σκέψη και ένα συνειδητό τρόπο ζωής.