Follow us

Συνταγή για σπιτική τράιφλ με φράουλες, κρέμα λεμονιού και κέικ

Από τη μαμά του Γιάννη Σαμαρά, την Κυρία Βασιλική, Αλιβέρι Ευβοίας

Η μαμαδίστικη συνταγή για Trifle με φράουλες και lemon curd είναι πιο εύκολη από όσο νομίζεις και εξαιρετικά εντυπωσιακή

Delisious traditional english dessert eton mess. Credit:Lilechka75

Η τράιφλ είναι το πιο εντυπωσιακό γλυκό που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι. Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε τράιφλ με φράουλες, κρέμα λεμονιού και κέικ. Αλλά ανάλογα με την εποχή μπορείς να δοκιμάσεις και με άλλα φρούτα.

Trifle με φράουλες και lemon curd

Υλικά:

Για το κέικ βανίλιας:

230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 κ.γ baking powder

1/8 κ.γ αλάτι

226 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη άχνη

4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.γ εσάνς βανίλιας (υγρή)

Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι

Για τη 1 ½ κούπα σάλτσα φράουλας:

650 γρ. κατεψυγμένες φράουλες

75 γρ. ζάχαρη άχνη

½ λεμόνι το χυμό

Για τη 1 ½ κούπα Lemon Curd:

3 μεγάλα αυγά

80 ml χυμός λεμονιού

1 κ.γ ξύσμα λεμονιού

150 γρ. ζάχαρη άχνη

56 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε μικρά κομματάκια

Για τη σαντιγί:

1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος

2-3 κ.σ ζάχαρη άχνη

½ κ.γ υγρή βανίλια (εσάνς βανίλιας)

4-5 Μπισκότα Amaretti

225 γρ. φράουλες κομμένες σε φετούλες

Εκτέλεση:

Για το κέικ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 177 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ (23Χ13Χ8 εκ.).

Καλύπτουμε τη βάση της φόρμας με λαδόκολλα την οποία λαδώνουμε με σπρέι.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να πάρει τη μορφή κρέμας και να γίνει μαλακό. Σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη, χτυπώντας στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει (για πέντε λεπτά περίπου).

Με σπάτουλα αφαιρούμε το βούτυρο από τα πλαϊνά του μπολ και τα βάζουμε μέσα στο μπολ για να αναμιχθούν καλά. Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και αφού έχει πρώτα αναμειχθεί καλά το κάθε αυγό. Θα παρατηρήσετε πως το μείγμα δείχνει «κομμένο». Μην ανησυχήσετε το βούτυρο θα επανέλθει αφού προσθέσετε το αλεύρι.

Προσθέτετε τη βανίλια και το ξύσμα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν πολύ καλά στο μείγμα. Προσθέτετε το μείγμα αλευριού και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζετε το μείγμα στη φόρμα, λειαίνετε την επιφάνεια και ψήνετε για 50-60 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και βάζοντας μία οδοντογλυφίδα στη μέση να βγαίνει καθαρή.

Αφαιρείτε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Ακολούθως το αφαιρείται από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη για ένα μήνα.

Για τη σάλτσα φράουλας:

Βάζουμε τις κατεψυγμένες φράουλες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να αποψυχθούν. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές ώρες.

Κατόπιν τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε.

Τοποθετούμε τον πολτό από τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μία μικρή κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Μπορείτε να διατηρήσετε τη σάλτσα στο ψυγείο για μία εβδομάδα ή στην κατάψυξη.

Για το Lemon Curd:

Βάζουμε ένα μπολ ανοξείδωτο τα αυγά, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν - μαρί) ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κόψει μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε το μείγμα για να αφαιρέσουμε τυχόν σβώλους.

Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το ξύσμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Το Lemon Curd καθώς θα κρυώνει θα πήζει.

Τοποθετούμε μία μεμβράνη η οποία θα ακουμπάει πάνω στο μείγμα για να μη δημιουργηθεί πέτσα. Διατηρούμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Αν θέλουμε πιο ελαφριά lemon curd χτυπάμε ½ κούπα κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά σε πολύ πηχτή κρέμα και αναμιγνύουμε με το Lemon Curd.

Για τη σαντιγί:

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την εσάνς βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία πολύ πηχτή κρέμα που να στέκεται.

Για το Trifle:

Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ βάζουμε μία στρώση περίπου 1 εκ. από φέτες κέικ αν υπάρξουν κενά τα καλύπτετε με κομματάκια από το κέικ.

Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα φράουλας, τις μισές φετούλες φράουλας, το μισό lemon curd και τη μισή σαντιγί, σε στρώσεις.

Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις. Καλύπτετε το μπολ και αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες να αναμειχτούν τα αρώματα. Λίγο πριν το σερβίρισμα πασπαλίζετε με τα τριμμένα Amaretti.

Από τη μαμά του αναγνώστη μας Γιάννη Σαμαρά, την Κυρία Βασιλική, Αλιβέρι Ευβοίας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr