Follow us

Θυρεοειδής και εμμηνόπαυση: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Το ήξερες πως θυρεοειδής και εμμηνόπαυση συνδέονται στενά μεταξύ τους;

Θυρεοειδής και εμμηνόπαυση: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Από τη Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο

(www.mariaprokopiou.gr).

Το θέμα θυρεοειδής και εμμηνόπαυση απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες μετά τα 40. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός, σε σχήμα πεταλούδας αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή επηρεάζουν σχεδόν κάθε ιστό και όργανο στο σώμα. Η εμμηνόπαυση, από την άλλη πλευρά, είναι η εποχή στη ζωή μιας γυναίκας όταν σταματά η περίοδος της και δεν έχει πλέον την ικανότητα αναπαραγωγής. Οι ορμονικές αλλαγές αυτής της φάσης επηρεάζουν πολλά συστήματα του οργανισμού.

Θυρεοειδής και εμμηνόπαυση: Πώς συνδέονται μεταξύ τους

Τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μεταξύ άλλων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο που έχουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στους υποδοχείς του θυρεοειδούς. Οι υποδοχείς του θυρεοειδούς είναι τα μόρια που επιτρέπουν στις ορμόνες του θυρεοειδούς να εισέλθουν στα κύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία του και να οδηγήσουν σε διαταραχές του θυρεοειδούς Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο ορμονών.

Θυρεοειδής και εμμηνόπαυση: Ο ρόλος του υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μια ερευνητική μελέτη από το 2007 έδειξε ότι οι γυναίκες με διαταραχή του θυρεοειδούς και έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης παρουσίασαν βελτίωση σε αυτά μετά τη θεραπεία που έλαβαν για την εξισορρόπηση των θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση ή έχεις υποθυρεοειδισμό;

Ο υποθυρεοειδισμός και η εμμηνόπαυση έχουν επίσης πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα. Η ύπαρξη και των δύο καταστάσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα αυτών των επικαλυπτόμενων συμπτωμάτων. Να θυμάσαι ότι, κατά μέσο όρο, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στην ηλικία των 51 ετών για τις γυναίκες. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην εμμηνόπαυση και τον υποθυρεοειδισμό:

Εμμηνόπαυση

Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Ανωμαλίες του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, όπως συχνοουρία ή νυχτερινή ενούρηση

Διαταραγμένος ύπνος

Προβλήματα εστίασης και εκμάθησης

Αλλαγές στην ενέργεια ή τα συναισθήματα της κόπωσης

Αλλαγές στο σωματικό βάρος όπως απότομη αύξησή του

Αιδοιοκολπική ατροφία και αύξηση ξηρότητας

Διακοπή της περιόδου

Αλλαγές στη διάθεση

Υποθυρεοειδισμός

Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

Υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, όπως τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη

Πιο αργός καρδιακός ρυθμός

Κακή μνήμη

Επίμονη κόπωση

Αύξηση στο σωματικό λίπος

Αδυναμία στους μύες και στις αρθρώσεις

Αραίωση των μαλλιών

Αίσθημα θλίψης ή κατάθλιψη

Βραχνάδα, ξηρό σκασμένο δέρμα.

Το δίπολο θυρεοειδής και εμμηνόπαυση δεν είναι κάτι που μπορείς να αψηφήσεις

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση – μια κατάσταση όπου μειώνεται η οστική πυκνότητα. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της πάθησης.

Ομοίως, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται. Οι διαταραχές θυρεοειδικής λειτουργίας αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο. Με τον τρόπο αυτό, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να αλληλεπιδράσουν για να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά την εμμηνόπαυση.

Αν πλησιάζεις ηλικιακά στην εμμηνόπαυση και παρουσιάζεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινώνησε με τον ενδοκρινολόγο σου.

Πηγή: Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr