Ένα κομμάτι "κλεμμένο" από την αντρική ντουλάπα, έμελλε να αποκτήσει την ταυτότητα του διαχρονικού must-have του γυναικείου στυλ. Ένα ρούχο που δεν γνωρίζει από εποχές, ηλικίες και στερεότυπα μόδας, αλλά συνδυάζεται εξίσου αρμονικά με μια ultra classic φούστα σε γραμμή pencil και με ένα distressed boyfriend τζιν παντελόνι.
Ανήκε ακόμα αποκλειστικά στην αντρική γκαρνταρόμπα όταν απέκτησε το όνομα μπλέιζερ το 1825, χάρη στα κατακόκκινα σακάκια της στολής του Ομίλου Κωπηλασίας Lady Margaret Boat Club του κολεγίου St. Johns στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας. Καθώς το χρώμα της στολής έκανε τους κωπηλάτες να μοιάζουν σαν φλόγες (blaze στα αγγλικά) μέσα στο νερό, τα σακάκια τους ονομάστηκαν μπλέιζερ. Κατά μία άλλη ερμηνεία, το όνομα προέρχεται από ένα πλοίο, τη φρεγάτα HMS Blazer. Λέγεται πως ο καπετάνιος παρήγγειλε δική του έμπνευσης σακάκια από ριγέ μπλε-άσπρο ύφασμα για να φορέσει το πλήρωμα προκειμένου να υποδεχτεί τη βασίλισσα Βικτόρια σε μια επίσκεψή της το 1837.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ρίζες του συγκεκριμένου ρούχου έχουν άμεση σχέση με τη θάλασσα και το ναυτικό στυλ και για αρκετά χρόνια τα σακάκια αυτά φοριούνταν σχεδόν αποκλειστικά από μέλη ναυτικών πληρωμάτων. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν στα τέλη του 19ου αιώνα ομάδες κολεγίων από την Ευρώπη -κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία-, όπως το φημισμένο Oxford, και αθλητικοί σύλλογοι ιππασίας, γκολφ και κρίκετ. Με την αυγή του 20ου αιώνα, το μπλέιζερ κατάφερε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ως μέρος της στολής πανεπιστημίων όπως τα Princeton, Cornell, Yale και Harvard.