Touch the Past: Μία ομάδα νέων παιδιών βγάζει τα έργα τέχνης από τα μουσεία

Όταν ο πολιτισμός συναντά το 3D printing η αρχαιολογία γίνεται παιχνίδι

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Δύο αρχιτέκτονες, ένας αρχαιολόγος, μία παιδαγωγός και ένας απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα πρόγραμμα που με τη βοήθεια της τεχνολογίας βοηθά παιδιά αλλά και ενήλικες να αντιληφθούν καλύτερα την αρχαία κληρονομία και τέχνη. Η Γεωργία και η Ξανθή Τσαζή, ο Μανώλης Παπαδάκης, ο Βανδώρος Νίκος και ο Μαρίνης Νίκος αποτελούν την ομάδα πίσω από το Touch the Past, που έχει βαλθεί να βγάλει τα έργα τέχνης από τις προθήκες των μουσείων. Αυτό το διάστημα, η ομάδα αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα στη Θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο.

"Αυτή η ιδέα ξεκίνησε ως μία προσωπική ανάγκη της ομάδας η οποία στην απαρχή της απαρτιζόταν από αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες. Μια ανάγκη για αλλαγή στη διαχείριση του πολιτισμικού αποθέματος στην Ελλάδα και κοινωνικοποίηση της τέχνης. Το Touch the Past είναι ένα εκπαιδευτικό και μουσειολογικό εργαλείο, με τη μορφή workshops, που κάνοντας χρήση της τεχνολογίας 3d printing αποσκοπεί στο να επανασυνδέσει τη νέα γενιά με την τοπική της αρχαιολογία και ιστορία".

Διάβασε επίσης: 3D Printing: Ένα χόμπι που μοιάζει να ήρθε από το μέλλον

"Ο αρχιτέκτονας Leonardo Benevolo μιλά για τη ζωτική ανάγκη του ανθρώπου να περισώσει τα ίχνη του παρελθόντος του και εξηγεί πως προέρχεται από μια βαθύτερη αμηχανία του ίδιου του ατόμου που αποξενώθηκε από το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον λόγω των μεταβολών του τελευταίου. Έτσι, ξεκινά την προσπάθεια να διατηρήσει τα πέτρινα τοπία που δημιουργήθηκαν με τόσο κόπο στο παρελθόν, δημιουργώντας πόλεις όπου οι άνθρωποι συμβιώνουν με τα ίχνη των προηγούμενων πολιτισμών. Η ανάγκη για δημιουργία μιας "γέφυρας" στους χρόνους υπήρχε ανέκαθεν στον άνθρωπο και ενώ χαρίζει διάρκεια στον δομημένο χώρο, παράλληλα αιχμαλωτίζει τη νέα γενιά και αποθηκεύει μέρος της μνήμης για ένα φυσικό σκηνικό που ασταμάτητα μεταμορφώνεται. Κυρίως για εμάς, το Touch the Past θέτει ξανά ερωτήματα για τις μεθόδους διαχείρισης μνημείων και το ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή εθνικού αφηγήματος.

Πώς λειτουργεί το touch the past

"Το Touch the Past υλοποιήθηκε φέτος στο Pforzheim της Γερμανίας και το Άργος Αργολίδος με την υποστήριξη του START Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του και Goethe Institut Thessaloniki, Robert Bosch Stiftung & Association of Sociocultural Centers of Germany.

Με τη βοήθεια της επιστημονικής ομάδας (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι,εκπαιδευτικοί και εικαστικοί), παραδίδονται workshops 3d modeling, 3d printing, γλυπτικής κλπ. με θεματικές ενότητες αρχαιολογία και ιστορία. Οι συμμετέχοντες αναπαράγουν μικροτεχνία και αρχιτεκτονική από την τοπική τους ιστορία".

"Ο στόχος μας είναι το Touch the Past να επεκταθεί και να εμπλουτιστεί. Τα σχέδιά μας για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνουν διαπολιτισμικά εργαστήρια, εμπλουτισμό των θεματικών ενοτήτων, ενσωμάτωση augmented reality παιχνιδιών και self sustainability μέσω της δημιουργίας πολτοποιητών και ανακυκλωτών πλαστικού. Επίσης, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την τοποθεσία της θερμοκοιτίδας του Ρομάντσο, και να εμπνευστούμε από το πολιτιστικό μωσαϊκό και το ιστορικό κέντρο. Έπειτα, το πιο σημαντικό για το Touch the Past είναι η δυνατότητα που του προσφέρεται πλέον να συναναστραφεί με νέους ανερχόμενους δημιουργούς, να μοιραστεί ανησυχίες και σχέδια και -γιατί όχι- νέες συνεργασίες".