Γιορτινή τάρτα με καρύδια, ροκφόρ και φρούτα

Απόλαυσε την με ένα παγωμένο ποτήρι Mastiqua<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ


Απόλαυσέ την με ένα παγωμένο ποτήρι Mastiqua


ΥΛΙΚΑ:

1 φύλλο ζύμη κουρού ή σφολιάτα
1 κρόκος αβγού

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 δαμάσκηνα αποξηραμένα
6 βερίκοκα αποξηραμένα
1/2 φλ. κράνμπερι αποξηραμένα
2 κ.σ. κονιάκ
1?/² φλ. καρύδια
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
3 αβγά
1?/² φλ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. ροκφόρ σε τρίμματα (ή μανούρι ή τυρί
κρέμα)
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση


Σε λαδωμένη ταρτιέρα στρώνουμε το φύλλο. Το τρυπάμε ολόγυρα και βάζουμε λαδόκολλα με βάρος (όσπρια, ρύζι). Ψήνουμε για 20’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βαρίδια και αλείφουμε τη μισοψημένη τάρτα με τον κρόκο. Ψήνουμε για 2’-3’ να αδιαβροχοποιηθεί η ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι και καραμελώνουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ξανθύνει ελαφρά. Περίπου για 10’-15’. Προσθέτουμε τα φρούτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε τα καρύδια και το θυμάρι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα στρώνουμε στη μισοψημένη ζύμη και πασπαλίζουμε με το ροκφόρ.

Χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε την τάρτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20’ να ροδίσει ελαφρά και να κάνει σώμα η κρέμα.



O καλύτερος τρόπος για να σερβίρεις την τάρτα είναι συνδυάζοντάς την με ένα παγωμένο ποτήρι Mastiqua! Το ανθρακούχο νερό με βάση το μαστιχόνερο, συνεχίζεται σήμερα μετά από πολλούς αιώνες παράδοσης στη Μεσόγειο. Είναι ο πιο νόστιμος τρόπος για να κλείσεις το εορταστικό τραπέζι.

Μπορείς να βρεις το stylish μπουκάλι στα καλύτερα εστιατόρια, bars & ξενοδοχεία καθώς και σε επιλεγμένα supermarkets.