Ζήσε μία agro - chic εμπειρία στο κτήμα του Kinsterna Hotel

Αν λατρεύεις τις δραστηριότητες στη φύση τότε το Kinsterna Hotel είναι ο ιδανικός προορισμός για εσένα.

ΓΡΑΦΕΙ: MISSBLOOM TEAM

Οι σύντομες αποδράσεις συνεχίζονται στο ιστορικό αρχοντικό Kinsterna Hotel στη Μονεμβάσια, αυτή τη φορά όμως με μια ξεχωριστή πρόταση. Η περίοδος του τρύγου έχει ήδη ξεκινήσει στα ιδιόκτητα αμπέλια και έως τις αρχές του Ιανουαρίου αναβιώνουν όλες οι παραδοσιακές δραστηριότητες του κτήματος 70 στρεμμάτων που διαθέτει το ιστορικό αρχοντικό.

Οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν στον τρύγο, το λιάσιμο και το πάτημα των σταφυλιών, στην παραγωγή τσίπουρου, στο μάζεμα των ελιών και την παραγωγή ελαιόλαδου ή ακόμα να παρακολουθήσουν τον τρύγο του μελιού ανάλογα με την εποχικότητα.

Τρύγος, λιάσιμο και πάτημα σταφυλιών (μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου)

Πάρε μέρος στον τρύγο των αμπελιών, στο παραδοσιακό "λιάσιμο" συγκεκριμένων ποικιλιών, αλλά και στο παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών με γυμνά πόδια, στο "ληνό" (πατητήρι). Παράλληλα θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί το οποίο ψήνεται στον ξυλόφουρνο αλλά και παραδοσιακή μουσταλευριά η οποία παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια σου.

Παραγωγή τσίπουρου (μέσα Οκτωβρίου έως τέλη Δεκεμβρίου)

Σαράντα ημέρες περίπου μετά το πάτημα των σταφυλιών, ξεκινάει η παραγωγή τσίπουρου που πραγματοποιείται στον οθωμανικό άμβυκα του 1890. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πάρεις μαζί σου ένα μπουκάλι με το τσίπουρο που θα έχεις φτιάξει εσύ η ίδια!

Μάζεμα ελιών και παραγωγή ελαιολάδου (τέλη Οκτωβρίου έως αρχές Ιανουαρίου)

Οι επισκέπτες, πηγαίνουν στον ελαιώνα όπου γίνεται η συγκομιδή με τα χέρια ή τα χτένια και τις λανάρες. Οι ελιές συνθλίβονται στον παλιό πέτρινο μύλο (λιοτρίβι) με παραδοσιακές μεθόδους για την παραγωγή του αγουρέλαιου, ενώ όσοι το επιθυμούν, μπορούν να παρασκευάσουν βρώσιμες ελιές με την απλή συνταγή του αρχοντικού.

Τρύγος μελιού από τις κυψέλες του Kinsterna (αρχή καλοκαιριού και φθινοπώρου)

Συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, θα έχεις μία σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσεις την παραδοσιακή διαδικασία του «τρύγου μελιού» εντός του εστιατορίου “mouries” από τον μελισσουργό του αρχοντικού. Τα πλαίσια με τις κηρήθρες τοποθετούνται σε ειδικές θέσεις μέσα στον μελιτοεξαγωγέα και περιστρέφονται χειροκίνητα. Κατά την περιστροφή, ο μελιτοεξαγωγέας εξάγει το μέλι, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε κατάλληλα βάζα.

info: Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά, Πελοπόννησος, T 27320 66300