Τροφές και διάθεση: Τα λιπαρά που ευθύνονται για την καλή αλλά και την κακή διάθεση

Ποια πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αλλά και ποια πρέπει να αποφύγεις.

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR
Συνεργάστηκε η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr)

Ο πατέρας των λειτουργικών τροφών, ο Ιπποκράτης, μίλησε πρώτος για τα αποτελέσματα των τροφών στο σώμα και το μυαλό με το γνωστό λόγο του «φάρμακο ας γίνει η τροφή και η τροφή ας γίνει φάρμακο». «Για εμένα είναι συγκλονιστικό ότι υπάρχουν στοιχεία στη φύση που μπορούν να δράσουν και να προλάβουν ασθένειες ή την εκδήλωση των “κακών” γονιδίων μας ως μέρος μιας διατροφής με ποικιλία» τονίζει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο για τους διατροφολόγους να συνιστούν στους πελάτες τους διατροφές για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα παθήσεων όπως κόπωση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακόμα και κατάθλιψη. Και δε μιλάμε για τις τροφές με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως αυτές με αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά για επιλογές που μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα στη διάθεση, την ενέργεια, στο φούσκωμα, ακόμα και στις καύσεις.

Υπάρχουν τροφές που σχετίζονται με την καλύτερη διάθεση;

Η υπερφόρτωση του εγκεφάλου με μια σειρά από διεγερτικά και πρόσθετα τροφίμων είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εμπόδιο που βάζουμε στη διάθεσή μας. Με δεδομένο ότι σε κάθε επεξεργασμένο είδος υπάρχουν τεχνητές γεύσεις, χρωστικές και άλλα χημικά πρόσθετα, μπορεί ήδη να έχεις επηρεαστεί και να μην το γνωρίζεις.