Τα πλεονεκτήματα του μαγειρέματος στον ατμό

Οι κατσαρόλες ατμού αποτελούν μία ακόμα λύση για όσους θέλουν να μαγειρεύουν πιο υγιεινά στο σπίτι τους

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Οι κατσαρόλες ατμού αποτελούν μία ακόμα λύση για όσους θέλουν να μαγειρεύουν πιο υγιεινά στο σπίτι τους. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα σκεύη που μπορούν να σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε στον ατμό.

Μαγειρεύοντας στον ατμό, εξοικονομούμε ενέργεια, αφού αφενός ο χρόνος μαγειρέματος είναι σύντομος, αφετέρου αξιοποιούμε στο έπακρον την παραγόμενη θερμότητα μέσα στο σκεύος. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τρόπος υπερέχει του απλού βρασίματος. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μαγείρεμα σε νερό που έχει ξεπεράσει τους 100° C. Στο μαγείρεμα στον ατμό, ο κανόνας λέει ότι το νερό δεν πρέπει να ακουμπά τα υλικά, σε αντίθεση με το βρασμό, που οι τροφές μένουν μέσα στο νερό και «διαχέουν» όλη τη νοστιμιά τους.

Οι βιταμίνες, οι χρωστικές και οι λοιπές υδατοδιαλυτές ουσίες «προτιμούν» τον ατμό, επειδή τους επιτρέπει να παραμένουν ζωντανές μέσα στα τρόφιμα, ενώ το βράσιμο είναι κατάλληλο, κυρίως όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ζωμό που δημιουργείται στην κατσαρόλα για να φτιάξουμε μία σούπα ή να εμπλουτίσουμε μια άλλη συνταγή.

Πουλερικά και κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά είναι οι κύριες κατηγορίες τροφίμων που μπορούμε να μαγειρεύουμε στον ατμό. Φαινομενικά δεν υπάρχουν περιορισμοί, ωστόσο κάποια τρόφιμα είναι ιδανικά για αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος, ενώ κάποια άλλα είναι καλό να τα αποφεύγουμε.

Ιδανικά για μαγείρεμα στον ατμό είναι τα φιλέτα των πουλερικών. Το φιλέτο από στήθος κοτόπουλου μπορεί να μαγειρευτεί κομματιασμένο, αλλά και ολόκληρο. Το ίδιο ισχύει και για τα φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, που όμως θέλουν λίγη ώρα παραπάνω, ενώ το φιλέτο της γαλοπούλας το κόβουμε σε μικρά ή μεσαίου μεγέθους κομμάτια.