Μπορεί να μην γνωρίζεις το όνομά της, όμως σίγουρα γνωρίζεις το... "απόσταγμα" της δουλειάς της. Η Lorena Vásquez είναι η Master Blender του κορυφαίου ρουμιού Zacapa Solera 23 και εκτός από κορυφαία είναι και μία από τις ελάχιστες γυναίκες στο επάγγελμα αυτό. Χάρη στην ευαίσθητη μύτη και το ταλέντο της, το ρούμι Zacapa Solera 23 έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως κορυφαίο!
Ποια είναι όμως τα μυστικά της επιτυχίας της; Το MissBloom.gr την αναζήτησε, ως πηγή έμπνευσης και γυναικείου δυναμισμού, και εκείνη απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του!
Πώς ξεκινάει η ημέρα μιας επιτυχημένης γυναίκας όπως εσείς;
Ξυπνάω πολύ νωρίς για να κάνω γυμναστική πριν το πρωινό. Κάνω μία ώρα yoga ή pilates για να ετοιμαστώ σωματικά για την ημέρα που ξεκινά. Απολαμβάνω ένα ελαφρύ πρωινό -συνήθως τσάι και φρούτα. Ύστερα κάνω ένα ντους και ετοιμάζομαι. Δεν φοράω άρωμα και χρησιμοποιώ άοσμα προιόντα για να μην επηρεάζεται η όσφρησή μου- αφού η μύτη είναι το σημαντικότερο εργαλείο της δουλειάς μου. Χαιρετώ την κόρη μου, με την οποία μένουμε μαζί, και φεύγω για δουλειά!
Τι περιλαμβάνει η δουλειά σας ως Master Blender του ρουμιού Zacapa Solera 23;
Ως Master Blender του ρουμιού Zacapa Solera 23 είμαι υπεύθυνη για την άριστη ποιότητα κάθε μπουκαλιού που παράγουμε. Δεν χρησιμοποιώ χημικά ή μηχανικά μέσα για να μπλέξω χαρμάνια- κρίνω από την όσφρηση. Έχω στο μυαλό μου ένα αρχείο από αρώματα και γεύσεις και τις μπλέκω σαν χρώματα σε καμβά. Επίσης, διάλεξα την τοποθεσία για την ωρίμανση των βαρελιών. Είναι γνωστό ως το "Σπίτι πάνω από τα σύννεφα" σε υψόμετρο 2,300μ! Εδώ το ρούμι ωριμάζει από 6 μήνες ως 30 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι το εξαιρετικά βαθύ άρωμα, το γεμάτο χρώμα και η πλούσια γεύση του.
Εξηγήστε μας τι είναι το "petate" και γιατί είναι σημαντικό;
Κάθε μπουκάλι ρούμι Zacapa Solera 23 είναι τυλιγμένο με ένα "petate", ένα κυλινδρικό δαχτυλίδι πλεγμένο στο χέρι από φύλλα φοίνικα. Πάνω από 700 γυναίκες από κοινότητες της Γουατεμάλας εργάζονται για την κατασκευή τους. Η αρχή έγινε το 1999 με τη συνεργασία του ρούμι Zacapa Solera 23 με την κοινότητα Quiché, που αποτελείται κυρίως από γυναίκες που έχασαν τους συζύγους τους σε πολεμικές συρράξεις. Εκείνες ήδη κατασκεύαζαν καπέλα με την παραδοσιακή τεχνική των Mayas την οποία πλέον χρησιμοποιούν για την κατασκευή των δαχτυλιδιών petate.
Πείτε μας περισσότερα για την συνεργασία σας με αυτές τις θαυμαστές γυναίκες
Η συνεργασία τους με το ρούμι Zacapa Solera 23 τους προσφέρει ένα σταθερό εισόδημα. Για μένα η δουλειά τους είναι παράδειγμα επιμονής και αφοσίωσης, είναι οραματίστριες και άρπαξαν την ευκαιρία για δουλειά κάτι που τις κάνει να νιώθουν περήφανες για τον εαυτό τους. Έτσι και εγώ νιώθω περήφανη που δουλεύω μαζί τους. Σαν γυναίκες πρέπει να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε η μία την άλλη, να βοηθάμε και να πιέζουμε προς την πρόοδο. Αν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιες, ποιος θα το κάνει;
Και μετά από τη δουλειά; Πώς κλείνει ιδανικά η ημέρα;
Κάθε βράδυ δειπνώ με την κόρη μου. Μερικές φορές μαγειρεύω με ρούμι Zacapa Solera 23 και ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι τόνος μαριναρισμένος με αυτό. Προσθέτω σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο, λίγο ginger και μέλι, σε ρούμι, και μαρινάρω τον τόνο πριν να τον ψήσω. Μετά το δείπνο, απολαμβάνω ένα χωνευτικό ρούμι Zacapa Solera 23 σκέτο ή μαζί με νερό καρύδας ή ginger beer.
Ύστερα πηγαίνω μια βόλτα με τα δύο σκυλιά μου και κάποιες φορές μιλώ με την μητέρα μου στη Nicaragua. Βλέπω τις ειδήσεις -μου αρέσει να ξέρω τι συμβαίνει στον κόσμο- και μερικές φορές διαβάζω μέχρι να με πάρει ο ύπνος.
Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας σας;
Είμαι πολύ περήφανη για το ρόλο μου στο ρούμι Zacapa Solera 23 και ακόμα περισσότερο που είμαι μία από τις λίγες γυναίκες Master Blender στον κόσμο. Όμως μου πήρε πολύ καιρό (33 χρόνια) και μεγάλη αφοσίωση για να φτάσω εδώ που είμαι. Πραγματικά νιώθω πως έχω μία από τις ωραιότερες δουλειές στον κόσμο.