Αν είσαι από τους ανθρώπους που αγαπούν το ψωμί, τα μακαρόνια και τις πατάτες, οι συμβουλές της Αμαλίας Γιωτοπούλου, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, MSc, Μediterranean Diet Center Χαλάνδρι, θα σε χαροποιήσουν.
Γιατί είναι απαραίτητοι οι υδατάνθρακες στη διατροφή σου;
«Οι υδατάνθρακες ή σάκχαρα αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά και την κυριότερη πηγή ενέργειας του οργανισμού. Σκέψου ότι όλες οι φυτικές τροφές περιέχουν υδατάνθρακες. Όταν βρίσκονται στη φυσική τους μορφή, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν ενισχύουν την υγεία μας και ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 75% του σακχάρου που κυκλοφορεί στο αίμα μας καθημερινά, ενώ το μυϊκό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες για την κίνηση των μυών», εξηγεί η Αμαλία Γιωτοπούλου.
Διάβασε επίσης: 6 καλοί υδατάνθρακες που πρέπει να έχεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα
Οι υδατάνθρακες που σου κάνουν καλό
Το λευκό αλεύρι, το ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ζυμαρικά και η ζάχαρη είναι οι υδατάνθρακες που έχουν βγάλει την κακή φήμη για όλη αυτή τη διατροφική ομάδα. Ωστόσο, παρότι οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό των παραπάνω, υπάρχουν οι «καλοί» υδατάνθρακες, που έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- τα φρούτα
- τα λαχανικά
- τα όσπρια
- τα ολικής άλεσης δημητριακά και άλευρα
- οι σπόροι
Πρόκειται, δηλαδή, που μπορούμε να καταναλώσουμε στη φυσική τους μορφή. «Οι φυσικοί ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού με φυτοθρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα ικανά να συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στη γήρανση, στο διαβήτη, στον καρκίνο, στην άνοια και στις καρδιοπάθειες. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, τους σύνθετους αυτούς υδατάνθρακες που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το γαστρεντερικό σύστημα και έτσι συμβάλλουν στην πιο αργή απορρόφηση και συνεπώς στην πιο αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα», τονίζει η διαιτολόγος. Έτσι ο οργανισμός έχει το χρόνο να παράγει την απαραίτητη ινσουλίνη και να διαχειριστεί τα προσλαμβανόμενα σάκχαρα με πιο υγιή και σταθερό ρυθμό.
Debate: Ψωμί, φρυγανιά ή παξιμάδια;
Τι σχέση έχει το ψωμί με τη δίαιτα; «Μεγάλη», απαντά η διαιτολόγος μας. «Το ψωμί αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Είναι απαραίτητο ακόμα και σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, απλώς πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ανεξάρτητα από το αν είναι λευκό ή ολικής ή σίκαλης». Όσο για το ποιο από τα παραπάνω αρτοσκευάσματα είναι το ιδανικό για τη δίαιτα, η ειδικός είναι σαφής: «Ανεξάρτητα από τη σύστασή τους, οι θερμίδες τους δεν διαφέρουν πολύ, οπότε το να επιλέξεις μαύρο ψωμί, φρυγανιά ή παξιμάδι δεν σημαίνει ότι θα μπορείς να φας μεγαλύτερη ποσότητα. Και τα τρία είδη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεϊνών χαμηλής βιολογικής αξίας».
Extra tip: Πριν επιλέξεις συσκευασμένο ψωμί, φρυγανιές ή παξιμάδι, διάβασε τη διατροφική ετικέτα. Μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή/και λιπαρά, που αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων τους.
Οι καλύτεροι υδατάνθρακες
- Σιτάρι, σίκαλη, βρόμη, φαγόπυρο
- Σκούρο ρύζι, κινόα
- Ψωμί με προζύμι από αλεύρι ολικής άλεσης
- Όσπρια και δημητριακά χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία
- Λαχανικά μαγειρεμένα όσο το δυνατόν λιγότερο
- Χυμοί φρέσκων λαχανικών
- Φρέσκα φρούτα
- Χυμοί φρέσκων φρούτων
- Γιαούρτι και γάλα