Η 8η Μαρτίου είναι η μέρα που έχει αφιερωθεί στις γυναίκες και τιμά τους αγώνες για τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, από το 1910, οπότε και κατατέθηκε πρώτη φορά η πρόταση για τον εορτασμό της ημέρας στη Συνδιάσκεψη των Γυναικών Σοσιαλιστών στην Κοπεγχάγη μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη, η σημασία της δεν μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί στο ελάχιστο: 110 χρόνια μετά οι γυναίκες ακόμα διεκδικούν ισότητα και δικαιοσύνη, με το κίνημα #metoo να έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ηχηρές και ισχυρές πράξεις αλληλεγγύης παγκοσμίως.
Αν και η διείσδυση των γυναικών σήμερα στα "ρετιρέ" της ηγεσίας είτε αυτά αφορούν την πολιτική και την κοινωνική διοίκηση είτε τις επιχειρήσεις ή άλλους σημαντικούς κλάδους είναι μεγαλύτερη, ωστόσο κάποια πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν λιγότερο αυτονόητα για εκείνες απ’ ό,τι για τους άντρες σε αντίστοιχες θέσεις. Και η προσπάθεια για να καθιερωθούν και να αποδείξουν την αξία τους προϋποθέτει μεγαλύτερο κόπο και περισσότερο σθένος. Μία γυναίκα δεν θα κριθεί μόνο από τις δυνατότητές της και την αποτελεσματικότητά της, αλλά κι από την καταγωγή της, την οικογενειακή της κατάστασης, τους τρόπους της, ακόμα και το ντύσιμό της.
Οι σύγχρονες "power women", επομένως, γνωρίζουν καλά ότι δεν καλούνται απλά να φέρουν αποτελεσματικά σε πέρας τη δουλειά, αλλά και να "ντύσουν" τον ρόλο τους μ' ένα νόημα: εν ολίγοις, γνωρίζουν ότι γίνονται πρότυπα τα οποία ασκούν επιρροή και εμπνέουν εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη (για μία μερίδα των οποίων, μάλιστα, ακόμα δεν είναι αυτονόητα βασικά δικαιώματα), άρα η αποστολή τους είναι πολλαπλή.
Διάβασε τη συνέχεια στο harpersbazaar.gr