Τop 5 συμβουλές και τα google εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις εργασία

Το Missbloom.gr σε προετοιμάζει με ό,τι χρειάζεσαι στην αναζήτηση εργασίας, για να κλείσεις τη συνέντευξη και να πάρεις τη δουλειά! <br />

ΓΡΑΦΕΙ: NAFSIKA MAVROMOUSTAKOU

Η ανεργία στην Ελλάδα αυξάνεται, γι' αυτο και πρέπει να αξιοποιήσεις κάθε εργαλείο στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας.

Δες πώς θα χρησιμοποιήσεις κάθε εργαλείο που προσφέρει το internet για την αναζήτηση εργασίας, plus δοκιμασμένα tips που θα σε βοηθήσουν να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου - ακόμα και σε καιρό κρίσης!


1. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του Google

Αν βρίσκεσαι σε αποστολή “ανεύρεσης εργασίας”, τότε ένα όπλο που θα σου φανεί χρήσιμο είναι τα Google Doc Templates ή αλλιώς Συλλογή Πρότυπων Εγγράφων της Google! Μπορείς να κατεβάσεις σχετικά πρότυπα και να τα χρησιμοποιήσεις για την προετοιμασία ή το βιογραφικό σου. Μερικά πρότυπα που μπορεί να βρεις ενδιαφέροντα:

Modern Resume: Ένα πολύ μοντέρνο και καθαρό βιογραφικό, με λιτή δομή. Δεν έχει συσσωρευμένες πολλές πληροφορίες, αλλά τη σωστή επαγγελματική πινελιά που χρειάζεσαι!
To-Do List: Όταν βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας, σίγουρα θα έχεις μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων που περιλαμβάνει επικοινωνία με επαφές, εκδηλώσεις και αποστολή βιογραφικών σε συγκεκριμένες εταιρείες. Οργανώσου με αυτό το χρήσιμο εργαλείο της Google!
Job Interview One-Sheeter: Ένα πολύ χρήσιμο διαδικτυακό εργαλείο για την προετοιμασία σου. Μάζεψε τα κυριότερα σημεία που σε αφορούν σε μια κόλλα χαρτί για να είσαι σίγουρη ότι κάλυψες κάθε τομέα!
Networking Tracker: Ένα εργαλείο για να κρατάς επικοινωνία με όλα τα σημαντικά άτομα που έχεις γνωρίσει!

2. Μην ξεχνάς το after-sales!

Όσο και αν θεωρείται κλισέ συμβουλή, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις επαφή με το άτομο που σου πήρε συνέντευξη, καθώς ακόμη και αν εσύ πιστεύεις ότι η συνάντησή σας πήγε χάλια, ένα ευχαριστήριο email μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο! Αυτή η κίνηση αντανακλά την επιμονή σου, αλλά και τον ευγενικό σου χαρακτήρα. Απλώς θυμήσου το ύφος να είναι λιτό, χαρούμενο και επαγγελματικό!

3. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

Μια συνέντευξη είναι ατελής χωρίς ερωτήσεις που έχεις κάνει εσύ. Πρέπει να έχεις προετοιμάσει ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία, τη θέση εργασίας και το πιθανό μέλλον σου στην εταιρεία, όπως:

- Υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης στην εταιρεία;
- Τι προσόντα είναι απαραίτητο να έχει το άτομο που θα καλύψει αυτή τη θέση εργασίας;
- Καθώς έκανα έρευνα για την εταιρεία σας, έμαθα ότι πρόσφατα (συμπλήρωσε το κενό). Μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο project;
- Μπορείτε να μου δώσετε μια εικόνα του καθημερινού φόρτου εργασίας μου;
- Τι σας αρέσει περισσότερο σχετικά με την εργασία σας σ' αυτήν την εταιρεία;
- Σε πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε ότι θα έχετε αποφασίσει για την κάλυψη της θέσης;


4. Κάνε εντύπωση στον συνεντευξιαστή με την ετοιμότητά σου

  • Επειδή πάντα μπορεί να συμβεί κάτι απροσδόκητο, που μπορεί να σε εμποδίσει να φτάσεις στη συνέντευξη έγκαιρα, σιγουρέψου ότι έχεις εύκαιρο το τηλέφωνο του συνεντευξιαστή για να τον ειδοποιήσεις.
  • Έχε μαζί μια ξεχωριστή κόλλα αναφοράς με συστατικές επιστολές, ώστε να το δώσεις γρήγορα και χωρίς δισταγμούς, σε περίπτωση που σου ζητηθεί.
  • Εκτύπωσε αρκετές φορές το βιογραφικό σου σε χαρτί καλής ποιότητας και φύλαξε το στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με τις συστατικές επιστολές.
  • Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι αναπόφευκτο να ερωτηθείς αν έχεις κάποιες δικές σου ερωτήσεις/απορίες. Αλλά με το μπλοκάκι σου που θα περιέχει προετοιμασμένες ερωτήσεις, αυτό θα είναι παιχνιδάκι!
  • Θα χρειαστείς κάτι για να κρατάς σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Απλά σιγουρέψου ότι έχεις μαζί σου ένα στυλό που λειτουργεί!

5. Η σημαντικότερη λέξη αυτή την εποχή: Networking!

Ξέρεις ότι κάπου, κάπως, κάποιος θα είναι σε θέση να σε συστήσει στο κατάλληλο άτομο για να αποκτήσεις τη δουλειά των ονείρων σου! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αξιοποιήσεις σωστά τον κύκλο των φίλων σου και να προσπαθήσεις να βρεις κάποιον που εργάζεται στην εταιρεία που σε ενδιαφέρει.
  • Είναι πολύ σημαντικό να χτίσεις τη σχέση σου με αυτό το άτομο, πριν ζητήσεις βοήθεια και να μην σκέφτεσαι μόνο το συμφέρον σου. Ακόμα και να μην πάρεις τη δουλειά, αυτό το άτομο μπορεί να σου δώσει σωστές συμβουλές για την επαγγελματική σου πορεία.
  • Θυμήσου τις λεπτομέρειες: Κράτα σημειώσεις από τις συζητήσεις σου με αυτό το άτομο, με πληροφορίες που μπορεί να σε βοηθήσουν στο μέλλον.
  • Άκου περισσότερο απ' ότι μιλάς: Με το να ακούς και να προσέχεις τις εξελίξεις που τρέχουν, θα πάρεις τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή.

6. Πρόσεχε τα social media!

Θέλεις έναν καλό λόγο για να προσέχεις τι γράφεις στο twitter και στο facebook; Τώρα ίσως είναι η στιγμή, γνωρίζοντας ότι οι πιθανοί εργοδότες σου παρακολουθούν όλα τα social media και τις δημοσιεύσεις σου. Οι εταιρείες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν το ιστορικό από όλη σου την δραστηριότητα στο διαδίκτυο με ένα κλικ! Για να προστατέψεις τα προσωπικά σου δεδομένα από τα αδιάκριτα βλέμματα, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις συμβουλές του Missbloom.gr.

  • Ψάξε τον εαυτό σου στο Google: Ψάξε στο google για να δεις τα αποτυπώματα που έχεις αφήσει στο διαδίκτυο και σιγουρέψου ότι δεν υπάρχει κάτι το ύποπτο!
  • Παίξε με τις ρυθμίσεις απορρήτου στα social media: Ρύθμισε την προσωπική σου σελίδα έτσι ώστε όσοι δεν είναι φίλοι σου να βλέπουν μόνο τις βασικές πληροφορίες σου.
  • Μη δημοσιεύεις προσωπικά ή προσβλητικά σχόλια. Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις ένα καθαρό ιστορικό είναι να είσαι η ίδια “καθαρή” στο ίντερνετ. Κράτα τις προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο και σκέψεις για τον εαυτό σου, αν δε θες να σε στοιχειώσουν στο μέλλον!
Tags