Μετά από πολλές εξετάσεις, η διάγνωση βγήκε… Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς, σπαστική κολίτιδα. Εμφανίστηκε αφού γέννησα και δεν λέει να υποχωρήσει με τίποτα…
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από συμπτώματα στο έντερο, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία με δύο τουλάχιστον από τα εξής χαρακτηριστικά:
- Διαταραχή στην υφή των κοπράνων, για παράδειγμα μπορεί να είναι σφιχτά ή υδαρή
- Διαταραχή στην εμφάνιση ή την συχνότητα των κενώσεων, για παράδειγμα μπορεί να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια
- Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία αντιμετωπίζεται με την αφόδευση και μπορεί να συνοδεύεται από μετεωρισμό.
- Συχνά παρουσιάζεται δυσπεψία, πόνος στην καρδιά, πόνος στη μέση, άγχος ή κατάθλιψη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα πως θα είχα ένα τόσο έντονο ψυχοσωματικό πρόβλημα, καθώς, μέχρι τώρα μπορούσα να διαχειριστώ το άγχος μου…
Ξαφνικά είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να διαχειριστώ και ταυτόχρονα πολύ καινούρια για μένα. Ο ερχομός της μικρής, αν και ήταν η πιο απίστευτη εμπειρία της ζωής μου, άλλαξε τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να το ζήσεις, ό,τι κι αν φαντάζεσαι πριν, δεν απεικονίζει αυτό που πρόκειται να έρθει.
Όπως θυμάμαι τον εαυτό μου, και όπως παρατηρούν και οι γύρω μου, ήμουν ένας άνθρωπος δραστήριος, που δεν μπορούσε να καταπιάνεται μόνο με ένα πράγμα. Πολλές δουλειές και κυρίως, δημιουργικές δουλειές (εκπομπή στην τηλεόραση, για ένα διάστημα εκπομπή στο ραδιόφωνο, ενασχόληση με περιοδικά, συγγραφή, γραφείο, ΠΑΟΚ…).
Για κάποια χρόνια πηγαινοερχόμουν στην Αθήνα κάθε εβδομάδα. Θυμάμαι ότι αισθανόμουν σαν τον Tom Hanks στο Terminal: Το αεροδρόμιο ήταν σαν το σπίτι μου… Κουραζόμουν αλλά δε θα μπορούσα τότε να ζω διαφορετικά. Όσο πιο πολλή δουλειά, τόσο μεγαλύτερη η ικανοποίησή μου.
Αναλύοντας όμως τον εαυτό μου, παρατηρώ ότι όλες οι δουλειές που έκανα ήταν… μοναχικές (π.χ. η δουλειά στο γραφείο μου, συγγραφή). Αν δεν ήμουν μόνη, οι ρόλοι ήταν πολύ ξεκάθαροι (π.χ. ΠΑΟΚ) και συνήθως εγώ αναλάμβανα τα πιο σημαντικά κομμάτια της εκάστοτε δουλειάς (π.χ., στο "Ανάλυσέ το" εγώ διάλεγα τα θέματα, έγραφα τις εκπομπές και έκανα και τη διόρθωση. Θυμάμαι, ειδικά όταν η εκπομπή πήγε στον ΣΚΑΪ και δεν είχα τους παλιούς μου συνεργάτες από τον ΑΝΤ1, χτενιζόμουν και βαφόμουν σχεδόν μόνη μου. Αυτό που έλειπε ήταν να κρατάω και την κάμερα…).
Τώρα, όσο πιο πολύ το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ παρατηρώ την έντονη ανάγκη μου να ελέγχω τα πράγματα, αλλά και την δυσκολία μου να εμπιστεύομαι τους γύρω μου. Δεν θεωρώ ότι είμαι η καλύτερη, μάλλον ανασφαλή θα με χαρακτήριζα, καθώς ο συγκεντρωτισμός μου αποδεικνύεται ένα τεράστιο ελάττωμα.
Τώρα με την μικρή, αναγκάζομαι, γιατί πραγματικά δεν γίνεται διαφορετικά, να ζητάω βοήθεια. Φυσικά ζητάω την ελάχιστη απαραίτητη σε σχέση με αυτό που πραγματικά χρειάζομαι, γιατί πάλι θέλω να τα κάνω όλα μόνη μου, και βέβαια να τα κάνω … (δυστυχώς θα το πω…) τέλεια… Η μητέρα μου προχθές είχε δίκιο.. "Σαντούλα μου και γραφείο, και γράψιμο και μαγείρεμα και γυμναστήριο και καθαριότητα και αποκλειστικός θηλασμός, δεν γίνονται…". Και πράγματι, όλα δεν γίνεται να περνάνε από το χέρι μου και να περιμένω να τα κάνω όπως πριν… Καταρχήν είμαι μόνιμα αγχωμένη να προλάβω… Από μόνη της η ευθύνη του μωρού είναι πολύ σοβαρή… Ωστόσο, πέρα από αυτό, είμαι από το ένα στο άλλο… Γίνεται το σώμα να μην αντιδράσει;;
Tι είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου...
... εφόσον δεν έχει διαγνωστεί άλλη αιτιολογία, ψυχοσωματικά συμπτώματα θεωρούνται οι διάφοροι σωματικοί πόνοι, η οσφυαλγία, η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι καούρες, το τραύλισμα, η έντονη εφίδρωση και η ξηροστομία.
Συχνές είναι οι διαφόρων ειδών δερματίτιδες, το σφίξιμο των δοντιών και γενικά οι διάφοροι πόνοι στα δόντια, η συχνοουρία, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, το σφίξιμο στο στομάχι, τα προβλήματα μνήμης, η αϋπνία, η νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά και στους εφήβους αλλά και διατροφικές διαταραχές.
Ψυχοσωματικά μπορεί να είναι και τα σεξουαλικά προβλήματα όπως για παράδειγμα η ανικανότητα και οι διαφόρων ειδών ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα, αλλά και τα συμπτώματα που συνδέονται με την καρδιά, όπως η ταχυκαρδία και τα τσιμπήματα στο στήθος.
Ο ύπουλος εχθρός της υγείας μας είναι το άγχος… Το άγχος οδηγεί σε υπερδιέγερση του οργανισμού μέσω της αύξησης της κορτιζόλης. Η αυξημένη κορτιζόλη με τη σειρά της οδηγεί σε ευπάθεια του ατόμου στις λοιμώξεις, στον καρκίνο και σε άλλα νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης και το έλκος.
Παράλληλα οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, που οδηγεί σε μείωση της οστικής πυκνότητας και άρα σε οστεοπόρωση. Επίσης, προκαλεί συχνοουρία, τριχόπτωση, πονοκεφάλους αλλά και μυϊκούς πόνους. Είναι σημαντικό να αναφέρω και ότι οι ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με το γεγονός ότι η κορτιζόλη ρυθμίζει το συναίσθημα μέσω των υποδοχέων κορτιζόλης στον εγκέφαλο. Έτσι, το χρόνιο στρες οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές, όπως η αϋπνία και η κατάθλιψη.
Η Louise Hay εξηγεί κάποια από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα…
- Τα αυτιά είναι τα όργανα που μας παρέχουν τη δυνατότητα να ακούμε. Έτσι, οι πόνοι σε αυτά εκδηλώνονται όταν ζούμε σε περιβάλλον όπου ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ και να κατανοήσουμε το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας. Έρευνες δείχνουν, ότι πόνοι στα αυτιά εμφανίζονται περισσότερο ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ τους ΚΑΒΓΑΔΙΖΟΥΝ. Συχνά η ανικανότητα ακοής υποδηλώνει ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ.
- Τα νύχια αντιπροσωπεύουν ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους, συνήθως αισθάνονται ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ και κρύβουν ΕΝΤΟΝΟ ΘΥΜΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. Νιώθουν ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ.
- Ο λαιμός μας παρέχει τη δυνατότητα να μιλάμε ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, να ζητάμε και ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αυτό που θέλουμε. Τα άτομα με προβλήματα στο λαιμό, συνήθως νιώθουν ΑΝΙΚΑΝΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. Έρευνες δείχνουν ότι ο ερεθισμένος λαιμός δηλώνει ΟΡΓΗ. Η λαρυγγίτιδα συνήθως υποδηλώνει τόσο μεγάλη οργή, που δεν επιτρέπει στο άτομο ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ. Παράλληλα, τα άτομα που αφιερώνουν τη ζωή τους να για ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ και σπάνια κάνουν αυτό που ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, συνήθως εκδηλώνουν ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ. Επίσης, τα άτομα που βρίσκονται σε κάποια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στη ζωή τους ή ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ συνήθως αντιμετωπίζουν διαταραχές στο λαιμό και πολύ συχνά ΒΗΧΑ.
- Η πλάτη αντιπροσωπεύει ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΖΩΗ. Τα άτομα που έχουν προβλήματα στην πλάτη συνήθως νιώθουν πως ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και πως ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΑΠΟΥΝ. Τα προβλήματα στη μέση υποδηλώνουν ΕΝΟΧΕΣ και "ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ" του ατόμου σε ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. Συνήθως, επιθυμεί να προχωρήσει αλλά δεν μπορεί.
Και φτάνουμε στα δικά μας…
- Τα έντερα αντιπροσωπεύουν την ΑΠΑΛΛΑΓΗ από εκείνα που είναι ΑΧΡΗΣΤΑ για μας. Όταν το άτομο αντιμετωπίζει εντερικά προβλήματα, συνήθως ΦΟΒΑΤΑΙ να απομακρυνθεί από όσα είναι πλέον περιττά για τον εαυτό του. Παράλληλα, τα άτομα με κολίτιδα συνήθως έχουν υπερβολικά ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. Αισθάνονται ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΗΤΤΑ. Τις περισσότερες φορές, έχουν ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΤΟΡΓΗ.
Μάλλον φοβάμαι να απαλλαγώ από όλες τις περιττές υποχρεώσεις και την ανάγκη μου να ελέγχω τα πάντα… Δυστυχώς, η ήττα είναι μόνιμο συναίσθημα στους τελειομανείς ανθρώπους… Για τους γονείς, ουδέν σχόλιο… Η τελειομανία, σίγουρα έχει κάπου βαθύτερα τις ρίζες της…
Τελικά, κάποιες απαιτητικές περιόδους, οι ανασφάλειες, αντί να πηγαίνουν στην άκρη, σε κυριεύουν και σε κάνουν να χάνεις το νόημα… Οκ. Το παραδέχομαι. Δεν μπορώ να κάνω τα πάντα, δεν γίνεται όλα να τα έχω "υπό έλεγχο" (εξάλλου όλα αυτά περί ελέγχου είναι μια ψευδαίσθηση και τίποτε άλλο)…Το σώμα μου μου φωνάζει ότι χρειάζεται ηρεμία… Όσο δεν το ακούω, τόσο θα δυσλειτουργεί…
Να είστε καλά!
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο 2012.