Follow us

Very demure, Very mindful | Πώς μεταφράζεται στιλιστικά το νέο TikTok trend;

Το demure είναι ο διάδοχος του brat girl summer. Μήπως είναι όμως και μία στροφή στον συντηρητισμό;

Demure Instagram/CarolineDaur

Ακόμα και αν έκανες τις διακοπές σου στην απομονωμένη, αλλά ακόμα αυθεντική Ψίμυθο, το φανταστικό (κυριολεκτικά) νησί του ελληνικού ίντερνετ που δεν πιάνει σήμα και το ΜεΡα25 βγάζει 39,52%, κάπως θα έφτασε στ’ αυτιά σου ο όρος demure. Ίσως να είδες τα stories φίλων από άλλα φασέικα νησιά όπου το caption "Very demure, very mindful” κοσμούσε από selfies μέχρι φωτογραφίες με αγριοκάτσικα. Ή να άκουσες την παρέα στο διπλανό τραπέζι να το φωνάζει πάνω από ένα πιάτο τηγανητές πατάτες. Πώς ξεκίνησε όμως το νέο διαδικτυακό trend;

Η παραμυθένια ιστορία της Jools Leborn

Η TikToker Jools Lebron, μία trans γυναίκα - beauty influencer, πόσταρε στις 2 Αυγούστου ένα από τα (φαινομενικά) συνηθισμένα της βίντεο στη δημοφιλή πλατφόρμα. Ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό της ανέβασε ένα βίντεο για το πώς να φαινόμαστε σεμνές και προσεγμένες στη δουλειά. "Βλέπετε πως έρχομαι στη δουλειά; Very demure. Έχω κάνει το μακιγιάζ μου, έχω φτιάξει τα μαλλιά μου, δεν δείχνω πολύ δέρμα, μόνο λίγο από το ντεκολτέ μου, όχι όλο, μοσχοβολάω βανίλια. Very demure, very mindful”. Αυτό που δεν περίμενε η influencer είναι πως αυτή η μικρή λεξούλα, σχεδόν άγνωστη σε πολλούς από εμάς, θα της άλλαζε τη ζωή.

Το βίντεο, αυτή τη στιγμή μετρά σχεδόν 48 εκατομμύρια προβολές, η ίδια έχει πλέον πάνω από 2 εκατομμύρια followers στο TikTok, ενώ το hashtag demure έχει πάνω από 224 εκατομμύρια προβολές. Από ταμίας, η Lebron πια δεν προλαβαίνει τις συνεργασίες με εταιρείες προϊόντων ομορφιάς, ενώ έχει κλείσει ήδη μία συμφωνία με το Neflix. Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη, τη βοηθά ήδη να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για τη φυλομετάβασή της. Ένα παραμυθένιο σενάριο, που μας θυμίζει τη θετική επίδραση του διαδικτύου.

Πώς ορίζεται αισθητικά το demure;

Η διάθεση της Jools Lebron είναι προφανώς σαρκαστική. Το έντονο eyeliner της, το περίσσιο ρουζ και η flamboyant προσωπικότητά της δεν συμφωνούν με την ετοιμολογία της λέξης demure την οποία το Oxford Dictionary δίνει ως εξής: μία γυναίκα ή ένα κορίτσι που συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν τραβάει την προσοχή στον εαυτό της ή στο σώμα της - ήσυχη και σοβαρή. Αν χρειάζεσαι ένα οπτικό βοήθημα σκέψου τη Rory από το Gilmore Girls. Η Lebron λοιπόν σατιρίζει μέσα από το βίντεό της την εμμονή με τη σεμνότητα. Πρόκειται για ένα σχόλιο σχετικά με τις προσδοκίες που εξακολουθεί να έχει η κοινωνία από τις γυναίκες.

Ωστόσο, πολλά ήταν τα fashion accounts που έσπευσαν να μεταφράσουν αισθητικά το demure. Για παράδειγμα, ο δημοφιλής λογαριασμός ideservecouture πόσταρε μία σειρά από memes που ορίζουν τους κώδικες του demure. Η Charlotte από το Sex and The City; Demure. Η συλλογή του οίκου Dior για τη σεζόν F/W '24; Not Demure. Μεγάλοι διεθνείς τίτλοι δημοσίευσαν τα πρώτα άρθρα για το πώς να αφήσεις πίσω σου το brat girl summer και να υιοθετήσεις το demure το οποίο στιλιστικά θυμίζει ανησυχητικά την ήσυχη πολυτέλεια που πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας μετά την τάση του Lazy luxury.

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ