Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying (νταηλίκι), είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που έχει σημειώσει αρκετά περιστατικά και στη χώρα μας τα τελευταία έτη. Με τον όρο αυτό, αναφερόμαστε σε περιστατικά χρήσης βίας μεταξύ των μαθητών με σκοπό να προκληθεί πόνος ή ψυχική αναστάτωση και μπορεί να πάρει τη μορφή λεκτικού εκφοβισμού, κοινωνικού εκφοβισμού ( απομόνωση από μια ομάδα), ή ακόμη και σωματικού εκφοβισμού με χτυπήματα και σπρωξίματα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το άγχος, η μοναξιά, ο χαμηλός αυτοσεβασμός, κατάθλιψη, η αποστροφή για το σχολικό περιβάλλον, ακόμη και η απώλεια ενδιαφερόντων ή η απώλεια επιθυμίας για ζωή όταν το πρόβλημα λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Τι έδειξαν οι έρευνες;
Ο σχολικός εκφοβισμός έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια αυξητικές τάσεις με το 1/5 των παιδιών στην προεφηβεία ή την εφηβεία να προσβάλλονται από τη μάστιγα αυτή. Τις πιο πολλές φορές μάλιστα, τα θύματα δεν ομολογούν τι τους συνέβη σε γονείς και δασκάλους, καθώς θεωρούν ότι το φταίξιμο είναι όλο δικό τους, ότι έγκειται στην δική τους προσωπική αδυναμία. Αντιμετώπιση από τους ενηλίκους που αφήνει το φαινόμενο να διαιωνίζεται μπορεί να περιλαμβάνουν λόγια όπως «δεν πειράζει» ή «για μια φορά συνέβη», ενώ αν το θύμα ή οι γονείς απειλήσουν τους θύτες, τότε αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, οξύνοντας το πρόβλημα, αφού ο «στόχος» πια θα αποκτήσει νέο ενδιαφέρον.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, θα πρέπει να αναπτύξετε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, μια γέφυρα επικοινωνίας με τον ανήλικο προκειμένου να καταφέρετε να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει εντός του σχολικού περιβάλλοντος σε έγκυρο χρόνο. Διδάξτε στο νεαρό άτομο να μην φοβάται τους θύτες καθώς έτσι το ενδιαφέρον θα χαθεί και μαζί θα πάψει και ο εκφοβισμός. Η ψυχραιμία σε κάθε περίπτωση είναι άριστος σύμβουλος για κάθε πλευρά, διότι τα σχολικά – εφηβικά χρόνια μπορούν να στιγματίσουν το παιδί εφόρου ζωής. Βοηθήστε το ν ανήλικο να χτίσει την αυτοπεποίθησή του, με σεβασμό προς τον ίδιο του τον εαυτό, αφήνοντας το παιδί να δώσει τις δικές του μάχες παρακολουθώντας την κατάσταση με διακριτικότητα.
Τι θα παρουσιάσει το παιδί αν τυχόν είναι θύμα;
Η εφηβεία από μόνη της μπορεί να φέρει αλλαγές στη συμπεριφορά ενός ατόμου ωστόσο, ο κάθε γονιός είναι σε θέση να γνωρίσει αν οι αντιδράσεις του παιδιού του βασίζονται σε ένα τυχαίο συμβάν ή πρόκειται για κάτι περισσότερο που χρίζει διερεύνησης. Σημάδια που φανερώνουν πως το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού μπορεί να είναι :
- Κοινωνική απόσυρση, λιγοστοί έως καθόλου φίλοι
- Αίσθημα απόρριψης
- Προσποιείται τον ασθενή
- Φέρνει στο σπίτι κατεστραμμένα τα πράγματά του ή ψεύδεται ότι τα έχασε
- Δείχνει απότομες εναλλαγές διάθεσης
- Έχει εμφανείς αλλαγές στη διατροφική του καθημερινότητα και τον ύπνο
Αν το παιδί είναι ο θύτης:
Στην περίπτωση που το παιδί σας είναι ο θύτης, θα πρέπει να επιδείξετε ψυχραιμία διερευνώντας το λόγο που το παιδί σας συμπεριφέρεται έτσι. Διαβεβαιώστε το πως αυτού του είδους η βίαιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές ούτε στο οικογενειακό, αλλά ούτε στο κοινωνικό πλαίσιο. Σε άμεση συνεργασία με το σχολείο, διδάξτε στον ανήλικο πως μπορεί να λύνει τις διαφορές του χωρίς τη χρήση βίας και επαινέστε κάθε ευγενική συμπεριφορά. Σημαντικό ρόλο και στο σημείο αυτό έχει το δικό σας γονικό παράδειγμα συμπεριφοράς προς τρίτους.
Ποιος είναι ο ρόλος του ιδιωτικού ερευνητή σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού;
Τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών - ντετέκτιβ «Παπαδόπουλος» έχουν φέρει σε πέρας αρκετές περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού προλαβαίνοντας τα χειρότερα. Τόσο ο θύτης , όσο και το θύμα παρακολουθούνται στενά, πλην όμως διακριτικά, σε σχέση με την συμπεριφορά του επιδεικνύουν η μια πλευρά προς την άλλη. Επιπλέον, η πολύχρονη εμπειρία των συνεργατών, καταφέρνει να αποσπάσει στοιχεία των τηλεπικοινωνιών, διαλόγους και μηνύματα που μπορεί να φέρουν το θύμα σε δύσκολη θέση. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς διασφαλίζουν και προλαμβάνουν για την ασφάλεια των παιδιών που μπορεί να έχουν γίνει θύματα σχολικού εκφοβισμού, με την εξασφάλιση που δίνει η στοιχειοθετημένη επαγγελματική έρευνα των γραφείων ερευνών «Παπαδόπουλος».