"People pleaser" ονομάζεται το άτομο που ευχαριστεί συνεχώς τους γύρω του γιατί απλούστατα δεν μπορεί να τους αρνηθεί τίποτα. Τα χαρακτηριστικά είναι λίγο πολύ κοινά και γνωστά: δεν μπορείς να λες "όχι", λυγίζεις με τα "puppy eyes" και γενικά χαίρεσαι να βοηθάς τους άλλους να είναι ευχαριστημένοι. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να ευχαριστιέσαι να ευχαριστείς τους ανθρώπους. Μέχρι όμως η όλη διαδικασία να μην είναι ευχάριστη για σένα.
Δουλεύεις, έχεις καθημερινά πολλές υποχρεώσεις, αντιμετωπίζεις μίνι απροσδόκητες κρίσεις και χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου. Μέσα σε όλα αυτά προσθέτεις καθημερινά κι άλλες υποχρεώσεις καθώς δεσμεύεσαι συνέχεια σε ανθρώπους να είσαι εκεί γι' αυτούς: να φας με τους δικούς σου, να επισκεφτείς τους γονείς του φίλου σου, να πάρεις μία φίλη από το αεροδρόμιο, να οδηγήσεις μέχρι την άλλη άκρη της πόλης γιατί η κολλητή σου δεν αισθάνεται καλά, να κανονίσεις ποτά με τη συνάδελφο που το "λέτε τόσο καιρό", να βγάλεις βόλτα τον σκύλο της αδερφής σου, να πας για ψώνια με τη μαμά σου, να βοηθήσεις στο project που δεν είναι δικό σου, να κάνεις τον "ψυχολόγο" στον πρώην που είστε φίλοι, να βγεις με τον τύπο που δεν σου αρέσει γιατί δεν θέλεις να τον απογοητεύσεις και η λίστα δεν έχει τέλος.
Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να λες "όχι" και να αισθάνεσαι καλά με αυτό; Κάνε μία παύση, ξεκινώντας από αυτό το email που θα έγραφες "είμαι στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς" ή "με χαρά να σε βοηθήσω" και κάνε ένα διάλειμμα για το αγαπημένο σου τσάι.
Σκέψου τι ζητάει από σένα ένα άτομο/ξένος/συνεργάτης/μελλοντικός σύντροφος.
Θέλεις να το κάνεις πραγματικά;
Έχεις χρόνο να το κάνεις;
Κάνοντάς το παραβιάζεις τα επαγγελματικά / προσωπικά / συναισθηματικά όριά σου;
Θυμήσου ότι μπορείς να τροποποιήσεις το αίτημα, επειδή έχεις κι εσύ ποσοστό σε ό,τι σου ζητήθηκε.
Είναι παράλογο το χρονικό διάστημα; Πρότεινε μια εναλλακτική λύση, επειδή εσύ ελέγχεις το πρόγραμμά σου.
Μπορείς να ολοκληρώσεις μόνο ένα μέρος της αποστολής; Πες ναι μόνο σε ό,τι μπορείς να κάνεις και μείνε σε αυτό.
Όλα οδηγούν στο να πεις "όχι"; Μην πανικοβάλλεσαι.
Γλύκανέ τους με την εισαγωγή (Θα ήθελα να το κάνω, αλλά...).
Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να βρεις μία δικαιολογία επειδή αρνείσαι να κάνεις κάτι - εκτός κι αν πρόκειται για το αφεντικό σου. Ειδικά σε πιο προσωπικά θέματα, όπως τα ραντεβού, δεν χρωστάς καμία εξήγηση επειδή δεν θέλεις να κάνεις κάτι.
Αν μπορείς, δώσε μία εναλλακτική (π.χ. ξέρω έναν πολύ καλό γραφίστα που θα μπορούσε να το αναλάβει. Τα στοιχεία του είναι...).
Προσπάθησε να μη νιώσεις ενοχές. Δεν τους κατέστρεψες την ημέρα. Δεν τους ράγισες την καρδιά. Μπορείς να τα καταφέρεις.