Τι να έχεις πάντα στην κουζίνα σου αν θέλεις να κάνεις όντως υγιεινή διατροφή

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR
Συνεργάστηκε η Αγγελική Μοράρη, MSc, επιστήμονας τροφίμων και διατροφολόγος (BSc), μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην κλινική διαιτολογία.

Τι να έχεις πάντα στην κουζίνα σου:

Στην τροφοθήκη

  • Τριμμένη ντομάτα σε κονσέρβα: Η ντομάτα σε σάλτσα είναι πιο πλούσια από την ωμή στο αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό λυκοπένιο. Ιδανική για γρήγορη σάλτσα ή ως βάση για σούπα.
  • Σαρδέλες σε κονσέρβα: Γεμάτες Ω3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο από το κόκαλο, φώσφορο και βιταμίνη D. Εγώ έχω πάντα και τόνο σε κονσέρβα για σαλάτες.
  • Φακές: Πλούσιες σε φυτικές ίνες και κάλιο, καταπολεμούν την κατακράτηση και το φούσκωμα. Εξαιρετικές σε σούπα, αλλά και καλή βάση πρωτεΐνης για σαλάτες.
  • Κινόα: Χωρίς γλουτένη και εύκολη στην πέψη, περιέχει σίδηρο και ασβέστιο και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σου. Υπέροχη με ψητά λαχανικά και φέτα.
  • Καστανό ρύζι: Πιο θρεπτικό από το λευκό, καθώς περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
  • Βρόμη: Είναι ίσως το καλύτερο πρωινό που μπορείς να φας (αν κι εγώ τρώω πολύ συχνά και αβγά). Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι θρεπτική και συνδυάζεται με πολλές γεύσεις.
  • Μακαρόνια ολικής αλέσεως: Με περισσότερες φυτικές ίνες, είναι πιο χορταστικά σε σχέση με τα μακαρόνια από λευκό αλεύρι. Είναι επίσης πιο πλούσια σε ψευδάργυρο και σίδηρο.
  • Ρυζογκοφρέτες: Το ελαφρύ μου σνακ.