Τρισδιάστατες τούρτες, afternoon tea και λαχταριστές συνταγές

Γνωρίζουμε τρεις ταλαντούχες γυναίκες στον χώρο της ζαχαροπλαστικής

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Τούρτες που μοιάζουν με γλυπτά, χειροποίητα γλυκά και ρετρό διάθεση κατακλύζουν το newsfeed μας στο Instagram και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Η Αθηνά, η Καλλιόπη και η Άννα καταπιάνονται με τη ζαχαροπλαστική – η καθεμία με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο – και μας δίνουν ιδέες για κεράσματα, afternoon tea party αλλά και ξεχωριστές συνταγές.

Chobihope: Η Αθηνά φτιάχνει τoύρτες που μοιάζουν με γλυπτά

Chobihope

Η Αθηνά στράφηκε στη ζαχαροπλαστική για να ξεχάσει τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και μία καθημερινότητα γεμάτη άγχος, πίεση και σχεδόν καθόλου δημιουργικότητα. Μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στον οικοδομικό και κατασκευαστικό κλάδο, και με την κρίση να έχει πλήξει σοβαρά τον χώρο εργασίας της, η Αθηνά ξεκίνησε να φτιάχνει μπισκότα, cakes, cupcakes για να κερνάει τους μικρούς φίλους της, καθώς παρόλο που έχει μόνο ένα παιδί, το σπίτι της ήταν πάντα γεμάτο με νέους ανθρώπους.

Chobihope

“Οι ημέρες αρχίζουν να περνούν πιο όμορφα και δημιουργικά και ξεχνώ όλα αυτά που με βασανίζουν.Ταυτόχρονα, εμπνέομαι από τον Στέλιο Παρλιάρο, η ζαχαροπλαστική αρχίζει να με γοητεύει και σιγά σιγά θεραπεύω τις στενοχώριες μου. Έτσι, λοιπόν, ξεκινάω την αναζήτηση στο Internet, ψάχνω για σεμινάρια ζαχαροτεχνίας, διαβάζω βιβλία και ακολουθούν ατελείωτες ώρες εξάσκησης. Το Chobihope γεννιέται το 2010, με τη φιλοσοφία 'Let's have fun and make cakes'”.

Chobihope

Βλέποντας τις δημιουργίες της Αθηνάς (και δοκιμάζοντας το πιο θεϊκό brownies, καταλαβαίνεις ότι αυτή η γλυκύτατη γυναίκα παίρνει τη δουλειά της πολύ σοβαρά. Κι αυτό γιατί, όπως λέει η ίδια σκέφτεται και λειτουργεί ως μαμά και οικοδέσποινα. Έτσι, λοιπόν, τα γλυκά της είναι φτιαγμένα έτσι όπως θα φρόντιζε να γευτεί το παιδί και οι φίλοι της, με αγνές πρώτες ύλες,αγάπη,φροντίδα και μεράκι. “Οι γεύσεις,η αγνότητα των υλικών αλλά και ''το χέρι'' που λέγανε οι παλιές νοικοκυρές και η αγάπη είναι τα συστατικά που κάνουν τα γλυκά μου ξεχωριστά”.

Chobihope

“Μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά για κάθε εκδήλωση που δίνει χαρά,που γλυκαίνει την ψυχή και την όραση εκτός από την γεύση. Συνήθως, ετοιμάζω μικρά γλυκά σε βαζάκια όπως cheesecake,mouse,tiramisou,panacota, όπως επίσης brownies,cupcakes,μπισκότα και φυσικά κέικ σε πολλές γεύσεις και τις 3D τούρτες. Οι φίλοι μου αγαπούν τα brownies, το cheesecake,τις μπάρες με σοκολάτα και cranberies και φυσικά τις απίθανες γεύσεις από τις τούρτες μας”.

Οι 3D τούρτες

“Η δημιουργία μιας τούρτας 3D απαιτεί πολύ χρόνο.Ο minimum χρόνος είναι 8 ώρες αλλά μπορεί να χρειαστούν για κάποιο απαιτητικό και πολύπλοκο θέμα ίσως και 50 ώρες εργασίας.Επίσης, θέλει αρκετό χρόνο για την προετοιμασία πριν φτάσουμε στο δημιουργικό,καλλιτεχνικό σημείο. Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με τη σωστή επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο και την κατανόηση του θέματος ώστε να γίνει σωστή αποτύπωση της ιδέας. Επίσης, δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν έχουν να κάνουν πολλές φόρες με τον καιρό και τις θερμοκρασίες. Η υπερβολική ζέστη ή υγρασία είναι οι εχθροί της δουλειάς μου, για αυτό πρέπει να έχω χρόνο για προετοιμασία”.

“Οι τούρτες για ενήλικες αποτελούν μεγάλη πρόκληση για μένα, όπως επίσης το να αναζητώ θέματα για τούρτες ανδρών, δεδομένου ότι η θεματολογία για κορίτσια είναι μεγάλη. Επίσης, αγαπώ πολύ τις λιτές και μινιμαλιστικές τούρτες που έχουν μεγάλη δυσκολία λόγω της απλότητας τους γιατί απαιτούν άψογη εκτέλεση. Η φαντασία των πελατών μου είναι κάτι που δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει και απολαμβάνω να υλοποιώ τις ιδέες του. Και ένα από το αγαπημένα μου θέματα είναι η δημιουργία candy table για babyshower”.

Info

chobihope@gmail.com

www.facebook.com/chobihope

www.instagram.com/chobihope

Madame Gâteaux: Η Καλλιόπη σε προσκαλεί σε τσάι

Madame Gâteaux

Υπέροχα σερβίτσια, τσάι που αχνίζει και λαχταριστά σνακ:Η Madame Gâteaux συνδυάζει κάτι από τη βασιλική βρετανική αυλή και το tea party της Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Ευτυχώς, στον δικό της μαγικό κόσμο, τα cake σε προκαλούν να τα φας αλλά δεν κινδυνεύεις να γίνεις μινιατούρα.

Madame Gâteaux

Έχοντας ζήσει για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ως pastry chef σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Savoy και το ζαχαροπλαστείο του Harrods, η Καλλιόπη εξειδικεύτηκε στη ζαχαροπλαστική δεξιώσεων και στο afternoon tea. “Η Madame Gâteaux προέκυψε από την αγάπη μου για τη ζαχαροπλαστική και την αδυναμία μου για το vintage, αφού από μικρή συλλέγω μανιωδώς σερβίτσια, φορέματα και διάφορα αντικείμενα από τις δεκαετίες 40s, 50s και 60s. Αυτό που πάντοτε έλειπε από τη δουλειά μου ως chef ήταν η επαφή με τον πελάτη. Κλεισμένη μέσα στην κουζίνα, απολάμβανα το μαγείρεμα, αλλά δεν έβλεπα το προϊόν να φτάνει στα χέρια -και στο στόμα- των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο μου τώρα πια που κάνω και το σέρβις, είναι να βλέπω τους καλεσμένους να απολαμβάνουν το φαγητό και την ατμόσφαιρα που δημιούργησα”.

Madame Gâteaux

H Madame Gâteaux αναλαμβάνει να έρθει στον χώρο σας και να διοργανώσει για εσάς ένα ξεχωριστό tea party με χειροποίητα αλμυρά και γλυκά, σερβιρισμένο σε mid century στιλ, με αυθεντικά σερβίτσια της δεκαετίας του '50, κεντητά τραπεζομάντηλα, cake stands και πορσελάνες. Αναλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση οποιουδήποτε custom event ή παραγγελίας, όπως για παράδειγμα ένα candy bar για βάφτιση και γάμο, ένα dessert table για bridal ή baby shower, καθώς επίσης και ιδιαίτερες τούρτα γενεθλίων”. Η δική της αδυναμία βέβαια είναι τα κλασικά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής (εκλέρ, σου, μακαρόν, κρεμ μπριλέ) και τα πολύχρωμα αμερικάνικα layer cakes με βουτυρόκρεμα.

Madame Gâteaux

“Το να αποκτήσω τη δική μου επιχείρηση στον χώρο της γαστρονομίας ήταν κάτι που το λαχταρούσα εδώ και πολλά χρόνια και όταν αισθάνθηκα ότι είχα την απαραίτητη εμπειρία και το momentum, δεν με κράταγε πλέον τίποτα! Ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θερμά από την αρχή. Όλοι οι πελάτες μας και οι καλεσμένοι τους πάντοτε διασκεδάζουν στα tea parties και τα events μας και σύντομα μας ξανακαλούν”. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος προετοιμασίας ξεκινά από μερικές ώρες εάν είναι ένα τσάι για μερικές φίλες έως εβδομάδες ολόκληρες εάν πρόκειται για ένα μεγάλο custom event, όπως μια βάπτιση που χρειάζεται συζήτηση, ραντεβού και tastings.

Madame Gâteaux

Afternoon Tea

To afternoon tea είναι ένα ολόκληρο γεύμα που διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες. Στην Αγγλία, εκτός φυσικά από το τσάι, περιλαμβάνει ένα τριώροφο stand με τρία πιάτα: στον πάτο, αλμυρά finger sandwiches, στη μέση scones, που είναι γλυκά σκοτσέζικα ψωμάκια σερβιρισμένα με μαρμελάδα και clotted cream και στην κορυφή μια επιλογή από γλυκά. Η Μadame Gateaux προσφέρει φυσικά αυτές τις κλασικές επιλογές, αλλά έχει και ένα πιο εκτεταμένο μενού.

Info

www.madamegateaux.gr

www.facebook.com/MadameGateauxAthens

www.instagram.com/madamegateauxathens

Anne's Cake Party: Η Άννα σού δίνει τις πιο λαχταριστές συνταγές

Anne's Cake Party

Η Άννα ή @mikrotartaki όπως θα τη βρεις στο Instagram είναι ένα από τα πιο φρέσκα και γλυκά πρόσωπα που θα συναντήσεις. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Άννα φτιάχνει γλυκά που θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, και φροντίζει να γεμίζει με λαχταριστές φωτογραφίες τοπροσωπικό της blog.

"Από μικρή θυμάμαι να παρακαλάω τη μαμά μου να ψήσουμε μαζί ένα σοκολατένιο κέικ. Εκείνη όμως ποτέ δεν έφτιαχνε γλυκά παρότι είναι εξαίσια μαγείρισσα. Κάτι μέσα μου λοιπόν, ήθελε να καλύψει αυτό το κενό στην κουζίνα μας. Ξεκίνησα με μικρά γλυκά όπως απλά κέικ και σουφλέ σοκολάτας και πολλές…αποτυχίες. Σιγά σιγά όμως ανακάλυψα μερικά μυστικά και κατάφερα να φτιάξω ακόμη και πιο περίπλοκα γλυκά".

Anne's Cake Party

"Η σπεσιαλιτέ μου θα πρέπει να είναι με σιγουριά τα pancakes. Τα έχω φτιάξει τόσες φορές που σίγουρα θα μπορούσα να τα κάνω με κλειστά μάτια. Ήταν το απόλυτο κυριακάτικο πρωινό και όλοι οι φίλοι μου ζητούσαν να τας φτιάξω ξανά και ξανά! Το πιο περίπλοκο γλυκό θα έλεγα ότι είναι τα layer cakes μόνο και μόνο γιατί έχουν αρκετές στρώσεις κέικ και κρέμας και η διαδικασία κρατάει αρκετές ώρες. Είναι όμως το γλυκό που σε αποζημιώνει με τη γεύση αλλά κυρίως, με την εμφάνιση"!

Anne's Cake Party

"Η ζαχαροπλαστική για μένα έχει την απίστευτη δύναμη να μετατρέπει τις πιο βροχερές στιγμές της ζωής μου σε αφράτα κέικ και μυρωδάτα μπισκότα. Βρίσκω το ανακάτεμα της ζύμης απίστευτα χαλαρωτικό, κάτι σαν θεραπεία. Γιατί ξέρω, ότι στο τέλος μιας δύσκολης μέρας, αν ανακατέψω ζάχαρη, λίγο βούτυρο, αυγά, αλεύρι και κομμάτια σοκολάτας, θα έχω μαλακά μπισκότα σοκολάτας και μια απίστευτα γλυκιά μυρωδιά σε ολόκληρο το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ευτυχία τότε δε ξέρω τι είναι".

"Το Instagram μου είναι γεμάτο χρωματιστά κέικ και περίτεχνα μπισκότα. Αγαπώ να χαζεύω με τις ώρες τις καλοστημένες φωτογραφίες των Ελληνίδων αλλά και ξένων food bloggers. Μερικά από αυτά είναι:

@sweetpastaflora – η αγαπημένη Ιωάννα Χαλμούκη ξεπερνάει κάθε προσδοκία με τα ιδιαίτερα κέικ της. Έχω δοκιμάσει τις περισσότερες συνταγές της και είναι πραγματικά επιτυχημένες.

@primrosebakery – περίτεχνα στολισμένα κέικ, χρωματιστά ζαχαρένια γλάσα και λαχταριστά Victoria sponge cake με μαρμελάδα φράουλα. Είναι ο λογαριασμός του πιο γλυκού και αγαπημένου bakery στο Λονδίνο!

@meringuegirls – ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τις τραγανές και αφράτες μαρέγκες θα το βρεις εδώ. Τα κορίτσια αυτά μπορούν να δημιουργήσουν τα πιο μαγευτικά κέικ, στολισμένα με χρυσές μαρέγκες και πασπαλισμένα με χρυσόσκονη… τα γλυκά τους ισορροπούν ανάμεσα στο εκλεπτυσμένο και το ατημέλητο ενώ τα έντονα χρώματα δε λείπουν ποτέ!

"Η ζαχαροπλαστική όσο εύκολη και ευχάριστη μπορεί να φαίνεται, πολλές φορές κρύβει μερικές δυσκολίες. Οι συνταγές δεν πετυχαίνουν πάντοτε ενώ ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός… Παρ’ όλα αυτά, μην αφήσεις τίποτα να σε σταματήσει και μην το βάλεις κάτω. Δοκίμασε να ξαναφτιάξεις όποιο γλυκό μπορεί να απέτυχε την πρώτη φορά. Κράτα σημειώσεις για τις αλλαγές και μην φοβάσαι να πειραματιστείς Προπάντων όμως, μην απογοητευτείς αν το γλυκό σου δεν μοιάζει και πολύ με τη φωτογραφία που είδες δίπλα στη συνταγή… Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από ένα σπιτικό γλυκό που είναι φτιαγμένο με αγάπη και κόπο".

Tο απόλυτο carrot cake

Χιλιοδοκιμασμένη συνταγή για το πιο αφράτο και αρωματικό carrot cake και για το αέρινο γλάσο του. Είναι ιδανικό για μεγάλα καλέσματα ή για μια εναλλακτική τούρτα γενεθλίων.

Anne's Cake Party

Υλικά

Για τη ζύμη:

450 γρ καθαρισμένα και τριμμένα καρότα

2 κ.σ. καθαρισμένη και τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα (ginger)

80 ml ξινόγαλο

3 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

350 ml. Μαργαρίνη λιωμένη ή φυτικό λάδι

300 γρ ζάχαρη

500 γρ αλεύρι

2 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. αλάτι

1 ½ κ.γ. κανέλλα

1 κ.γ. τριμμένη πιπερόριζα (ginger)

80 γρ καρύδια pecan ή όποια άλλα της αρεσκείας σας, τριμμένα

Για το γλάσο:

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε

100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

70 γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

1. Ψήνουμε ελαφρά τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια – δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και στη συνέχεια τα τρίβουμε στο μπλέντερ ή τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C.

3. Χτυπάμε στο μίξερ τα τριμμένα καρότα, την πιπερόριζα, το ξινόγαλο, τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαργαρίνη (ή φυτικό λάδι) και τη ζάχαρη μέχρι τα υλικά να έχουν αναμειχθεί καλά.

4. Κοσκινίζουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε σε δόσεις στο μείγμα με τα καρότα ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατεύουμε προσθέτοντας ό,τι κολλάει στα τοιχώματα του μπόλ.

5. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

6. Χωρίζουμε το μείγμα σε 3 ή 4 μικρά αντικολλητικά ταψάκια, τα οποία έχουμε βουτυρώσει καλά και στον πάτο έχουμε τοποθετήσει ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα. Ψήνουμε τα κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν πολύ καλά πριν τη συναρμολόγηση και δεν τα ξεφορμάρουμε αμέσως.

7. Σε ένα μπόλ χτυπάμε όλα τα υλικά για το γλάσο μέχρι να γίνει μία κρέμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη χρήση.

8. Για να συναρμολογήσουμε το κέικ, τοποθετούμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα. Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα κρέμας και φροντίζουμε να απλωθεί καλά. Τοποθετούμε το επόμενο κομμάτι κέικ και επαναλαμβάνουμε. Στο τελευταίο κομμάτι δίνουμε περισσότερη προσοχή στο άπλωμα της κρέμας γιατι αυτό θα είναι ορατό. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο τριμμένο καρύδι και κανέλα ή ο,τι άλλο θέλουμε. Εάν θέλουμε μπορούμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά του κέικ με κρέμα ή να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο της κρέμας για να φτιάξουμε σχέδια με χρώμα ζαχαροπλαστικής για την επιφάνεια του κέικ.

9. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα ώστε το γλυκό να σταθεί καλύτερα στο σερβίρισμα.

Σημειώσεις:

κ. γ. = κουταλάκι του γλυκού

κ. σ. = κουταλάκι της σούπας

Για να σιγουρευτούμε ότι το κέικ έχει ψηθεί, τοποθετούμε ένα μαχαίρι στη μέση του κέικ. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο, αλλιώς το τοποθετούμε στο φούρνο για μερικά λεπτά ακόμη.

Info

www.facebook.com/annescakeparty

www.instagram.com/mikrotartaki

annescakeparty.blogspot.com