Βιολογικό, ελευθέρας βοσκής, ελιά, μπριζόλα, ψαρονέφρι… Η ορολογία που χρησιμοποιείται στις σύγχρονες αγορές κρέατος προκαλεί σύγχυση. Τι πρέπει να κάνεις για να αγοράσεις άπαχη πρωτεΐνη; Πήγαμε στο κρεοπωλείο και μάθαμε τα πάντα! Ιδού τι πρέπει να προσέχεις…
Πού βρίσκεται το λίπος;
Ως γενικός οδηγός, το μπούτι και η πέτσα του κοτόπουλου περιέχουν περισσότερο λίπος από τα άλλα μέρη. Για τα θηλαστικά, το μπροστινό μέρος συνήθως περιέχει περισσότερο λίπος, ενώ το πίσω έχει περισσότερους μυς. Αν, λοιπόν, σιχαίνεσαι το λίπος, απόφυγε το λαιμό, το σβέρκο, τη σπάλα και τη λάπα (κοιλιά). Προτίμησε το καρέ (κόντρα φιλέτο), το πόδι, το στρογγυλό και το κιλότο.
Μαρμαρωτό ή με στιβάδες;
Επειδή δεν μπορείς να δεις ένα παχύ στρώμα λίπους να περιβάλλει το κρέας, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι λιπαρό. Σε μέρη όπως τα πλευρά το λίπος βρίσκεται ανάμεσα στις μυϊκές ίνες – αυτό δυσχεραίνει τον έλεγχο της κατανάλωσης λιπαρών. Ίσως είναι καλύτερα να επιλέγεις κομμάτια με ορατό λίπος και να το αφαιρείς, αντί να επιλέγεις τα μαρμαρωτά κομμάτια κρέατος (αν και συνήθως είναι πιο ζουμερά και νόστιμα!). Προτίμησε το φιλέ μινιόν αντί για τις σπαλομπριζόλες και τις μπριζόλες.
Μικρό ή ενήλικο;
Όσο μεγαλύτερο είναι ένα ζώο τόσο περισσότερο λίπος συσσωρεύει. Παρά το χαμηλότερο ποσοστό λίπους, το κρέας από μοσχαράκι, αρνάκι γάλακτος και γουρουνόπουλο είναι πιο τρυφερό, καθώς οι μύες τους δεν έχουν αναπτυχθεί το ίδιο. Από την άλλη, το βοδινό, το χοιρινό και (ειδικά) το αρνί έχουν πιο δυνατή γεύση και άρωμα...
Διάβασε τη συνέχεια στο shape.gr