10 χρόνια MissBloom | Σκάνδαλα, Φεμινισμός, Gender Fluidity: Οι 10 πιο σημαντικές στιγμές μόδας της δεκαετίας που πέρασε

Σκάνδαλα, πρωτοτυπία, gender fluidity, νέοι σχεδιαστές, φεμινισμός, sustainability σε μία δεκαετία γεμάτη μόδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΙΠΕΡΗ

Δέκα συναρπαστικά χρόνια. Δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο κόσμος σταμάτησε να πιστεύει πως μόδα σημαίνει ένα όμορφο σύνολο, χρώματα και υφές που ταιριάζουν μεταξύ τους, ρούχα που φοράμε στην καθημερινότητα μας. Μόδα είναι αισθητική, πολιτισμός, τέχνη, pop κουλτούρα, κομμάτι της κοινωνίας που ζούμε. Είναι ο τρόπος που έχει κάθε άνθρωπος να εκφραστεί, να τολμήσει, να κάνει το δικό του statement. Όπως συνήθιζε να λέει η Coco Chanel "Η μόδα είναι αρχιτεκτονική, είναι θέμα αναλογιών". Μόνο που τα τελευταία χρόνια, οι αναλογίες της μόδας έχουν αλλάξει, ακολουθώντας τις επιταγές και την εξέλιξη της κοινωνίας.

Το missbloom.gr γιορτάζει δέκα χρόνια ζωής, κατά τα οποία καθημερινά παρακολουθούσε και συνεχίζει φυσικά να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον παλμό της μόδας. Από το σκάνδαλο με το John Galliano στο Παρίσι μέχρι τη φεμινίστρια Maria Grazia Chiuri μέχρι τον χαρισματικό Alessandro Michele που μας δίδαξε την αξία της gender fluid μόδας και το μαγευτικό show της Μαίρης Κατράντζου στο Σούνιο, παρακάτω συγκεντρώσαμε τις δέκα πιο σημαντικές στιγμές μόδας τα τελευταία δέκα χρόνια.

2011 : Το σκάνδαλο με τον John Galliano

Μπορεί εσείς να μη θυμόσαστε πως ήταν η συγκεκριμένη χρονιά για εσάς, ωστόσο δίχως αμφιβολία θα μείνει αξέχαστη στον John Galliano. Ο λόγος είναι το Galliano σκάνδαλο που ξέσπασε και απασχόλησε ιδιαίτερα τον κόσμο της μόδας. Αφορμή ήταν ένα βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και έδειχνε τον John Galliano υπό την επήρεια αλκοόλ να επιτίθεται με ρατσιστικά σχόλια σε ένα ζευγάρι Εβραίων που βρίσκονταν σε bistro του Παρισιού. Αμέσως, ο John Galliano ήρθε αντιμέτωπος με κατηγορίες για αντισημιτικά σχόλια και συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία. Όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως έχασε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Dior, την οποία πήρε ο Raf Simons. Ο σχεδιαστής μάλιστα "υπηρέτησε" τον οίκο Dior για 15 ολόκληρα χρόνια για να χάσει μία τόσο σημαντική θέση μέσα σε μία στιγμή λόγω της συμπεριφοράς του. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι ο σχεδιαστής να δηλώνει σε συνέντευξη του στο Vanity Fair πως δεν θυμόταν καν το εν λόγω συμβάν, ενώ οδηγήθηκε σε απεξάρτηση και ζήτησε συγνώμη.

Τότε, είχε δηλώσει πως "Την στιγμή που όλοι έρχονταν να μου πουν ότι είχα κάνει αυτά τα φριχτά πράγματα, εγώ περιφερόμουν χωρίς να ξέρω τι ακριβώς είχε συμβεί. Ήταν ο βοηθός μου που μου είπε για το βίντεο. Όταν το είδα έκανα εμετό. Μπορώ να κατηγορήσω μόνο τον εαυτό μου και γνωρίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσω τις προσωπικές μου αποτυχίες και να δουλέψω σκληρά για να κερδίσω την κατανόηση και την συμπόνια του κόσμου. Είμαι ένας αλκοολικός. Αυτό μπορεί βέβαια να μην αποτελεί δικαιολογία, ωστόσο, εμείς οι αλκοολικοί και γενικότερα οι εξαρτημένοι, δεν είμαστε υπεύθυνοι για την αρρώστια μας. Αναλαμβάνω όμως πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου, και παραδέχομαι πως βρίσκομαι στο στάδιο της αποθεραπείας". Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να επιστρέψει στον κόσμο της μόδας. Σήμερα βρίσκεται στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Maison Margiela.

2012 : Η "κατάληψη" των top models στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Το 2012, ο κόσμος της μόδας γνώρισε μεγάλες αλλαγές. Όχι τόσο σχετικά με νέες τάσεις ή πρόσωπα όσο με αλλαγές σε σχεδιαστές και οίκους. Για παράδειγμα, ο Raf Simons αντικατέστησε τον John Galliano στον οίκο Dior, ο Hedi Slimane πήρε τη θέση του Stefano Pilati στον οίκο Yves Saint Laurent, ο Nicolas Ghesquière αποχώρησε από τον οίκο Balenciaga.

Η πιο σημαντική fashion είδηση για το 2012 όμως, ήταν η εμφάνιση των top models στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην τελετή λήξης όπου λάτρεψε κάθε fashion lover, αφού εμφανίστηκαν οι Spice Girls, υπήρξε tribute στον Alexander McQueen, αλλά και ένα reunion από top models με βρετανική καταγωγή που ενθουσίασε τον πλανήτη. Οι Kate Moss, Naomi Campbell, Lily Donaldson, Georgia May Jagger, Jourdan Dunn, Lily Cole, Karen Elson και Stella Tennant εμφανίστηκαν στην κεντρική σκηνή της τελετής με άκρως λαμπερά σύνολα και έγραψαν ιστορία, αποδεικνύοντας πως η μόδα έχει θέση ακόμα σε μία αθλητική οργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

2013 : Το au revoir του Marc Jacobs στον οίκο Louis Vuitton

Χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια καλλιτεχνικής διεύθυνσης για να αποφασίσει ο Marc Jacobs να αποχωρήσει από τον Louis Vuitton με σκοπό να αφοσιωθεί στο προσωπικό του label. Το 2013, το κύκνειο άσμα του σχεδιαστή στον οίκο ήταν ένα άκρως θεαματικό fashion show που προκάλεσε ενθουσιασμό. Συγκεκριμένα, ο Marc Jacobs αποχαιρέτησε τον Louis Vuitton με τη φράση "To the showgirl in all of us", κάνοντας μία αναδρομή στο αρχείο και τις δημιουργίες που είχε σχεδιάσει ο ίδιος για τον οίκο.

Για να ταιριάξει με την αποχαιρετιστήρια διάθεση, ο σχεδιαστής επέλεξε το μαύρο χρώμα να είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής της συλλογής. Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος, μεταξύ άλλων, πηγή έμπνευσης για την εν λόγω συλλογή ήταν γυναίκες όπως οι Coco Chanel, Rei Kawakubo και Miuccia Prada που επηρέασαν τις δημιουργίες του.

2014 : Η πορεία διαμαρτυρίας του οίκου Chanel

Ένα από τα πράγματα που χαρακτήριζε την πορεία του Karl Lagerfeld κατά τη διάρκεια της θητείας του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Chanel είναι η ευρηματικότητα. Το 2014 όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όταν μετέτρεψε το Grand Palais σε λεωφόρο του Παρισιού. Η πασαρέλα μεταμορφώθηκε σε λεωφόρο και τα μοντέλα έκαναν το δικό τους "Fashion Manifesto”, κρατώντας πλακάτ που αφορούσαν την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Παράλληλα, φώναζαν συνθήματα όπως "Women’s Rights Are More Than Alright" με αρκετούς να κατηγορούν τον Karl Lagerfeld για υποκρισία, αφού παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για ρατσισμό. Σίγουρα ήταν το κορυφαίο γεγονός στον κόσμο της μόδας για την εν λόγω χρονιά.

2015 : Ο Alessandro Michele ξεκινά τη συζήτηση για το gender fluidity στη μόδα

Ο Alessandro Michele είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και ταλαντούχους σχεδιαστές που πρωταγωνιστούν στον κόσμο της μόδας τον 21ο αιώνα. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Gucci τον Ιανουάριο του 2015, δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες κατάφερε να ξεπεράσει δίχως ιδιαίτερο κόπο.

Εάν πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για κάτι όμως, αυτό είναι πως μας έδειξε μία πιο fun προσέγγιση της μόδας με έντονα χρώματα και εμπριμέ μοτίβα που μοιάζουν απίστευτα αταίριαστα, να συνδυάζονται και να δημιουργούν fashion forward αποτέλεσμα. Του χρωστάμε το γεγονός πως ξεκίνησε τη συζήτηση για το gender fluidity στη μόδα (το οποίο γνωρίζει πλέον τεράστια επιτυχία λόγω των Gen-Z) και μία non binary φιλοσοφία που υποστηρίζει πως ντύσιμο, ρούχα, φύλα και σεξουαλικότητα δεν θα πρέπει να ταυτίζονται. Τα θηλυκά μοντέλα του Alessandro Michele ξεκίνησαν να φορούν κοστούμια και τα αρσενικά μοντέλα εμφανίζονταν στην πασαρέλα με φορέματα, καταρρίπτοντας τους μύθους και τα κλισέ που διαιωνίζονται εδώ και δεκαετίες στον κόσμο της μόδας και τις κοινωνικές νόρμες. Από το 2015 μέχρι σήμερα και μακάρι για πολλά χρόνια ακόμη, ο Alessandro Michele σού προτείνει να αντιμετωπίσεις τη μόδα με μεγαλύτερη ελευθερία και να φορέσεις ό,τι σου αρέσει.

2016 : Η Maria Grazia Chiuri αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Dior

Ο οίκος Dior ξεκίνησε να γράφει ένα νέο, ανανεωμένο κεφάλαιο στην ιστορία του όταν η φεμινίστρια Maria Grazia Chiuri ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του γαλλικού fashion house. Προηγουμένως, η σχεδιάστρια ανήκε στην οικογένεια του οίκου Valentino μαζί με τον Pierpaolo Picciolli, ενώ εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε πως ο οίκος Dior της ταιριάζει πολύ περισσότερο.

Από την πρώτη στιγμή που η Maria Grazia ξεκίνησε να δημιουργεί, ο οίκος Dior απέκτησε έναν up to date χαρακτήρα. Η σχεδιάστρια καταφέρνει με περίτεχνο και ευφυή τρόπο να δείξει τον σεβασμό που αρμόζει στην ιστορία του γαλλικού οίκου και το έργο του ιδρυτή του, ενώ ταυτόχρονα μιλά για ζητήματα που ίσως να μην απασχολούσαν τόσο τον κάπως παραδοσιακό Christian Dior.

Μέχρι στιγμής, η Maria Grazia Chiuri έχει δημιουργήσει t-shirts με logos όπως "We should all be feminists", ενώ ξεκίνησε να προάγει το sustainability στη μόδα με παράδειγμα το show για την ανοιξιάτικη συλλογή του 2020, όπου τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για το σκηνικό, μεταφυτεύτηκαν αργότερα σε όλο το Παρίσι. Ο οίκος χρησιμοποίησε το hashtag #PlantingForTheFuture για να κάνει γνωστή την ενέργεια, ενώ οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να σκανάρουν το QR Code κάθε δέντρου για να μάθουν ποιος θα είναι ο αποδέκτης του. Παράλληλα, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή ήταν κυρίως το οργανικό βαμβάκι, αλλά και κάποια ανακυκλώσιμα υλικά. Σίγουρα, έχουμε πολλά περισσότερα να δούμε από τη δημιουργό τα επόμενα χρόνια.

2017 : Τα top models των 90s τιμούν τον Gianni Versace

Τον Σεπτέμβριο του 2017 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τη δολοφονία του Gianni Versace και η αδερφή του Donatella αποφάσισε να τον τιμήσει. Στην επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου, στην πασαρέλα εμφανίστηκαν τα πιο διάσημα μοντέλα των 90s. Οι Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni και Helena Christensen εμφανίστηκαν, φορώντας χρυσά φορέματα και περπάτησαν στο πλευρό της Donatella Versace, αναβιώνοντας μία παρόμοια στιγμή που είχε πραγματοποιηθεί το 1991. Το σημαντικότερο από όλα όμως –εκτός του ότι έκαναν όλο τον πλανήτη να μιλά για την εν λόγω στιγμή- είναι ότι απέδειξαν πως… once a top model, always a top model.

2018 : Ο Virgil Abloh γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός creative director του οίκου Louis Vuitton

Το 2018 ήταν ιστορικό έτος για τον οίκο Louis Vuitton αφού απέκτησε ο Virgil Abloh έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός creative director στις ανδρικές συλλογές. Ο σχεδιαστής αντικατέστησε τον Kim Jones. Ο Virgil Abloh γιόρτασε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή με το πρώτο του fashion show να στέφεται από απόλυτη επιτυχία. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην πασαρέλα με τη συλλογή του να περνά μηνύματα ισότητας και σεβασμού στις διαφορετικές κουλτούρες. Τα μοντέλα που περπάτησαν για τον σχεδιαστή κατάγονταν από διαφορετικές χώρες και είχαν διαφορετικές ιστορίες να διηγηθούν.

2019 : Το πρώτο fashion show της Μαίρης Κατράντζου στην Αθήνα

Στις 3 Οκτωβρίου του 2019, η ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο, κατάφερε να στρέψει την προσοχή όλου του πλανήτη στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη Μαίρη Κατράντζου, η οποία παρουσίασε την SS20 συλλογή της στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Η επίδειξη μόδας πραγματοποιήθηκε μετά τη δύση του ηλίου με τις μουσικές επιλογές του βραβευμένου με Oscar, Βαγγέλη Παπαθανασίου και το σκηνικό του αρχαίου ελληνικού μνημείου να δημιουργούν έναν μαγικό αποτέλεσμα.

Πηγή έμπνευσης για τη συλλογή της σχεδιάστριας ήταν ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, ο Χρυσός Αιώνας (5ος αιώνας π.Χ), και μαθηματικοί και φιλόσοφοι όπως οι Σωκράτης, Ευκλείδης και Πυθαγόρας.

Plus : Ο θάνατος του Karl Lagerfeld

Ένα δυσάρεστο, ωστόσο εξαιρετικής σημασίας γεγονός που στιγμάτισε τον κόσμο της μόδας για το 2019, είναι ο θάνατος του Karl Lagerfeld. Για 85 χρόνια, ο Κάιζερ της μόδας υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους, δημιουργικούς και χαρισματικούς ανθρώπους της μόδας. Πρόκειται μάλιστα για τον μακροβιότερο καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Chanel. Ο Karl Lagerfeld έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαρτίου το 2019 με τη βοηθό του και εξίσου ταλαντούχα Virginie Viard να παίρνει τη θέση του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του γαλλικού οίκου.

2020 : Ο κόσμος της μόδας βοηθά στη μάχη κατά του Covid-19

Δίχως αμφιβολία, το 2020 είναι το έτος που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς. Θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο νου, την καρδιά, τις αναμνήσεις μας. Η χρονιά που ο ιός, Covid-19 έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη μας, προκάλεσε lockdown στις περισσότερες χώρες και μας έκανε να ονειρευόμαστε τη "νέα πραγματικότητα" χωρίς να γνωρίζουμε –μέχρι και σήμερα- τι μπορεί να σηματοδοτεί ακριβώς αυτή η νέα εποχή.

Γιατροί, νοσηλευτές, νοσοκόμοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, προσπαθώντας να σώσουν τους ασθενείς από μία ασθένεια που άκουγαν για πρώτη φορά, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει. Ο κόσμος της μόδας ήταν εκεί για να δείξει πως γνωρίζει καλά πώς να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής.

Σχεδιαστές, οίκοι μόδας και εταιρείες βοήθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν για την αντιμετώπιση του ιού. Οι παραγωγές σταμάτησαν, άλλωστε ποιος θα αγόραζε ρούχα, καλλυντικά, αρώματα, αφού είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, και τα εργοστάσια ξεκίνησαν να παράγουν αντισηπτικά, μάσκες προστασίας, γάντια και ό,τι άλλο χρειάζονταν τα νοσοκομεία.

Ο οίκος Prada χρηματοδότησε τρία νοσοκομεία στο Μιλάνο, ο Ralph Lauren δώρισε δέκα εκατομμύρια δολάρια στις έρευνες για την αντιμετώπιση του ιού, ο οίκος Chanel δώρισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε ταμείο έκτακτης ανάγκης για τα γαλλικά νοσοκομεία, ο οίκος Armani κατασκεύασε στολές για το ιατρικό προσωπικό της Ιταλίας, οι Dolce & Gabbana χρηματοδότησαν την έρευνα κατά του Covid-10 στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, οι εταιρείες LVMH και Bernard Arnault, Kering, Inditex, το Mango, οι οίκοι Tom Ford, Zadig & Voltaire, Hermes. Όλοι προσπάθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν και κυρίως οικονομικά να βοηθήσουν τις πολιτείες και κατ’ επέκταση τον πλανήτη να ορθοποδήσει.

2021 : Η επίδειξη μόδας του οίκου Dior στην Αθήνα

Μία αρχειακή φωτογραφία του 1951 ήταν αρκετή για να εμπνεύσει τη Maria Grazia Chiuri, η οποία αποφάσισε να παρουσιάσει την Cruise 2022 συλλογή της για τον οίκο Dior στην Αθήνα. Η επίδειξη μόδας πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο, στις 17 Ιουνίου του 2012 με την creative director του γαλλικού οίκου να παρουσιάζει μία συλλογή ωδή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

Πρωταγωνιστής της Cruise 2022 collection ήταν ο αρχαίος ελληνικός πέπλος και ο χιτώνας, που αγκαλιάζει το σώμα και του επιτρέπει να κινείται με χάρη. Εκτός από το λαμπερό show όμως που έστρεψε την προσοχή του πλανήτη στην Αθήνα, ο οίκος Dior πραγματοποίησε επίσης τη φωτογράφιση της συλλογής σε αρχαία μνημεία όπως ο ναός του Δία στη Νεμέα.