The Athenian: Ένας Έλληνας σερβίρει σουβλάκι και μεζέδες στις υπαίθριες αγορές του Λονδίνου

Ο Ευθύμης Βασιλάκης μιλάει για το πολλά υποσχόμενο project του

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Ο Ευθύμης Βασιλάκης μιλάει για το πολλά υποσχόμενο project του


Είτε ψάχνεις για ευκαιρίες είτε για γκουρμέ συστατικά, οι υπαίθριες αγορές του Λονδίνου καλύπτουν όλα τα γούστα. Υπάρχουν πολλές τοπικές και εξειδικευμένες αγορές όπου πωλούνται τα πάντα – από βιολογικά προϊόντα μέχρι σπιτικές μαρμελάδες και τσάτνεϊ. Πλέον, βρίσκεις και σουβλάκι χάρη στον Athenian!

Μετά από τρία χρόνια σκέψης, και κατόπιν παρότρυνσης από την οικογένεια και τους φίλους του, ο Ευθύμης Βασιλάκης αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και να ξεκινήσει το Athenian: Έναν πάγκο με ελληνικά προϊόντα στα street food stall markets του Λονδίνου. «Στο Λονδίνο υπάρχει έλλειψη καλού ελληνικού φαγητού, όμως την τελευταία πενταετία με αρκετά νέα παιδιά να ανοίγουν μαγαζιά, το τοπίο έχει αρχίσει να αλλάζει. Πριν ξεκινήσω να ψάχνω για πιθανές αγορές, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να έχω εμπειρία σε αυτό που πάω να ξεκινήσω. Έτσι, ήρθα σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες του ελληνικού delicattessen Isle of Olive και έζησα από κοντά την εμπειρία του να δουλεύεις σε ένα market stall».


«Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο γιατί σπάνια κάποια αγορά θα σου δώσει την ευκαιρία να πας να πουλήσεις χωρίς να έχεις φωτογραφίες του πάγκου και εμπειρία ως market trader. Η αρχή έγινε σε μια μικρή αγορά στο βόρειο Λονδίνο για να βρεθώ στη συνέχεια στην κυριακάτικη αγορά Brick Lane market, που τυγχάνει να είναι και μία από τις πιο δημοφιλής αγορές σε όλο το Λονδίνο. Ήταν ένα όνειρο να καταφέρω να μπω σε μια από τις καλύτερες αν όχι την καλύτερη αγορά του Λονδίνου».

Συνέχεια στη σελίδα 2
«Το Athenian είναι ένα streetfood market stall, στα ελληνικά πάγκος σε υπαίθρια αγορά φαγητού, όπου πουλάμε σουβλάκια με πίτα και σπιτικά μεζεδάκια. Το streetfood και τα food markets στο Λονδίνο είναι παρά πολύ δημοφιλή και ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της πόλης τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον. Μπορείς να βρεις sushi εξαιρετικής ποιότητας στον δρόμο και πολλά είναι τα εστιατόρια που έχουν ξεκινήσει από πάγκο. Το Athenian απαρτίζεται από εμένα. Είμαι αρκετά τυχερός να έχω ανθρώπους γύρω μου που ήθελαν να με βοηθήσουν στο ξεκίνημα και έτσι είχα πάντα ένα με δύο άτομα να βοηθάνε.Τις Κυριακές είμαστε στο Brick Lane Market και τις Παρασκευές στο Sclater street market που είναι λίγο πιο πάνω. Σκέφτομαι να αυξήσω τις ημέρες και να ξεκινήσω σύντομα και Πέμπτες ειδικά μόλις βρω βοηθό. Θέλω το φαγητό μου να είναι αυθεντικό, φρέσκο και άριστης ποιότητας. Φτιάχνω δικό μου τζατζίκι, τυροκαυτερή και σως μουστάρδας τα οποία παίρνουν πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν σε μεγάλες ποσότητες, και είναι όλα χειροποίητα και σπιτικά. Έχω βρει όμως πολύ καλούς προμηθευτές στο Λονδίνο που φέρνουν πίτες, γαλακτοκομικά, λάδι κλπ άριστης ποιότητας από την Ελλάδα».

«Πάντα λάτρευα το φαγητό σε αυτές τις αγορές γιατί έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις φαγητά από όποια χώρα μπορείς να φανταστείς σε τιμή πολύ χαμηλότερη από ένα εστιατόριο. Οι αγορές αυτού του τύπου έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας στο Λονδίνο και ο κόσμος πλέον τις επισκέπτεται τακτικά και κάποιες είναι τόσο δημοφιλείς που προσελκύουν έως και 80.000 άτομα ημερησίως. Οι αγορές είναι πολύ ζωντανές, γεμάτες με φαγητό που πολλές φορές δεν μπορείς να βρεις σε εστιατόρια. Πάντα μου άρεσε η ιδέα να φτιάχνω και να πουλάω φαγητό σε μια τέτοια αγορά. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική και η κάθε μέρα είναι πραγματικά σαν να είσαι σε κάποιο φεστιβάλ. Δεν συγκρίνεται με καμία άλλη δουλειά που έκανα στο παρελθόν».

«Σε σύγκριση με τη Γερμανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, η Βρετανία δεν είχε ποτέ μεγάλο αριθμό Ελλήνων μεταναστών. Η πλειοψηφία των Ελλήνων που ερχόταν μέχρι πρόσφατα, σπούδαζε, ίσως έμενε μερικά χρόνια και μετά επέστρεφε στην Ελλάδα ή πήγαινε σε άλλες χώρες. Με την κρίση βέβαια άλλαξε όλο αυτό. Είμαι στη Βρετανία σχεδόν 13 χρόνια και παρατηρώ ολοένα και περισσότερους Έλληνες να έρχονται. Νομίζω αυτός είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε να ανοίγουν Ελληνικά μαγαζιά. Ένας άλλος λόγος είναι ίσως το γεγονός ότι επειδή πλέον τα πράγματά έχουν αλλάξει και ίσως οι κλασικές δουλειές γραφείου 9 με 5 έχουν απομυθοποιηθεί από ένα κομμάτι της ένας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, κάποιο άνθρωποι αναθεωρούν και παίρνουν το θάρρος να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Το οποίο βέβαια είναι πολύ θετικό».

«Με το Athenian προσπαθώ να αλλάξω την εικόνα που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα για το ελληνικό φαγητό. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής έχει υπερβεί τις καλύτερες προσδοκίες μου. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι το σουβλάκι, με εξαιρέση όσους είναι από Αυστραλία, Καναδά, Αμερική και Γερμανία ή αν έχουν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Παρόλα αυτά έχουν αρχίσει και μαθαίνουν τι είναι, πώς να το προφέρουν και τους αρέσει παρά πολύ! Παρατηρώ ότι το φαγητό έχει ιδιαίτερα μεγάλη πέραση στους Κόρεατες και τους Ιάπωνες που επισκέπτονται το Λονδίνο. Το πιο δημοφιλές φαγητό στο μενού είναι το σουβλάκι κοτόπουλο, το τζατζίκι και η τυροκαυτερή. Έχω αρκετές νέες ιδέες και για την καλοκαιρινή σεζόν ετοιμάζω φαγητά από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας».