Να σπουδάσω στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Η απάντηση στο δίλημμά σου είναι αυτή

Τελικά, το “Ελλάδα ή έξω” δεν είναι δίλημμα.

ΓΡΑΦΕΙ: MISSBLOOM TEAM

Το ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζεις το ξέρουν όλοι! Το ξέρουμε εμείς που ζούμε εδώ, το ξέρουν και τα εκατομμύρια τουρίστες που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Όμως δυστυχώς δεν είναι ένα καλό μέρος για να σπουδάσεις.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκομμένη από τις ανάγκες της αγοράς, προσανατολισμένη σε θεωρητικά επαγγέλματα, κορεσμένα και με μικρές πιθανότητες απορρόφησης, εσωστρεφής, δύσκαμπτη και απαρχαιωμένη σε περιεχόμενο και σε δομή σπουδών, με “αλλεργία” στην τεχνολογία και στην καινοτομία, συχνά παραδομένη σε πολιτικές διαμάχες, μάλλον απογοητεύει όσους νέους θέλουν να αξιοποιήσουν τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής τους για να αποκτήσουν γνώσεις, πείρα και ικανότητες, εργαλεία για επαγγελματική ανέλιξη, στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Επιπλέον, το σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ “παρκάρει” τους περισσότερους υποψηφίους σε σχολές για το αντικείμενο των οποίων έχουν μικρό ή κανένα ενδιαφέρον, υπονομεύοντας και την ποιότητα των σπουδών τους και το επαγγελματικό τους μέλλον.

Αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες νέους στην απόφαση να σπουδάσουν στο εξωτερικό, μολονότι το κόστος διαμονής και σπουδών στις χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ είναι μεγάλο, δυσβάστακτο για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες. Όμως, κάνουν αυτή τη θυσία, διότι αντισταθμίζεται από πολύ καλές συνθήκες και περιεχόμενο σπουδών που καταλήγουν στην απόκτηση ενός ισχυρού πτυχίου, διαβατηρίου επαγγελματικής επιτυχίας.

Ιδανικό θα ήταν αυτό το διεθνές επίπεδο σπουδών να μπορούσε να μεταφερθεί στη χώρα, ώστε να σπουδάζεις “έξω”, αλλά να ζεις εδώ.

Αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό προσέφερε για πρώτη φορά στους Έλληνες σπουδαστές το BCA, εδώ και μισόν αιώνα. Την εποχή που το marketing ήταν άγνωστη λέξη και οι πρώτοι υπολογιστές είχαν το μέγεθος ενός δωματίου, το BCA προσέφερε εξειδικευμένες επιχειρησιακές σπουδές με χρήση πληροφορικής, εκπαιδεύοντας γενιές στελεχών διεθνούς προσανατολισμού, που πρωταγωνίστησαν στη διοίκηση ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

Σήμερα το BCA εξακολουθεί να καινοτομεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπογραμμίζοντας την αξία της εξειδίκευσης, προσφέρει σπουδές σε επίπεδο Bachelors και Masters στη διοίκηση επιχειρήσεων, τα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική, στα ναυτιλιακά, στη διοίκηση τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και στο digital marketing.

Απευθύνεται σε νέους που τέλειωσαν το Λύκειο, αλλά και σε επαγγελματίες ήδη εργαζόμενους που θέλουν να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλές επιλογές σπουδών: full time με φυσική παρουσία και κανονικό ημερήσιο ωράριο, part time σε βραδινά τμήματα ή σε εντατικά μαθήματα μόνο το Σαββατοκύριακο και e-learning για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής τους. Οι σπουδές συνδυάζονται με πρακτική εξάσκηση, σεμινάρια, ακαδημαϊκές εκδηλώσεις με εξέχοντες προσκεκλημένους και συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σπουδών και τις εξετάσεις στο BCA έχει το Πανεπιστήμιο του Plymouth, από τα μεγαλύτερα (με 30.000 φοιτητές) βρετανικά πανεπιστήμια και βραβευμένο με “Queen’s Anniversary Prize”, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να παραχωρηθεί σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο, το οποίο απονέμει και τους τίτλους σπουδών. Τα πτυχία του Πανεπιστημίου του Plymouth αναγνωρίζονται σε ολόκληρον τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα ως ισότιμα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Το BCA συνεργάζεται επίσης με τα κορυφαία στον τουριστικό τομέα ελβετικά Πανεπιστήμια LeRoches και Glion (συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πρώτα 5 πανεπιστήμια τουριστικών σπουδών παγκοσμίως)τα οποία ανήκουν στον εκπαιδευτικό όμιλο Sommet που έχει και την Ducasse Education. Οι φοιτητές του 4ου έτους της διοίκησης τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μπορούν, αν το επιθυμούν, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Ελβετία και να πάρουν το πτυχίο τους από τα Πανεπιστήμια LeRoches και Glion.

Οι φοιτητές του BCA, ενόσω σπουδάζουν, κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση σε μεγάλες εταιρείες, με αμοιβή, γεγονός που μειώνει το κόστος των σπουδών. Επιπλέον, οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του BCA, με τη βοήθεια του οποίου σπουδαστές με καλές επιδόσεις μπορούν να φοιτήσουν ακόμη και δωρεάν. Φυσικά, καθώς η αγορά ζητάει έντονα τις ειδικότητες που προσφέρει το BCA, η απορρόφηση των αποφοίτων αγγίζει το 100%. Αρκετοί “κλείνουν” μόνιμη θέση εργασίας πριν ακόμη αποφοιτήσουν, αξιοποιώντας την περίοδο της πρακτικής τους εξάσκησης.

Το BCA στεγάζεται από πέρυσι σε ένα εντυπωσιακό city-campus 4.100 τετραγωνικών στους Αμπελόκηπους. Το 6ώροφο βιοκλιματικό κτήριο που σχεδίασε ο Αλέξανδρος Τομπάζης στο 205 της Λ. Αλεξάνδρας, έχει διαμορφωθεί σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Μια τεράστια lounge area είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του κολεγίου, ένας πρωτοποριακός πολυχώρος – αμφιθέατρο είναι το κέντρο της πολιτιστικής ζωής και της ψυχαγωγίας, ενώ μοντέρνες βιβλιοθήκες με χιλιάδες τίτλους βιβλίων και με ηλεκτρονική πρόσβαση σε άπειρες βάσεις ακαδημαϊκών δεδομένων διασυνδέουν το BCA με το σύνολο της επιστημονικής γνώσης στους τομείς των σπουδών που προσφέρει. Επιπλέον, μέσα στο BCA, έχει δημιουργηθεί μια προσομοίωση smart hotel: ένα πραγματικό ξενοδοχείο, με τη reception, τα δωμάτια, το εστιατόριο και το bar του, αποκλειστικά για την εκπαίδευση των σπουδαστών ξενοδοχειακών σπουδών.

Τελικά, το “Ελλάδα ή έξω” δεν είναι δίλημμα. Μπορεί να εξακολουθείς να ζεις στην Ελλάδα και να σπουδάζεις με συνθήκες και περιεχόμενο σπουδών, που ακόμα και πολλοί φοιτητές του εξωτερικού θα ευχόντουσαν να έχουν.