Τι μπορείς να φτιάξεις με την καστανή και μαύρη ζάχαρη και η αγαπημένη μας συνταγή για κραμπλ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την καστανή και μαύρη ζάχαρη

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΓΙΑΝΟΥ

Επειδή όπως ξέρεις καλύτερα από τον καθένα, μας αρέσει να φροντίζουμε τόσο την υγεία όσο και το σώμα σου, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης. Αναφερόμαστε στην καστανή και μαύρη ζάχαρη, που θα σου προσφέρουν εξίσου γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Η καστανή ζάχαρη

Παράγεται από σακχαροκάλαμο και δεν δέχεται μεγάλη επεξεργασία. Έχει ίδια γλυκαντική και θερμιδική αξία με τη λευκή ζάχαρη, έχει όμως χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα πιο αργά από τη λευκή ζάχαρη και ο οργανισμός σου την μεταβολίζει καλύτερα.

Με την ίδια ποσότητα καστανής ζάχαρης λοιπόν, θα αντικαταστήσεις την λευκή και δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις τίποτα άλλο στη συνταγή σου. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο γευστικό, όμως πιο υγιεινό.

Επειδή η καστανή ζάχαρη διαλύεται πιο αργά, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στην επιφάνεια των γλυκών (μπισκότα, κουλουράκια) για να είναι πιο τραγανά. Επίσης μπορεί να προσδώσει μαστιχωτή υφή στα μπισκότα σου.

Μια ακόμα τέλεια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις την καστανή ζάχαρη για να φτιάξεις κραμπλ, είτε για μηλόπιτα είτε σαν βάση για κάποιο γλυκό σου. Στο τέλος του άρθρου σου έχουμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να ετοιμάσεις το δικό σου crumble.

Δες εδώ την τέλεια συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο, καστανή ζάχαρη και μπανάνες

Η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη

Είναι πιο σκούρα από την καστανή γιατί είναι 100% ανεπεξέργαστη και περιέχει τη δική της μελάσα, γεγονός που εξηγεί το πιο καραμελένιο άρωμα που βγάζει. Είναι περισσότερο αρωματική λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας μελάσας που περιέχει, ενώ έχει και περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα άλλα είδη ζάχαρης. Παρόλα αυτά οι θερμίδες της είναι σχεδόν ίδιες με την λευκή και την καστανή ζάχαρη.

Η χρήση της μαύρης ζάχαρης στα κέικ ή στα μπισκότα, δίνει πιο μαστιχωτή υφή και καραμελένια γεύση.

Δες εδώ τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπισκότα με τυρί κρέμα και μαύρη ζάχαρη

Συνταγή για crumble με καστανή ζάχαρη

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 180 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • γάντια μιας χρήσης
  • ταψί ή σκεύος για το ψήσιμο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ενα μεγάλο μπολ ρίχνεις όλα τα υλικά για το crumble, βάζεις τα γάντια μιας χρήσης και τρίβεις το παγωμένο βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι το μείγμα σου να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Μόλις δεις το αλεύρι να έχει πάρει καφέ απόχρωση εξαιτίας των υλικών και του ανακατέματος, θα ξέρεις ότι ήρθε η ώρα να το βάλεις στο φούρνο.
  • Βουτύρωσε το ταψί σου, ρίξε το μείγμα και βάλτο στο φούρνο μέχρι να χρυσαφίσει, για περίπου 30'.

Συνταγή για apple crumble