Θυμάσαι εκείνες τις βαρύγδουπες δηλώσεις που έκανες την Πρωτοχρονιά όταν εμφανιζόσουν αποφασισμένη να ξεκινήσεις επιτέλους εντατικά γυμναστική, να κόψεις το τσιγάρο, να βελτιωθείς στη δουλειά και ό,τι άλλο μπορεί να είχες βάλει στόχο για το 2019;
Ίσως κάποια απ' αυτά να τα έχεις αφήσει πίσω σου και άλλα να τα προσπαθείς ακόμα. Αν δεν κατάφερες κάτι ακόμα, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Έχεις μπροστά σου πολλούς μήνες για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Και είναι σημαντικό να μάθεις να ορίζεις τις προτεραιότητές σου. Να ξέρεις που να πατήσεις pause και που να αξίζει πραγματικά να επικεντρωθείς.
Στόχοι 2019
Δεν είναι μόνο θέμα προτεραιοτήτων
Το να προσπαθείς να αποφασίσεις για ποιους στόχους ενδιαφέρεσαι περισσότερο, μπορεί και πάλι να σε οδηγήσει σε αποτυχία. Δυστυχώς το να καταλήξεις σε ποια resolutions θα εστιάσεις και ποια θα εγκαταλείψεις δεν αντανακλά απαραίτητα τη σημασία που έχουν για εσένα. Έχει να κάνει, επίσης, με το τι είναι εφικτό, κάτι που δεν ισοδυναμεί οπωσδήποτε με μη φιλόδοξο. Για παράδειγμα ο Mark Zuckerberg, είχε βάλει ως στόχο το 2016 να τρέξει συνολικά 365 μίλια μέσα στον χρόνο, πράγμα που κατάφερε μέχρι τον Ιούλιο του εκείνης της χρονιάς.
Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Ritu Trivedi-Purohit, τρεις είναι οι παράγοντες που έκαναν τον Zuckerberg να επιτύχει τον στόχο του.
Πρώτον ότι τον μοίρασε σε μικρότερους στόχους. Θεωρητικά τα 365 μίλια είναι πολλά, αλλά όχι και τόσα αν τρέχεις περίπου ένα την ημέρα, δηλαδή κάνεις τζόκινγκ για ένα 10λεπτο.
Το δεύτερο είναι ότι υιοθέτησε μόνο μια νέα συνήθεια, το να τρέχει. Όταν ξεκινάς με μικρά βήματα τότε είναι που μπορεί να δεις τη διαφορά.
Τρίτος παράγοντας είναι ότι το μοιράστηκε με κόσμο και ένιωθε πια υπόλογος. Αν λοιπόν ο στόχος σου είναι κάτι που μπορείς να πεις σε άλλους και δεν θα σε φέρει σε δύσκολη θέση το να το παραδεχθείς δημόσια, τότε κάν' το και έχεις πιο πολλές πιθανότητες να τα καταφέρεις.
Τα εμπόδια
Δες τη συνέχεια στο askmen.gr