Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια πάθηση που δύσκολα μπορούμε να περιγράψουμε και να κατανοήσουμε, όχι μόνο εμείς οι γονείς, αλλά και οι δερματολόγοι. Εμφανίζεται συχνά στην ηλικία περίπου των τριών μηνών, ενδέχεται ωστόσο να εκδηλωθεί και νωρίτερα. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι αρκετά χρόνια, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει στην ενήλικη ζωή. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ο κνησμός και ο πόνος στο ερεθισμένο δέρμα.
Η ατοπία έχει γενετική προδιάθεση, αφού σχεδόν το 80% των παιδιών με έκζεμα έχουν οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Σε όσους έχουν θέμα με την ατοπική δερματίτιδα, η φιλαγκρίνη, η πρωτεΐνη του δέρματος η οποία διασφαλίζει τη συνοχή μεταξύ των κυττάρων της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος, είναι ανεπαρκής. Επιπλέον, το δέρμα στερείται λιπιδίων, τα οποία υπάρχουν φυσικά στην επιφάνειά του για να το προστατεύουν από πιθανές αλλεργιογόνες ουσίες.
Πώς να μειώσεις την εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας
Πριν αφήσεις λοιπόν την ατοπική δερματίτιδα να ταράξει την ηρεμία του παιδιού αλλά και τη δική σου, μπορείς να πάρεις κάποια μέτρα και να περιορίσεις την έξαρση της.
Η ώρα του μπάνιου
Το νερό με το οποίο κάνεις το παιδί καθημερινά μπάνιο θα πρέπει να είναι χλιαρό. Το ιδανικό επίσης είναι να αποφεύγεις τη χρήση σφουγγαριού, αφού μπορεί να ερεθίσει ακόμα περισσότερο το δέρμα του. Τέλος, καλό θα είναι να αποφεύγεις το μπάνιο και να προτιμάς το ντους.
Απαλές κινήσεις
Μετά το μπάνιο, να σκουπίζεις απαλά την επιδερμίδα του με μια πετσέτα, κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις και χωρίς να τη τρίβεις. Έτσι η πετσέτα απορροφά την υγρασία, χωρίς όμως να επιδεινώνει την υπάρχουσα φλεγμονή.
Καθαρά και κομμένα νύχια
Όταν ένα παιδί αισθάνεται έντονο κνησμό το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ξύσει την επιδερμίδα του. Ακόμα και αν δεν είναι μωρό και ξέρει ότι στα νύχια του κρύβονται μικρόβια, αυτό δε θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να αισθανθεί ανακούφιση. Γι'αυτό λοιπόν εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις ώστε τα νύχια του να είναι κοντά και όσο το δυνατόν πιο καθαρά.
Μόνο βαμβακερά ρούχα
Η ντουλάπα του παιδιού σου θα πρέπει να διαθέτει τα σωστά ρούχα. Δηλαδή ξέχασε τα συνθετικά και τα μάλλινα και επένδυσε σε 100% βαμβακερά ρούχα. Όσον αφορά στο πλύσιμό τους, εννοείται ότι θα χρησιμοποιείς υποαλλεργικό απορρυπαντικό.
Απόφυγε τη σκόνη και τη γύρη
H γύρη των λουλουδιών μπορεί να πυροδοτήσει μια έξαρση ατοπικής δερματίτιδας, γιαυτό καλό θα είναι να έχεις το νου σου. Όπως επίσης και στη σκόνη και στα κατοικίδια, που έχουν έντονο τρίχωμα.
Μακριά από πισίνες και χλώριο
Είναι νωρίς ακόμα να σκέφτεσαι το καλοκαίρι, όμως να έχεις στο μυαλό σου ότι το χλώριο της πισίνας μπορεί να ερεθίσει και να αφυδατώσει το δέρμα του παιδιού. Αν πηγαίνει κολυμβητήριο, το έκζεμα είναι ένας καλός λόγος να σκεφτείτε σοβαρά από κοινού για την αλλαγή του αθλήματος.
Η θερμοκρασία στο σπίτι
Όταν ανάβεις το τζάκι ή το κλιματιστικό σε υψηλές θερμοκρασίες, τότε το έκζεμα επιδεινώνεται, αφού πέφτουν τα επίπεδα της υγρασίας. Το ιδανικό είναι να έχεις ένα αφυγραντήρα και να διατηρείς τη θερμοκρασία του δωματίου του στους 19 βαθμούς.
Ενυδάτωση με εξειδικευμένα προϊόντα
Η καθημερινή και με εξειδικευμένα προϊόντα ενυδάτωση είναι η λύση που θα ανακουφίσει το ατοπικό δέρμα και θα μειώσει τον κνησμό και την ενόχληση. Φρόντισε λοιπόν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο να είναι ειδικά για το έκζεμα, αλλά και η ενυδατική κρέμα που εφαρμόζετε να είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του δέρματος με ατοπική προδιάθεση.
Ακολούθησε με στο Ιnstagram: Stamati23 Ακολούθησε με στο https://christinamyprincess.wordpress.com/