Γιατί αγοράζουμε ρούχα που ξέρουμε εξ'αρχής πως δεν θα φορέσουμε;

Μήπως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ρούχα και τα αξεσουάρ τόσο επιπόλαια;

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Μία από τις κλισέ, αλλά χρήσιμες συνήθειες που έχουμε πολλές γυναίκες όταν ξεκινά μία νέα σεζόν είναι να κάνουμε εκκαθάριση στη γκαρνταρόμπα μας. Αποχωριζόμαστε ό,τι δεν φοράμε πια ή ό,τι δεν είναι πλέον στο σωστό νούμερο ή ό,τι έχει φθορές, κάνοντας έτσι χώρο για νέες προσθήκες. Η αλήθεια είναι πως αγαπώ αυτή τη διαδικασία και δεν μου είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστώ πράγματα. Εκτός από τις τσάντες μου, αλλά αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα συζήτησης. Όσον αφορά όμως στα ρούχα ή τα υπόλοιπα αξεσουάρ, μου αρέσει να αφαιρώ ό,τι δεν μου είναι πλέον χρήσιμο.

Τις τελευταίες φορές που αποφάσισα να κάνω την εν λόγω πολυπόθητη εκκαθάριση, παρατήρησα ένα συγκεκριμένο μοτίβο αγορών που κάνω εδώ και χρόνια. Και είμαι σίγουρη πως το κάνουν αρκετές από εσάς. Έχω συγκεντρώσει μία πολύ ξεχωριστή κατηγορία από κομμάτια, τα οποία είτε δεν μου αρέσουν στην πραγματικότητα είτε δεν είναι στο νούμερό μου είτε δεν έχω φορέσει ποτέ. Είναι εκείνες οι αγορές που έκανα συνήθως όταν ήθελα να μου φτιάξω τη διάθεση. Να νιώσω λίγο καλύτερα μετά από μία πολύ κουραστική ή πιεστική ημέρα στη δουλειά, μία ημέρα που η θλίψη με είχε καταβάλει, μία ημέρα που ήθελα απλώς να κάνω pampering στον εαυτό μου, με τον λάθος τρόπο από ό,τι φαίνεται.

Παρατηρώντας το εν λόγω μοτίβο, το οποίο ομολογώ πως μετρά χρόνια, αναρωτήθηκα το εξής. Γιατί αγοράζουμε ρούχα που ξέρουμε εξ'αρχής πως δεν θα φορέσουμε;

Εάν διαβάζεις αυτές τις γραμμές και σκέφτεσαι πως εσύ είσαι η εξαίρεση και δεν το έχεις κάνει ποτέ, θα σε προκαλέσω να το ξανασκεφτείς. Γιατί είναι σχεδόν δεδομένο πως έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Οι ψυχολόγοι μάς λένε συχνά πως "δεν πρέπει να "τρώμε" τα συναισθήματα μας", δηλαδή να μην καταναλώνουμε παραπανίσια τροφή επειδή απλώς είμαστε στεναχωρημένοι ή πληγωμένοι.

Γιατί όμως δεν μιλάει κανείς για το αλόγιστο shopping που κάνουμε σε περιόδους που δυσκολευόμαστε ψυχολογικά; Ή που απλώς θέλουμε να αγοράσουμε κάτι με στόχο να νιώσουμε λίγη περισσότερη χαρά;

Αρχικά, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οι περισσότερες αγορές που κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι καν επιτυχημένες ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα ήταν εάν δεν τις κάναμε με βιασύνη και όχι έχοντας ένα attitude "αυτό το t-shirt θα μου λύσει μαγικά όλα τα προβλήματα" ή "αυτό το φόρεμα πρόκειται να εξαφανίσει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνω". Να σου πω κάτι; Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί. Αυτό που θα γίνει είναι να έχεις ξοδέψει κάποια χρήματα χωρίς λόγο και για κάτι που στην πραγματικότητα δεν σου αρέσει και τόσο. Θα νιώσεις χαρά; Ενδεχομένως. Ωστόσο, αυτό το αίσθημα θα κρατήσει ελάχιστα και θα είναι παροδικό.

Άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιλογές που κάνουμε είναι ρούχα που δεν είναι σε κατάλληλο μέγεθος για εμάς, σε αξεσουάρ που είναι αμφιβόλου ποιότητας και εν γένει σε κομμάτια που απλώς δεν είμαστε και τόσο σίγουροι πως θα φορέσουμε.

Μία άλλη αιτία που κάνουμε απλώς shopping χωρίς να γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε, τι μας αρέσει και τι μας ταιριάζει είναι οι τάσεις της μόδας. Ναι, τα trends βρίσκονται παντού: σε sites, περιοδικά, social media. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάσαι πάντα πως οι τάσεις είναι απλώς προτάσεις, που δεν είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε. Υπάρχει και η πιθανότητα της απόρριψης.

Το στιλ είναι ένα ταξίδι προσωπικής εξέλιξης, το οποίο χρειάζεται να γίνεται με ψυχραιμία και συνειδητές επιλογές. Είναι μία μορφή αυτοέκφρασης. Εάν θέλεις να κάνεις κάτι για να φτιάξεις τη διάθεσή σου και να αφορά στον κόσμο της μόδας, μπορείς να παρακολουθήσεις μία ταινία που έχει αφήσει εποχή λόγω των κοστουμιών, να χαζέψεις στο Pinterest ή το Instagram για στιλιστική έμπνευση, να κάνεις scroll down στο TikTok για να ανακαλύψεις κάποιο micro νέο trend ή styling trick. Μπορείς να κάνεις βόλτα στα καταστήματα χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να αγοράσεις κάτι για να σου φτιάξει τη διάθεση.

Διαφορετικά, θα καταλήξεις να έχεις μία ντουλάπα γεμάτη με ρούχα και αξεσουάρ που δεν πρόκειται να φορέσεις ποτέ, ενώ μπορείς να κάνεις πιο συνειδητές αγορές σε κομμάτια που θα ευχαριστηθείς να φοράς. Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι πως χρειάζεται να δείχνεις μεγαλύτερο σεβασμό τόσο στα συναισθήματά σου, όποια κι αν είναι αυτά όταν τα βιώνεις, αλλά και μεγαλύτερο σεβασμό στο στιλ και τη γκαρνταρόμπα σου.

Πιο συνειδητές αγορές, πιο καλά οργανωμένη γκαρνταρόμπα, περισσότερο προσεγμένο ντύσιμο.

Διαβάστε Επίσης