Αν η γαστρονομική σημαία του Μεξικό είχε χώρο μόνο για ένα πιάτο, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το chili con carne. Το πικάντικο "στιφάδο" -πολλοί επιμένουν ότι θυμίζει περισσότερο σάλτσα- από πιπεριές τσίλι, κρέας (συνήθως βόειο κιμά), ντομάτες, φασόλια και μπαχαρικά είναι η ιδανικότερη γέμιση για τις κλασικές τορτίγιες καλαμποκιού και μοιάζει να περικλείει μέσα του όλη τη φιλοσοφία της κουζίνας της χώρας της κεντρικής Αμερικής.
Οι ρίζες της συνταγής χρονολογούνται πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν στα νότια του Τέξας συνήθιζαν να αναμιγνύουν τις ντόπιες πιπεριές τσίλι nahuatl με αποξηραμένο κρέας, λίπος και αλάτι.
Η συνέχεια στο Esquire.com.gr