Ξεσκονίζουμε τα τεφτέρια των μαμάδων μας και κάνουμε crash test ευκολίας και νοστιμιάς στις βασιλόπιτες τους.
Συνταγή για βασιλόπιτα-γιαουρτόγλυκο από τη μαμά της Ελένης Στασινοπούλου, κα Λέλα:
Υλικά
1 κεσέ γιαούρτι
2 κεσεδάκια ζάχαρη
3 κεσεδάκια αλεύρι που φουσκώνει
4 αυγά
1 σφηνάκι κονιάκ
Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
2 κτ γλυκου baking powder
125 γρμ Βούτυρο Κερκύρας
125 γρμ Βιτάμ
2 κεσεδάκια ζάχαρη
3 κεσεδάκια αλεύρι που φουσκώνει
4 αυγά
1 σφηνάκι κονιάκ
Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
2 κτ γλυκου baking powder
125 γρμ Βούτυρο Κερκύρας
125 γρμ Βιτάμ
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking, το κονιάκ κ το ξύσμα πορτοκαλιών. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί με διάμετρο 28 εκ. η 29εκ. ανάλογα με το πόσο ψηλή θέλουμε την πίτα. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς, όπως και τα κέικ μας. Πασπαλίζουμε με άχνη.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking, το κονιάκ κ το ξύσμα πορτοκαλιών. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί με διάμετρο 28 εκ. η 29εκ. ανάλογα με το πόσο ψηλή θέλουμε την πίτα. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς, όπως και τα κέικ μας. Πασπαλίζουμε με άχνη.
Συνταγή για βασιλόπιτα-κέικ από τη μαμά της Βασιλικής Καρανζογιάννη, κα Ιωάννα:
Υλικά
1 μαργαρίνη σοφτ
4 αυγά
1 σφηνάκι κονιάκ
1 μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από πορτοκάλι
2 κούπες/400γρ ζάχαρη
3 κούπες/450γρμ αλέυρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή 3 απλές
1 γιαούρτι 220γρμ τύπου παραδοσιακό από το οποίο αφαιρούμε την πέτσα
ζάχαρη άχνη για το στόλισμα και ρόδι για τα γράμματα
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά και κάθε φορά ρίχνουμε και μια κουταλιά από το αλεύρι. Έπειτα, και ενώ χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, ρίχνουμε το μπέικιν, το κονιάκ και λίγο-λίγο από το γιαούρτι και συγχρόνως ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά και το αλεύρι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Βάζουμε σε βουτηρωμένο ταψί νούμερο 30 ή 32 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και στολίζουμε με ζάχαρη άχνη.
4 αυγά
1 σφηνάκι κονιάκ
1 μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από πορτοκάλι
2 κούπες/400γρ ζάχαρη
3 κούπες/450γρμ αλέυρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή 3 απλές
1 γιαούρτι 220γρμ τύπου παραδοσιακό από το οποίο αφαιρούμε την πέτσα
ζάχαρη άχνη για το στόλισμα και ρόδι για τα γράμματα
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά και κάθε φορά ρίχνουμε και μια κουταλιά από το αλεύρι. Έπειτα, και ενώ χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, ρίχνουμε το μπέικιν, το κονιάκ και λίγο-λίγο από το γιαούρτι και συγχρόνως ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά και το αλεύρι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Βάζουμε σε βουτηρωμένο ταψί νούμερο 30 ή 32 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και στολίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Συνταγή για βασιλόπιτα με γκραν μαρνιέ από τη μαμά της Ελένης Σκεπαρνιά, κα Σωτηρία:
Υλικά
6 αυγά
240 γρμ βούτυρο
320 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρμ άχνη ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού (φουσκωτά) baking powder
ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού
1/4 φλυτζάνι κονιάκ
1/4 φυτζάνι grand marnier
Eκτέλεση
Κάνουμε στο μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα. Αδειάζω και χτυπάω στο μίξερ την άχνη με το βούτυρο. Ρίχνω σιγά σιγά τους κρόκους, μετά σε πολύ χαμηλό μίξερ προσθέτω την μαρέγκα, το ξύσμα, τα ποτά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι και το baking. Βουτυρώνω τη φόρμα και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr