Τροφές που τρώμε λάθος: Τα βασικότερα λάθη και πώς να συνδυάζεις και να μαγειρεύεις αυτά τα τρόφιμα

Να πώς θα είσαι σίγουρη ότι απορροφάς όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχεις στο τραπέζι σου

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) (coachmydiet.wordpress.com).

Λαχανικά, γιαούρτι, ψάρια είναι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από μια υγιεινή διατροφή. Αλλά είσαι σίγουρη ότι τις τρως σωστά; Συνήθως αρκεί ένα βράσιμο για λίγο περισσότερη ώρα απ’ ό,τι θα έπρεπε ή ένας λάθος συνδυασμός για να εξαλείψει τα θρεπτικά συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Ιδού τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και οι συμβουλές για να παίρνεις τα καλύτερα από τις τροφές.

Τροφές που τρώμε λάθος: Τα βασικότερα λάθη και πώς να τα διορθώσεις:

Η ντομάτα

Είναι η καλύτερη πηγή λυκοπενίου, ουσία με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χρήσιμες για την προστασία από καρδιαγγειακές ασθένειες και κατά της γήρανσης.

‣ Το λάθος: Την τρώμε κυρίως ωμή. Προφανώς κάνει καλό και ωμή, αλλά οι πιο σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες προέρχονται από τη μαγειρεμένη εκδοχή της. Η ντομάτα περιέχει περίπου 94% νερό, το οποίο κατά το μαγείρεμα χάνεται. Αυτό επιτρέπει να έχουμε μια υψηλότερη συγκέντρωση λυκοπενίου. Ουσιαστικά, προσλαμβάνεις μεγαλύτερες ποσότητές του καταναλώνοντάς την ως σάλτσα με μακαρόνια παρά ωμή μέσα στη σαλάτα σου.

‣ Η συμβουλή: Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό συστατικό, επομένως αυξάνεται η απορρόφησή του όταν καταναλώνεται με λιπαρά. Οπότε, καλά κάνεις και χρησιμοποιείς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη σάλτσα, αλλά ακόμα καλύτερα να βάζεις και ωμό στο τέλος.